Διάβημα της Κύπρου προς τον Έσπεν Άιντε

Την έντονη ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσαν αναφορές του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς τον κ. Άιντε

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ στην συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ έκανε λόγο για «κρίση υδρογονανθράκων», προσθέτοντας ότι πολλές χώρες, δεν βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση, εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη. Η οικονομική ζώνη, υποστήριξε «δεν είναι κυρίαρχη περιοχή». Υπάρχει, είπε, η νομική και πολιτική διάσταση του ζητήματος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, ανέφερε, είναι ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, υποδεικνύοντας ότι «δεν μπορεί μία πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει αποφάσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο των κατοίκων, χωρίς να συμβουλεύεται την άλλη». Η «κρίση υδρογονανθράκων», δήλωσε ο κ. Άιντε, «ουσιαστικά, απεικονίζει τις διαφορετικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της τουρκοκυπριακής για το Κυπριακό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της και σημείωσε ότι θεωρεί τις δηλώσεις «ατυχείς και απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις σχετικές συμβάσεις των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ταυτόχρονα, τέτοιες δηλώσεις και ερμηνείες, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, και υπέδειξε ότι «ο κ. Άιντε ως εκπρόσωπος του γγ, οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις των ΗΕ». 
Στις δηλώσεις Άιντε αντέδρασαν έντονα και τα πολιτικά κόμματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα