Τουρκικές μπίζνες με τους λαθραίους

Αποκαλύψεις σοκ! Βιομηχανία κέρδους με 50 διελεύσεις σκαφών την ημέρα

Σε μία από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» κέρδους στην Τουρκία έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια το δουλεμπόριο παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι με τη βοήθεια της τουρκικής «μαφίας» περνούν τα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που προκαλούν το κοινό αίσθημα των Ελλήνων, τουλάχιστον 50 πλωτά και φουσκωτά μέσα επιχειρούν καθημερινά (και τις περισσότερες φορές το καταφέρνουν) να μεταφέρουν στη χώρα μας εκατοντάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Sabah», ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών, πριν κάνουν το «άλμα» στην ελληνική πλευρά, είναι το κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο Μπόντρουμ, ενώ το άλλο μεγάλο κέντρο, το οποίο αποκαλούν στη γειτονική χώρα «πρωτεύουσα των Τούρκων δουλεμπόρων», είναι το λιμάνι του Τσεσμέ. Η «ταρίφα» ανά άτομο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Haberturk», ξεκινά από 600 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.200 ευρώ (!), αν ο μετανάστης μεταφερθεί με φεριμπότ.

Βυθίζουν τα φουσκωτά

Η τακτική που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι λαθρέμποροι είναι πλέον γνωστή. Οταν το φουσκωτό μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το βυθίζουν και οι μετανάστες, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί από πριν σωσίβια, γίνονται ναυαγοί για να τους περισυλλέξουν τα πλοία της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι «χρυσές» δουλειές των δουλεμπόρων δεν σταματούν στη θάλασσα, καθώς τα τελευταία χρόνια προωθούν τους μετανάστες και από ξηράς (μέσω φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα) με το «εισιτήριο» να κοστίζει περίπου 800 ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχει και η αεροπορική μεταφορά για τους… μετανάστες πολυτέλειας, η οποία στοιχίζει 12.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Ιράν και την κεντρική Αφρική.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Γιατροί στους δρόμους για τους μετανάστες

Σχέδιο δράσης για την άμεση ενημέρωση και την ιατρική φροντίδα των χιλιάδων μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας έχει εκπονήσει το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι ασθενείς μετανάστες αλλά και να προφυλαχτεί η δημόσια υγεία του πληθυσμού της χώρας από μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ελονοσία, φυματίωση, ψώρα, Εμπολα κ.λπ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα στο 2015, αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 85.000 μετανάστες, γι’ αυτό στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι άνθρωποι αυτοί να μη φοβούνται ότι θα τους συλλάβουν και να κρύβονται, με συνέπεια να αποτελούν υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Ο Αθ. Γιαννόπουλος

Οπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, το σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών επρόκειτο να προωθηθεί χθες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο να ενεργοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, 10 υγειονομικές κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μεταβούν αρχικά στην Αθήνα (πλατεία Ομονοίας, Μοναστηράκι, πλατεία Βικτωρίας) και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
«Θα τους μοιράσουν ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια που είναι γραμμένα στην ελληνική, αραβική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, για να ξέρουν ότι μπορούν να απευθυνθούν στα νοσοκομεία της Αθήνας όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, έντονο και επίμονο βήχα, πονοκέφαλο, πόνους στην κοιλιά, αιμορραγικές κενώσεις κ.λπ.» είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Επιπλέον, η Τήλος θα ενισχυθεί με υγειονομικό κλιμάκιο, ενώ στα υπόλοιπα νησιά (Λέσβος, Κως) θα απευθύνονται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, οι ιατρικές εξετάσεις θα είναι ανάλογα με τη συμπτωματολογία. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει πόνους στην κοιλιά, θα γίνεται υπέρηχος, εάν έχει ελονοσία, θα πάρει θεραπεία, ενώ όλοι θα κάνουν τη δερμοαντίδραση mantoux για τη φυματίωση.
Επίσης, τα 43 παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους, θα εμβολιαστούν και θα τους δοθεί βιβλιάριο, γραμμένο και στα αγγλικά, που θα αναφέρει τα εμβόλια που έχουν κάνει. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 4.000.000 ευρώ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση λιμνάζουν 90.000.000 ευρώ για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών, μέρος των οποίων θα ζητήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Προσευχές στο Ναύπλιο,ταλαιπωρία στην Αθήνα

Την καθολική Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Ναύπλιο, επισκέφθηκαν περίπου 100 μετανάστες και άστεγοι (φωτογραφία επάνω), οι οποίοι φιλοξενούνται από την Ιερά Μονή Καρμήλου Αγίας Τριάδος στο Ηράκλειο Αττικής. Οι μετανάστες παρακολούθησαν τη λειτουργία, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν οι καθολικές καλόγριες της ιεράς μονής.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, μετανάστες περίμεναν επί ώρες στην ουρά (φωτογραφία κάτω), προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία. Αιτία της πολύωρης αναμονής είναι η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου προανήγγειλε την πρόσληψη προσωπικού, με έκτακτες διαδικασίες, στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην εν λόγω υπηρεσία.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα