Χιλή: 17 νεκροί από πλημμύρες

Οι ιδιαίτερα ασυνήθιστες πλημμύρες οι οποίες πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την περιοχή Ατακάμα της Χιλής, όπου βρίσκεται η πλέον άνυδρη έρημος του πλανήτη, στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ ακόμη 20 αγνοούνται, σύμφωνα με έναν νεώτερο απολογισμό των αρχών ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι σοροί τριών ακόμη θυμάτων ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα νερά πλημμύρισαν πολλά χωριά στην περιοχή, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο.
Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία μετέβη στην περιοχή ξανά το Σάββατο, έκανε λόγο για εικόνες “καταστροφής” εκεί.
Οι πλημμύρες, εντελώς ασυνήθιστες στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από την έρημο, έπληξαν συνολικά 26.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (ONEMI).
Ανάμεσά στους πληγέντες είναι ο Βίκτορ Σαμόρα, ο ένας από τους 33 εργαζόμενους στο μεταλλείο της Ατακάμα που είχαν παγιδευτεί για 69 ημέρες 600 μέτρα κάτω από τη γη την 5η Αυγούστου 2010: σήμερα, δεν έχει πια σπίτι. “Είναι άλλη μια καταστροφή, τα χάσαμε όλα”, δήλωσε τηλεφωνικά από το Τιέρα Αμαρίγιο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την ίδια τύχη και ατυχία είχαν τρεις ακόμη από τους εργαζόμενους στο μεταλλείο χαλκού και χρυσού, οι οποίοι αγνοούνταν μετά τις πλημμύρες αλλά τελικά βρέθηκαν σώοι και ασφαλείς. “Τα έχασαν όλα, όμως το σημαντικότερο είναι πως είναι καλά”, επισήμανε ο Λουίς Ουρσούα, επικεφαλής εκείνης της βάρδιας κι ο τελευταίος που βγήκε από τις στοές του μεταλλείου, κοντά στο Κοπιαπό.
Ο Ουρσούα, που θεωρείται λίγο-πολύ ο αρχηγός των “33 της Ατακάμα”, όπως συνεχίζουν να είναι γνωστοί οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου χθες, τονίζοντας ότι δεν είχε νέα από τρεις συντρόφους του, τον Αριέλ Τικόνα, τον Εστέμπαν Ρόχας και τον Βίκτορ Σεγκόβια, κατοίκους χωριών που πλημμύρισαν.
Σήμερα πάντως εμφανίστηκε πιο ήρεμος. “Από σωματική άποψη είναι καλά, από υλική, είναι κάπως μπλεγμένο”, ανέφερε. “Η περιοχή θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει, είναι σαν την περίοδο μετά το πλήγμα ενός τσουνάμι”, εξήγησε ο ίδιος.
Χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια, κυρίως σε σχολεία, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες τουλάχιστον 4.427 οικίες υπέστησαν ζημιές.
Η ποσότητα του νερού που έπεσε στο έδαφος στην Ατακάμα κατά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είναι δεκαπλάσια από την φυσιολογική για την εποχή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ετικέτες: