Με το μαχαίρι στον λαιμό ο «Ηγεμόνας»

Το θέατρο σκιών στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, με το γνωστό δίδυμο Παπανδρέου - Βενιζέλου να παίζει ένα ακόμη επεισόδιο στην παράσταση «πού 'ναι πού 'ναι το δαχτυλίδι».

 

Χθες ο τέως πρωθυπουργός και ο «Ιζνογκούντ» συναντήθηκαν επί μια ώρα και κάτι στην Ιπποκράτους, για να βρουν τον τρόπο που θα σερβίρουν στο πόπολο του Κινήματος και στους δελφίνους την επόμενη μέρα.

 

Οι δεύτεροι ήταν έξαλλοι με όλη αυτή τη συμπεριφορά του διδύμου που τους αφήνει έξω από τις διεργασίες, τις οποίες θα μάθουν όταν οι Παπανδρέου - Βενιζέλος αποφασίσουν.

 

Το μόνο που βγήκε είναι η επίσημη θέση του κ. Βενιζέλου να γίνει χαλίφης, με όποια διαδικασία ακολουθηθεί. Φαίνεται ότι περίμενε το πράσινο φως του «Ηγεμόνα» για να πει το αυτονόητο.

 

Μετά τη συνάντηση άφηναν να διαρρεύσει -για να κρατήσουν και λίγο τα προσχήματα- ότι δεν διεξήχθη πάντως στο καλύτερο δυνατό κλίμα, ενώ η Ιπποκράτους ανακοίνωνε ότι τις επόμενες ημέρες, και με επίκεντρο τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, θα γίνει συζήτηση για την αξιολόγηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τη στήριξη της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου της και την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

 

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ανοίξουν οι διαδικασίες της διαδοχής. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που γίνεται οποιαδήποτε νύξη για την «επόμενη μέρα» από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου, με τον Ευ. Βενιζέλο όμως να μην αρκείται σε αυτό, αλλά να ζητεί κατά πληροφορίες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει ευθέως αν σκοπεύει να μείνει ή να φύγει.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, φέρεται κατά συγκεκριμένες διαρροές να κινήθηκε στη λογική της αποχώρησής του, επικεντρώνοντας τάχα σε διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά μην ανοίγοντας εντελώς τα χαρτιά του...

 

Φεύγοντας από την Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος άφηνε να εννοηθεί ότι οι δυο τους συμφώνησαν πως όλες οι σχετικές επιλογές πρέπει να είναι «καθαρές» και ευρύτερης αποδοχής, χωρίς ούτε η παράταξη να τραυματίζεται ούτε η λειτουργία της κυβέρνησης να υπονομεύεται. Εμενε έτσι ανοιχτό και ένα παράθυρο για τυχόν μη εκλογή από τη βάση, αν και ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έδειξε προτίμηση υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών πριν από τις εθνικές εκλογές... Ετσι, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου απαντούσαν αργότερα εμμέσως και στον Γ. Ραγκούση, που είχε καταδικάσει πρακτικές «δαχτυλιδιού» εμμένοντας -ως γνήσιο μέλος των Λο.Ρ.Δι.- στην εκλογή αρχηγού από τη βάση.

 

Ο κ. Ραγκούσης είχε αναφερθεί ακόμα σε σχέδιο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας (Σκάι) για αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν λόγω τεράστιων διαφορών σε επίπεδο αντίληψης. Κάλεσε δε τον Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση, σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ της σκοτεινής Μεταπολίτευσης έχει τελειώσει. [...] Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από νέα ενότητα στο μέλλον και πρέπει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου να προσδιορίσει τον ρόλο του, γιατί έχει και δικαίωμα και υποχρεώσεις στο κόμμα».

 

Να «ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο γίνεται πιο γρήγορα» κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου και ο Μ. Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντας «ανοιχτό θέμα» αυτό της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κρατήσει το όνομα και τα σύμβολά του, αλλά να μετασχηματιστεί από κόμμα του Δημοσίου σε κόμμα της δημιουργικής κοινωνίας» εκτίμησε ο Η. Μόσιαλος, εξαρτώντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από το εάν το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών. «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο Θ. Οικονόμου, ενώ για προαναγγελία στο Πολιτικό Συμβούλιο των διαδικασιών που θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές μίλησε ο Β. Εξαρχος.

Ετικέτες: