Το ρομαντικό τριήμερο Πάγκαλου με γόνδολες και αυτοκρατορική χλιδή

Με ένα χλιδάτο και πανάκριβο τριήμερο στην πόλη των δόγηδων, στη Βενετία, έκανε τη δική του «απόδραση» από την καταθλιπτική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει για τη χώρα μας στην κυβέρνηση της οποίας είναι αντιπρόεδρος ο Θεόδωρος Πάγκαλος!

 

Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου ταξίδευε, την περασμένη Πέμπτη, στο Λονδίνο για να γευτεί... σούσι (όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία») σε ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια, εκείνος ετοίμαζε τις αποσκευές του για την πιο ερωτική πόλη της Ιταλίας, την οποία διαλέγουν πολλοί για το πρώτο αλλά και το δεύτερο ταξίδι του μέλιτος στη ζωή τους.

 

Εχοντας παραμεριστεί προ πολλού από τα κέντρα αποφάσεων και πληροφορούμενος ότι οι άσπονδοι φίλοι του στο Μέγαρο Μαξίμου τον έχουν «προγράψει» εν όψει του ανασχηματισμού, ο κ. Πάγκαλος θέλησε προφανώς να έχει μια από τις τελευταίες απολαύσεις του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 

Το πρόσχημα που βρέθηκε ήταν καταπληκτικό: η φετινή Biennale της Βενετίας και τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου σε αυτήν. Η αρμοδιότητα ανήκει βέβαια στον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος είναι και αυτός που θα έπρεπε κανονικά να παραστεί. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος όμως δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον κ. Πάγκαλο και να έρθει σε σύγκρουση μαζί του για ένα τέτοιο θέμα. Αλλωστε μεταξύ τους έχουν βρει modus vivendi για πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Ετσι δεν είχε ιδιαίτερη δυσκολία να δηλώσει «κώλυμα» προκειμένου να μεταβεί ο κ. Πάγκαλος σε μια από τις πιο ρομαντικές ευρωπαϊκές πόλεις, που συνδυάζουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, το ιστορικό χρώμα αλλά και το υπέροχο ιταλικό φαγητό με τις γόνδολες και τις βόλτες στα διάσημα κανάλια.

 

Ο κ. Πάγκαλος πέταξε, μαζί με τη σύζυγό του, για τη Βενετία το πρωί της Παρασκευής, λίγες μόλις ώρες πριν από τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου. Η σχετική τελετή ήταν πάντως «ολιγόλεπτη», όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Για την παραμονή του στη Βενετία φέρεται να επέλεξε ένα από τα πιο πολυτελή, πεντάστερα ξενοδοχεία της πόλης: το «Danieli Excelsior», το οποίο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και έχει μοναδική θέα στη λιμνοθάλασσα, στους βενετσιάνικους δρόμους και τα κανάλια. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα συγκρότημα που αποτελείται από τρία ξεχωριστά κτίρια, χρονολογούμενα από τον 14ο, τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τα οποία συνδέονται με καλυμμένες γέφυρες με δωμάτια που διαθέτουν αυθεντικές αντίκες και πολυελαίους από γυαλί Μουράνο ενώνοντας ένα υποβλητικό περιβάλλον. Πολλά δωμάτια είναι επιπλωμένα στο στιλ της αυτοκρατορικής περιόδου, με τοίχους βαμμένους σε παστέλ αποχρώσεις, όπως απαλό ροζ, μπλε και κίτρινο, με διακοσμητικά στοιχεία από γύψο, ενώ κάποια από αυτά είναι για μη καπνιστές.

 

 

Η διαμονή στο «Danieli Excelsior» με τις σουίτες των 4.860 ευρώ

 

Για δύο διανυκτερεύσεις στις αρχές Ιουνίου οι τιμές των απλών δωματίων κυμαίνονται από 1.100 έως 1.300 ευρώ, ενώ για μία από τις 11 σουίτες του συγκροτήματος η τιμή ξεκινά από τα 4.200 ευρώ και φτάνει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα έως τα 4.860 ευρώ! Ποσά που φυσικά ούτε μπορεί καν να διανοηθεί να ξοδέψει ένας εργαζόμενος (για άνεργο ούτε συζήτηση...) στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες όπου οδήγησαν τη χώρα ο κ. Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος και οι υπουργοί του...

 

Ο κ. Πάγκαλος επέστρεψε στην Αθήνα την Κυριακή και κατά τις πληροφορίες απόλαυσε δεόντως το τριήμερο που είχε στη διάθεσή του, αφού οι υπηρεσιακές υποχρεώσεις του στη Βενετία ήταν περιορισμένες. Εκτός από την ολιγόλεπτη τελετή των εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα της ελληνικής κοινότητας, στο Μουσείο Τέχνης και Πνεύματος του Ελληνισμού, που συστεγάζεται με την ελληνική εκκλησία της Βενετίας Αγιο Γεώργιο των Ελλήνων, χαιρέτισε και την έκθεση του δικηγόρου -στελέχους του ΠΑΣΟΚ- και συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου. Και αυτό ήταν όλο...

 

Οσο κι αν στοίχισε συνολικά το ταξίδι στη Βενετία, ο κ. Πάγκαλος σίγουρα προσπάθησε να γεμίσει τις μπαταρίες του καθώς τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Οχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, είτε επιβιώσει είτε όχι ως αντιπρόεδρός της. Για παράδειγμα, τα «μηνύματα» που φτάνουν σ' αυτόν για τις εκδηλώσεις μνήμης στο μαρτυρικό Δίστομο την Παρασκευή, εφόσον (όπως έχει προγραμματιστεί) εκπροσωπήσει αυτός την κυβέρνηση, είναι πολύ άσχημα. Και εκεί δεν προβλέπεται να περάσει καθόλου ρομαντικά, σε αντίθεση με την ειδυλλιακή Βενετία...

 

 

Ουρανία Γαλανού

Ετικέτες: