Φωτιές Τσίπρα για το έλλειμμα του 2009 και το PSI

Καταλόγισε σοβαρές ευθύνες κατά του Γιώργου, ενώ υπαινίχθηκε δόλο των προηγούμενων κυβερνήσεων

«Φωτιές» έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή συζήτηση για την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, καθώς όχι μόνο αποδόμησε τη ρητορική του Αντώνη Σαμαρά, αλλά προχώρησε και σε σημαντικές αποκαλύψεις!
Ο πρωθυπουργός άφησε άφωνο τον πρόεδρο της Ν.Δ. (και τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση), όταν, απαντώντας στη φράση του κ. Σαμαρά «η κρίση έφερε το Μνημόνιο και όχι το Μνημόνιο την κρίση», είπε ότι με αυτήν τη θέση του ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή έφεραν την κρίση (και το Μνημόνιο). «Αν είναι έτσι, γιατί δεν το λέτε καθαρά;» σημείωσε, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της Ν.Δ., αλλά και χειροκροτήματα από την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εξηγώντας την αλλαγή στάσης της Ν.Δ., υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν προχώρησε σε Εξεταστικές Επιτροπές (όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν), επειδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν «συγκυβερνήτης».
Στο «στόχαστρό» του έβαλε και την περίοδο διακυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και το παρασκήνιο του ορισμού του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού. «Πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα τι συνέβη με την αλλαγή μνημονιακής φρουράς, τον Νοέμβριο του 2011. Τι διημείφθη στις Κάνες, όπου ο κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και επέστρεψε μνημονιακός, και ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά - ή, μάλλον, όχι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά πάντοτε αντιπρόεδρος;» Μάλιστα, αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Στο «κάδρο» έβαλε φυσικά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το γνωστό PSI, για το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακόμα επαίρεται. «Τι έγινε τότε;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, για να δώσει μόνος του την απάντηση: «Αυτό που πέτυχε το PSI ήταν να ξαλαφρώσει γερμανικές και γαλλικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα και να τα φορτώσει στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων». Επίσης, αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, υπαινισσόμενος σοβαρές ευθύνες του. Οπως είπε, θα πρέπει να ερευνηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος το έτος 2009, που έλαβε χώρα το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Για ποιον λόγο προχώρησε σ' αυτήν την απόφαση; Με ποιες μεθόδους;» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Σαμαρά πριν από λίγες ημέρες περί οικουμενικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε δεόντως: «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση, κ. Σαμαρά, και δεν το είχα αντιληφθεί; Μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Κανών; Μην κάνετε τέτοια όνειρα» κατέληξε.

Απειλές Βενιζέλου για νέο «κούρεμα» όπως στην Κύπρο!

Τη σπέκουλα χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να ξεφύγει από τη μέγκενη όπου έχει βρεθεί εν όψει της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή υπαινίχθηκε ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων, όπως είχε γίνει στην Κύπρο. Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικό και ανιστόρητο το κείμενο που υποβλήθηκε (για τη σύσταση της επιτροπής), σημειώνοντας ότι βιάζει την κοινή λογική. Ξεκαθάρισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα την ψηφίσει, ωστόσο τόνισε ότι είναι καλό που γίνεται η έρευνα, γιατί «θα δούμε τι εννοεί ο καθένας και ποια είναι η αλήθεια. Χρειάζεται για να κατανοήσει ο λαός την αλήθεια και ποιες οι δημαγωγίες που έχετε εκστομίσει».

Παρέστησε τον ήρωα

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε (!) να παραμείνει αντιπρόεδρος του Λουκά Παπαδήμου και μάλιστα σημείωσε ότι επέστρεψε ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σαμαρά όχι για την προσωπική του προβολή, αλλά «για να μπω μπροστά στον πόλεμο της γενιάς μας»! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να περάσει και στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι ο «πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου», ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «άλλα λέει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα έξω, όπου η μια ταπείνωση διαδέχεται την άλλη». Τέλος, έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τα συμβάντα στις Κάννες με αυτά της πρόσφατης επταμερούς στις Βρυξέλλες, ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός «έχει ζήσει προληπτικά τις Κάννες του». Παράλληλα έκανε μαθήματα διαπραγμάτευσης, ξεχνώντας τα έργα και τις ημέρες του.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ετικέτες: