Ο Ομπάμα στηρίζει την Ελλάδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη χθες στο θέμα της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «συνεργαστεί» για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρώπης, που απειλούν, όπως διευκρίνισε, την παγκόσμια οικονομία.

 

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη από άλλα κράτη της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει και ότι η Γερμανία θα έχει καίριο ρόλο στον σχεδιασμό της «λύσης».

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την άποψη ότι «η Ε.Ε. μπορεί να λύσει την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους» που αποτελεί, όπως τη χαρακτήρισε, μία «δύσκολη υπόθεση», ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί χρεοκοπία στην Ευρωζώνη αυτό «θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία». Σημείωσε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν» στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος και μέσα από το ΔΝΤ.

 

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι καλύτερες ιδέες για να λυθεί το πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αναφέρει ότι «η κρίση χρέους εμποδίζει καίρια την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας», η οποία πράγματι δείχνει να επιβραδύνεται και εν όψει των αμερικανικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2012.

 

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μοιράζονται ένα αμοιβαίο συμφέρον, να διασφαλίσουν ότι τα προβλήματα ενός μέλους δεν διαταράσσουν συγχρόνως τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος». Επεσήμανε όμως ότι, εάν ένα μέλος της Ευρωζώνης κινδυνεύει και δημιουργεί κίνδυνο για το ευρώ, είναι συμφέρον κάθε άλλης χώρας-μέλους να φροντίσει ότι το ίδιο το ευρώ δεν θα διατρέξει κίνδυνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στις ΗΠΑ τη Δευτέρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

 

 

Μαρία Παναγιώτου

Ετικέτες: