Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τέλος!

Παρά τη διαφωνία με τους δανειστές, το υπ. Εργασίας ετοίμασε τη διάταξη που ακυρώνει τους μνημονιακούς νόμους με τους οποίους θα γίνονταν εφέτος μειώσεις 2% έως και 15% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Την αναστολή όλων των διατάξεων, με τις οποίες επρόκειτο να μειωθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αποφάσισε να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας. Παρά τη μόνιμη διαφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, είναι έτοιμη η σχετική διάταξη που θα ακυρώνει τους μνημονιακούς νόμους, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν φέτος μειώσεις στις κύριες συντάξεις έως 2% και έως 15% στις επικουρικές και θα κατατεθεί υπό μορφή τροπολογίας στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τις διατάξεις που έχουν ετοιμαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και οι οποίες βάζουν τέλος σε οποιαδήποτε σενάρια για πιθανές νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Αναστολή

Ταυτόχρονα, αναστέλλεται και η εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα Μετοχικά Ταμεία Πολιτικών Υπαλλήλων, Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΠΥ, ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ), για να αποτραπούν τυχόν μειώσεις στα χορηγούμενα μερίσματα.

Στο ίδιο άρθρο της συγκεκριμένης τροπολογίας αναστέλλεται και υποχρεωτική ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) των φορέων επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη σε αυτό, εφόσον δεν μετατραπούν έως τις 30 Ιουνίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) – επαγγελματικά ταμεία. Σκοπός της συγκεκριμένης αναστολής είναι η διατήρηση της αυτοτέλειας των Ταμείων αυτών και η αποφυγή περαιτέρω μειώσεων στις παροχές τους. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ευνοεί ιδιαίτερα τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ – λιμενικοί), τα οποία κινδύνευαν να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ και να υποστούν δραματικές περικοπές στις παροχές τους, λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η οποία τώρα καταργείται.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη τροπολογία:

1) Αναστέλλεται η εφαρμογή των άρθρων που είχαν ψηφιστεί στον ασφαλιστικό νόμο (ν. 3863/2010), γνωστό και ως «νόμο Λοβέρδου», και με τα οποία προβλεπόταν ότι από την 1/1/15 και μετά εφαρμόζεται νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης, ο οποίος θα στηρίζεται στην αρχιτεκτονική «βασική και αναλογική σύνταξη». Η εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων θα μπορούσε να προκαλέσει για το 2015 μείωση κατά 2% μεσοσταθμικά στις νέες κύριες συντάξεις που θα εκδοθούν.

2) Αναστέλλεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί από 1/1/15 και μετά, οι συντάξεις που θα χορηγεί το ΕΤΕΑ θα καθορίζονται με βάση τις συσσωρευμένες εισφορές, τα δημογραφικά δεδομένα και την ηλικία του συνταξιούχου, την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη και έναν συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο το ύψος των συντάξεων, για να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο. Ταυτόχρονα, αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Παράλληλα, καταργείται και η διάταξη που έθετε σε εφαρμογή τον συγκεκριμένο συντελεστή βιωσιμότητας από την 1/7/2014 και μετά, η οποία ήδη προκάλεσε οριζόντια μείωση 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις το περασμένο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 7% από 1/1/2015 και νέα μείωση κατά 8% από την 1/7/2015.

3) Παύει να ισχύει η υποχρέωση που είχαν τα Μετοχικά Ταμεία Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), Στρατού (ΜΤΣ), Αεροπορίας (ΜΤΑ) και Ναυτικού (ΜΤΝ) να υποβάλλουν κάθε χρόνο αναλογιστικές μελέτες στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο βιωσιμότητας. Ετσι, δεν θα χρειάζεται τα διοικητικά συμβούλια των παραπάνω Ταμείων να κληθούν για να αποφασίσουν αναπροσαρμογή των χορηγούμενων παροχών. Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας για τα Ταμεία αυτά και έτσι δεν κινδυνεύουν από τυχόν περικοπές στα μερίσματα των δικαιούχων.

4) Διατηρείται η αυτοτέλεια των φορέων επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, και δεν είναι υποχρεωτική η ένταξή τους στο ΕΤΕΑ. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι αποφεύγονται τυχόν περαιτέρω μειώσεις στις παροχές που χορηγούν.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα