ΚΩΔΙΚΟΣ «9 Απριλίου»

«Πρώτα συμφωνία και μετά δόσεις» λένε οι δανειστές! Το υπουργείο Οικονομικών απαντά οργισμένα: «Τι ψέμματα είναι αυτά!»

Με φόντο τα σενάρια τρόμου δύο ξένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία εμφάνισαν χθες τη χώρα μας να ξεμένει από ρευστότητα τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν πρέπει να αποπληρώσει δόση 450.000.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ή την Τρίτη 12 Μαΐου, όταν πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ περίπου άλλα 750.000.000 ευρώ, συνεχίζεται πλέον η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της.

Χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ότι στο προχθεσινό Euro Working Group (EWG) η ελληνική πλευρά ζήτησε να εκταμιευθεί μέρος της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας προτού υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, επειδή η χώρα μας ξεμένει από ρευστό στις 9 Απριλίου. «Δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε μετά τις 9 Απριλίου» φέρεται ότι είπε ο Ελληνας εκπρόσωπος στην τηλεδιάσκεψη του EWG, σύμφωνα με το Reuters, συμπληρώνοντας πως δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις «μετά θάνατον» και ότι δεν επαρκούν τα διαθέσιμα για να καλυφθούν τα 450.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ και να πληρωθούν μισθοί στα μέσα του μήνα και μισθοί και συντάξεις στο τέλος Απριλίου. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης επέμειναν ότι πρέπει να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει η Αθήνα χρήματα από το δανειακό πακέτο, ενώ εκτίμησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της με ίδια μέσα.

Το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά «το ανώνυμο δημοσίευμα του Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου», προσθέτοντας ότι «τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Μεγαλύτερη παράταση ζωής στις αντοχές της χώρας μας έδωσε χθες η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», σύμφωνα με την οποία η θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας θα πνίξει τη χώρα μας στις 12 Μαΐου. Την ημέρα εκείνη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει δόση περίπου 750.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ περίπου άλλα 200.000.000 ευρώ πρέπει να προηγηθούν την 1η Μαΐου. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι πιθανόν να χρειαστεί ολόκληρο τον Απρίλιο η Αθήνα για να ολοκληρώσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων και πως «οι εταίροι είναι δυσαρεστημένοι», καθώς η ελληνική πλευρά «απέχει χιλιόμετρα από ένα αποτέλεσμα».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες: «Η εντύπωσή μου είναι ότι χρειάζεται ακόμη καιρός» για συνολική συμφωνία, παρότι υπάρχει «συνεχής βελτίωση» των ελληνικών προτάσεων.
Το ελληνικό ζήτημα θα ξανατεθεί επί τάπητος στο EWG τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, βασιζόμενο σε ανακοίνωση της γερμανικής αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες.

Επιμένουν για πλεόνασμα 1,2%

Στο 1,2%-1,5% του ΑΕΠ επιμένει να βάζει τον πήχη του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος η κυβέρνηση, όπως διευκρίνισαν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη ανακοίνωσή του, όπου συμπληρώνεται ότι οποιαδήποτε υπέρβαση αυτού του στόχου θα αξιοποιηθεί για κοινωνικές δράσεις (κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές κ.λπ.). Μάλιστα, η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 είναι 1,2% του ΑΕΠ και ότι δεν βασίζεται στους προβλεπόμενους στόχους εσόδων από τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές της!

Οι χθεσινές αναφορές έγιναν στον απόηχο της νέας λίστας μέτρων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους εκπροσώπους των πιστωτών μας και στην οποία εκτιμάται ότι τα προτεινόμενα μέτρα ύψους από 4,7 έως 6,1 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν αντιστοίχως σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ. Για την πρόβλεψη αυτή, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε χθες ότι «αν τελικώς επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το υπουργείο δεν βασίζεται), τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης υπονομεύουν την ανάκαμψη και, προφανώς, δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του υπουργείου».

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χθεσινές διευκρινιστικές ανακοινώσεις και διαρροές της κυβέρνησης δεν ταυτίζονται πλήρως ως προς το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το μεν υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι «παραμένει σταθερό στον στόχο του 1,2%», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι το «κείμενο εργασίας» που έστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές διατηρεί ως βασικό σενάριο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2%-1,5% του ΑΕΠ.

Και Αρχή εποπτείας τραπεζών

Μία περίεργη, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις ως προς τη σκοπιμότητα, «μεταρρύθμιση» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα λίστα που η κυβέρνηση έστειλε στους πιστωτές και προβλέπει τη σύσταση Εθνικής Αρμόδιας Αρχής (National Competent Authority) εποπτείας του τραπεζικού κλάδου, των ασφαλιστικών εταιριών και των επενδυτικών εταιριών (χρηματιστηριακών, εταιριών επενδύσεων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.). Σχετικά με τον ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος, που τώρα ασκεί την εποπτεία στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες, αναφέρεται ότι ο ρόλος της θα ενισχυθεί και εκτός από τη βασική αρμοδιότητα, που είναι η νομισματική πολιτική, θα επεκταθεί στην προστασία των καταναλωτών και παρόχων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το παράδοξο είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ασκεί στη ζώνη του ευρώ νομισματική πολιτική. Αυτή ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ως προς τις αρμοδιότητες της προστασίας καταναλωτών και παροχών τραπεζικών προϊόντων, αυτές ανήκουν στο υπουργείο Οικονομίας και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ειδικά τραπεζικές – επενδυτικές υπηρεσίες και συναλλαγές). Θα μπορούσε δηλαδή πολύ εύκολα να υπηρετήσει τον στόχο της η κυβέρνηση για μία Ενιαία Εθνική Αρχή (όπως συμβαίνει σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού) με μια απλή μεταφορά αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τη δημιουργία ενός τμήματος για τις τραπεζικές συναλλαγές. Αλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας που εφαρμόζεται στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα