Οι Ευέλπιδες στο Δίστομο!

Προσκυνηματική επίσκεψη των σπουδαστών στο χωριό που ξέσπασε η μανία των ναζί

Σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων επισκέφθηκαν χθες το μαρτυρικό Δίστομο με αφορμή την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941, όπως και της επερχόμενης επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στις 8-9 Μαΐου 1945. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς οργανωμένων προσκυνηματικών τελετών τιμής και μνήμης σε τόπους μαρτυρίου, χωριά και κωμοπόλεις που υπέστησαν ολοκαύτωμα από τη ναζιστική θηριωδία.

Το σχετικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει και άλλες επισκέψεις σπουδαστών σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, τελεί υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα του υφυπουργού Νίκου Τόσκα. Στην επίσκεψη χθες στο Δίστομο συμμετείχαν 100 σπουδαστές που βρίσκονται στο τέταρτο έτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με επικεφαλής τον διοικητή της σχολής, υποστράτηγο Δημήτρη Ρέσκο.

Οι Ευέλπιδες κατέθεσαν στεφάνι στον Λόφο του Μαυσωλείου, τιμώντας τη μνήμη των 218 Διστομιτών αμάχων που σφαγιάστηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Παρακολούθησαν σεμινάριο ιστορικής ενημέρωσης για τη σφαγή του Διστόμου, ενώ με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Γιάννη Γεωργάκο επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στο οποίο υπάρχουν φωτογραφίες και ντοκουμέντα της σφαγής. Σημειώνεται ότι ένα 100μελές τμήμα τεταρτοετών της Σχολής Ευελπίδων προγραμματίζεται να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα στις 17 Απριλίου, ενώ σπουδαστές της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών πρόκειται να επισκεφθούν στις 20 Απριλίου το Δίστομο και στις 27 Απριλίου τα Καλάβρυτα.

Η πρωτοβουλία των επισκέψεων στα χωριά και στις κωμοπόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των κατοχικών στρατευμάτων από σπουδαστές στρατιωτικών σχολών αναλαμβάνεται μετά την προσπάθεια που γίνεται να ψηφιοποιηθούν και να μεταφραστούν τα αρχεία που απέκτησε η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού για τις σφαγές της Βέρμαχτ.

Ανδρέας Κούτρας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα