Άτυπη προθεσμία 7 ημερών θέτουν οι Ευρωπαίοι!

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εισέρχονται στην κρισιμότερη φάση τους και τα χρονοδιαγράμματα είναι πιο σφικτά από ποτέ για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας που θα βγάλει τη χώρα από τα όρια της πιστωτικής ασφυξίας.

Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης στενεύουν ακόμη περισσότερο, με την Αθήνα να πρέπει να παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ορίζοντα επτά ημερών.
Κι ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου, τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι δανειστές είναι ακόμη πιο ασφυκτικά.
Προειδοποιεί η Κομισιόν
Μόλις χθες, σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποίησε την Ελλάδα πως μέχρι την επόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου θα πρέπει να έχει υπάρξει ουσιαστικό βήμα προόδου, προκειμένου να κλειδώσει η τελική συμφωνία στο Eurogroup.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας άτυπη προθεσμία επτά ημερών στην Αθήνα για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.
Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με τον χρόνο, γράφοντας, σβήνοντας και ξαναγράφοντας τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές.

Στα 10 δις ευρώ τα μέτρα που έχουν καταγραφεί
Κι ενώ η κοστολόγηση των μέτρων της λίστας της κυβέρνησης έχει ήδη φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, σε αυτά εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται οι ριζικές αλλαγές σε ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό που ζητούν οι εταίροι.
Ήδη οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχουν μπει σε νέα βάση, μετά την τηλεδιάσκεψη εξπρές του Euro Working Group που πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των ελληνικών ζητημάτων προς εξέταση σε επιμέρους θεματικές ενότητες για τον καλύτερο συντονισμό των διαπραγματεύσεων.
Εάν οι διαβουλεύσεις των ζητημάτων της κάθε επιμέρους ενότητας έχουν θετική έκβαση, τότε θα ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση μέρους της μεγάλης δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Εντός των επόμενων 24ώρων, οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να κορυφωθούν.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα εργάζονται πυρετωδώς στην Αθήνα, ενώ θα βρίσκονται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με τους εμπειρογνώμονες του Brussels Group.

Η Ελλάδα ψηλά στην Ατζέντα και του ΔΝΤ
Τη δική του παρουσία στην πορεία των διαπραγματεύσεων κάνει αισθητή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μόλις χθες, το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου – και γνώριμο στην Ελλάδα – Πολ Τόμσεν, αλλά και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του οργανισμού στη χώρα μας Ρίσι Γκογιάλ να ενημερώνουν τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το meeting Βαρουφάκη-Σόιμπλε
Επόμενη ημερομηνία – σταθμός για την Ελλάδα είναι η Πέμπτη 16 Απριλίου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα έχει κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον – στο περιθώριο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings – με τον Γερμανό ομόλογό του B. Σόιμπλε.
Είναι βέβαιο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει απτά αποτελέσματα και ουσιαστική πρόοδο, σε ό,τι αφορά την κατάρτιση της λίστας μεταρρυθμίσεων, από τον Γ. Βαρουφάκη.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, καθώς οι εξελίξεις θα καθορίσουν το αύριο της χώρας και την ικανότητα της κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα