Τα «παζάρια» του Γιώργου με τον Αλέξη

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ; Τι κρύβει η αιφνιδιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Παπανδρέου. Πώς επιταχύνονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων

Τα χαμόγελα που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου στην (αιφνιδιαστική;) συνάντησή τους την Πέμπτη δεν είχαν καμία σχέση με το βαρύ κλίμα που επικρατούσε λίγες ημέρες νωρίτερα με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής του Μνημονίου.
Οι συνεργάτες των δύο πολιτικών ανδρών περιόρισαν, ως όφειλαν, τις διαρροές, σχετικά με τη συζήτησή τους, στα θέματα των διαπραγματεύσεων και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η (δίωρης διάρκειας) συνάντηση είχε ακόμη ουσιαστικότερο περιεχόμενο και άνοιξε τον δρόμο σε μια μελλοντική (αλλά ενδεχομένως όχι πολύ μακρινή) κυβερνητική συνεργασία τους!

Η προοπτική αυτή συνδέεται απολύτως με τα (υπαρκτά) σενάρια πολιτικών ανακατατάξεων εν όψει του Ιουνίου και της επιδιωκόμενης συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά εμφανίζεται να έχει ένα τεχνικό εμπόδιο. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι βουλευτής και το κόμμα του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, απέτυχε στις εκλογές του Ιανουαρίου να πιάσει το όριο του 3%. Η απάντηση έρχεται από τις διεργασίες που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου του και της αποχώρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του τον Μάιο.

Στο παρασκήνιο οι επίδοξοι διάδοχοι έχουν ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα τους, που φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τις διαδικασίες στις περιόδους έως και το 2012.

Τα φαβορί

Στον βαθμό, πάντως, που το σημερινό φαβορί, η Φώφη Γεννηματά, κερδίσει την κούρσα, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα δρομολογηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την επανασυγκόλληση των δύο σχημάτων. Η κυρία Γεννηματά έχει ταχθεί και δημοσίως υπέρ αυτής της εξέλιξης, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και αρκετές σχετικές επαφές. Νυν, πασοκογενείς, υπουργοί πραγματοποιούν εξάλλου αλλεπάλληλες συναντήσεις με γεννηματικά στελέχη, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές της «κυριακάτικης δημοκρατίας», για να προετοιμάσουν τα μελλοντικά συνοικέσια. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, την παραμονή της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, για να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του είχε αφήσει πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο «επανενοποίησης», την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «απαραίτητη» εν όψει και «της αποχώρησης Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».

Η συζήτηση που εν ολίγοις διεξάγεται προβλέπει τη στήριξη της κυρίας Γεννηματά από τους παπανδρεϊκούς για να εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η επώαση των όρων συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ευκρινές ακόμη ποιον ρόλο θα έχει ο κ. Παπανδρέου, αλλά αυτό δεν θεωρείται το βασικό πρόβλημα. Ορισμένοι θεωρούν ότι η επανένωση θα μπορούσε να προχωρήσει με τη συνεργασία των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ) και όχι με την απορρόφηση του ενός από το άλλο ή με την ένταξή τους σε ένα νέο σχήμα με κοινή κοινοβουλευτική παρουσία. Πρωτίστως, όμως, ο κ. Παπανδρέου βλέπει μέσω μιας τέτοιας εξέλιξης την πολιτική δικαίωσή του και ένα θεαματικό comeback στο προσκήνιο, την ώρα που ο θανάσιμος εσωκομματικός εχθρός του, ο κ. Βενιζέλος, θα αποχωρεί.

Επίσης, θα έχει τεράστια επίδραση στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με την οποία ο κ. Τσίπρας φέρεται ότι παρείχε ήδη μια πρώτη διαβεβαίωση στη συνάντηση της Πέμπτης, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση «ρεβανσισμού» για το παρελθόν. Η διαχείριση, πάντως, αυτού του θέματος κινδυνεύει να γίνει πολύ δύσκολη, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Ενα ερώτημα, πρόωρο όμως, είναι πώς θα συμπεριφερθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα απαρτίζεται συνολικά από 13 μέλη με διαρκώς μεταβαλλόμενες διαθέσεις. Το Ποτάμι παραμένει σταθερά ο έτερος πιθανός νέος κυβερνητικός εταίρος.

Η αναζήτηση νέων συμμαχιών και η ανησυχία της Αριστερής Πλατφόρμας 

Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία ποια μορφή θα πάρουν οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τις πιέσεις από το εξωτερικό προς την πλευρά του να αυξάνονται, αναζητά νέες διεξόδους και συμμαχίες στο εσωτερικό σκηνικό. Εφόσον επέλθει συμφωνία με τους δανειστές στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η υλοποίησή της και η ψήφιση των μέτρων που θα προβλέπει από τη Βουλή.

Το ζητούμενο, όπως τουλάχιστον το θέτει ένα τμήμα του κυβερνητικού επιτελείου, είναι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει, δίχως κατ’ ανάγκην να «χρειάζεται» τις ψήφους των ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή και των δικών του λίγων βουλευτών που θεωρείται ότι δεν ελέγχονται ούτε από την ομάδα Λαφαζάνη. Η προσέγγιση με τον κ. Παπανδρέου ανησυχεί όμως και την Αριστερή Πλατφόρμα, που βλέπει να μετατοπίζεται συνεχώς το ιδεολογικό κέντρο βάρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε οι παροτρύνσεις που δέχεται προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός αποτελούν πια κοινό μυστικό και δεν αποκλείεται να υλοποιηθούν έως έναν βαθμό μέσω κυβερνητικού ανασχηματισμού εντός του καλοκαιριού. Πέραν τούτου, μια συμφωνία θα δεσμεύσει αυτόματα την κυβέρνηση σε έναν σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα πρέπει να εκφράζεται σε όλα τα μέτωπα και από όλα τα στελέχη της.

Η πρώτη χείρα βοηθείας δόθηκε από τον κ. Παπανδρέου με τα τηλεφωνήματα που ανέλαβε να κάνει από προχθές στο εξωτερικό (και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) για να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα να ξεπεράσει τα αδιέξοδα των τελευταίων εβδομάδων. Οσο για το παιχνίδι των εσωτερικών συσχετισμών, από την πλευρά Τσίπρα μια τέτοια συμμαχία θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ -στο πλαίσιο της πλήρους κεντροαριστερής στροφής- να απορροφήσει ολοκληρωτικά το ΠΑΣΟΚ και να το αποκόψει από τον άξονα της Ν.Δ. Οπως μάλιστα αποδεικνύεται τώρα, καθοριστικό ρόλο για να συμβεί αυτό έπαιξε το γεγονός ότι -λόγω και της δημιουργίας του νέου κόμματος από τον κ. Παπανδρέου στο παρά πέντε- το ΠΑΣΟΚ έχασε την τρίτη θέση στις εκλογές και ο κ. Βενιζέλος υποχρεώθηκε να δρομολογήσει την αποχώρησή του…

Ανδρέας Καψαμπέλης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα