Οταν οι ναζί υποκλίθηκαν στον ηρωισμό των Ελλήνων

Σαν σήμερα το 1941! Το δεύτερο μεγαλειώδες «όχι» στον Αξονα

Επέτειος ελληνικής ανδρείας και εθνικής περηφάνιας! Οι Ελληνες λεβέντες στο οχυρό Ρούπελ, ένα από τα 21 οχυρά της περίφημης «γραμμής Μεταξά», παρέδωσαν μαθήματα ηρωισμού, αυτοθυσίας και απαράμιλλου πατριωτισμού, αναγκάζοντας τους ναζί να πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος, να υποστούν τρομακτικές απώλειες και στο τέλος να αποδώσουν τιμές. Επί τρεις ημέρες σφυροκοπούσαν το οχυρό χωρίς αποτέλεσμα. Η Μάχη του Ρούπελ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έχει μείνει στην Ιστορία για να θυμίζει την αυταπάρνηση των Ελλήνων στρατιωτών και έχει καταγραφεί ως μία από τις δυσκολότερες που αναγκάστηκαν να δώσουν οι σιδερόφραχτες στρατιές του Χίτλερ.

Στις 5.15 το ξημέρωμα της 6ης Απριλίου 1941, τα γερμανικά στρατεύματα ξεκίνησαν την επιχείρηση κατάληψης του Ρούπελ. Απέναντι από τους Ελληνες ήρωες βρισκόταν το εμπειροπόλεμο από τις μάχες της «γραμμής Μαζινό» 125ο Σύνταγμα Πεζικού, μαζί με το 1ο Τάγμα του 100ού Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών. Η επίθεση των Γερμανών άρχισε με σφοδρό βομβαρδισμό του πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και από τις 6.00 με αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης (Στούκας), τα οποία, ανεπτυγμένα σε σχηματισμούς, έριχναν βόμβες κάτω από το τρομερό σφύριγμα των σειρήνων τους. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των Γερμανών, δεν κατόρθωσαν να «πατήσουν μπότα» στο Ρούπελ και τις εσπερινές ώρες έληξε η πρώτη ημέρα της επίθεσης, με τρομακτικές απώλειες για τον εχθρό. Οι Ελληνες αντιστέκονταν με νύχια και με δόντια.

Κατά τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα (7-8 Απριλίου) συνεχίστηκε η επίθεση. Το βράδυ της 7ης Απριλίου, η 2η Τεθωρακισμένη Γερμανική Μεραρχία έφθασε στα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης. Την τρίτη ημέρα (8 Απριλίου), παρά τη σφοδρή επιθετική προσπάθεια, το οχυρό παρέμεινε ανέπαφο. Οι απώλειες των Γερμανών, από την άλλη, ήταν πολύ μεγάλες.

Την τέταρτη ημέρα (9 Απριλίου), οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν. Στις 17.00, Γερμανοί κήρυκες, γνωρίζοντας ότι είχε υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη η συνθηκολόγηση, ήρθαν στο Ρούπελ και ζήτησαν την παράδοση του οχυρού. Ο διοικητής του, ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, έδωσε τη μνημειώδη απάντηση: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται – καταλαμβάνονται». Τελικά, η παράδοση του Ρούπελ έγινε τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου, αφού ο διοικητής έλαβε διαταγή κατάπαυσης του πυρός από το Γενικό Στρατηγείο.

Εξω από το οχυρό ήταν παραταγμένο γερμανικό τμήμα, που απέδωσε τιμές. Ο εντεταλμένος για την παραλαβή του οχυρού Γερμανός αξιωματικός συνεχάρη τον Δουράτσο, μεταφέροντας τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό των ανωτέρων του. Τόνισε, μάλιστα, ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια το ότι είχαν αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό στρατό. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού Ρούπελ ανήλθε σε 44 νεκρούς και 152 τραυματίες, και για τους Γερμανούς σε εκατοντάδες νεκρούς.

Αριστείδης Μάτιος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα