Χειροπέδες στον γιατρό που μοίραζε απολυτήρια

Στη Νότια Αφρική εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 63χρονος στρατιωτικός ιατρός Μανώλης Νιώτης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί τόσο στο παραδικαστικό κύκλωμα όσο και στη «φάμπρικα» χορήγησης ψευδών βεβαιώσεων σε επωνύμους με σκοπό την απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία.

 

Σε βάρος του απότακτου ταξίαρχου του Υγειονομικού - πρώην διευθυντή της Α' Χειρουργικής Κλινικής του ΝΙΜΙΤΣ εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του εφέτη ανακριτή Αθηνών για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και του ανακριτή του Στρατοδικείου Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παθητικής δωροδοκίας.

 

Παράλληλα, σε βάρος του φυγόδικου είχαν εκδοθεί τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Εφετείου και του Στρατοδικείου Αθηνών, με συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και έξι μηνών, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της σωματικής βλάβης από αμέλεια, της ανυποταξίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως και της παθητικής δωροδοκίας.

 

Το όνομα του ιατρού είχε γίνει γνωστό στο πανελλήνιο κατά τη διερεύνηση δύο υποθέσεων: Για τα ψευδή δικαιολογητικά που είχε χορηγήσει στον ηθοποιό Χριστόφορο Παπακαλιάτη (για την απαλλαγή στράτευσης) και στον κατηγορούμενο για εμπορία ναρκωτικών Ιωάννη Καλαμιώτη. Η καταδίκη για συμμετοχή σε ομάδα που, έναντι αμοιβών, παραχωρούσε ψευδείς γνωματεύσεις σε παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου -με σκοπό τη μη προφυλάκιση ή και την αποφυλάκιση αυτών- «αναβάθμισε» την περίπτωσή του. Εκτοτε, το όνομά του ενεπλάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα, πλάι σε άλλους κατηγορουμένους, όπως η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία.

 

Να σημειωθεί ότι στον αρχικό φάκελο της υπόθεσης με τη «φάμπρικα» περιλαμβάνονταν και άλλοι γιατροί, που με ψευδή δικαιολογητικά είχαν απαλλάξει από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα 29 άτομα, μεταξύ των οποίων ηθοποιούς, τραγουδιστές, γόνους οικογενειών βιομηχάνων και άλλα... επιφανή πρόσωπα. Πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι η ταρίφα για κάθε «μαϊμού» απαλλαγή άγγιζε ακόμη και τα 30.000 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβανόταν μάλιστα και η διανομή του εγγράφου, καθώς ο «πελάτης» δεν χρειαζόταν καν να παρουσιαστεί ή να ακολουθήσει την πάγια διαδρομή του φρουραρχείου, του νοσοκομείου και της επιτροπής απαλλαγών (Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή) και το «χαρτί» ερχόταν στο σπίτι του.

 

Για τον 63χρονο, που συνελήφθη σε συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων της Νότιας Αφρικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για να αιτηθούν την έκδοσή του στην Ελλάδα.

 

 

Κώστας Καντούνης

Ετικέτες: