Ξένοι πράκτορες-εμπρηστές μπαίνουν ως λαθρομετανάστες!

Η ανεξέλεγκτη εισροή και η στάση της κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι

Ακόμη ένας μεγαλύτερος -«αόρατος» επί του παρόντος- κίνδυνος συνοδεύει την έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στους τρόπους αντιμετώπισης (ή μη) της αυξημένης ροής μεταναστών, αλλά όπως έγραψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός εν όψει της θερινής περιόδου που ξεκινά σε μερικές εβδομάδες. Ο φόβος να συνδυαστεί η σημερινή, διαρκώς επιδεινούμενη, κατάσταση με καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγάλος και καθόλου αβάσιμος…

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αξιολογώντας τα υπάρχοντα στοιχεία και αξιοποιώντας την οδυνηρή εμπειρία παλαιότερων ετών, έχουν εκπέμψει SOS προς τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων τους για τα προβλήματα που διαφαίνονται. Καθώς ανασύρονται, μάλιστα, μνήμες ακόμη και από τη δεκαετία του 1980, πολλοί φοβούνται ότι το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί εφιαλτικό.
Αρκετοί είναι οι παράγοντες που μέχρι στιγμής συνθέτουν το σκηνικό ανησυχίας.

Καταρχάς, τους τελευταίους μήνες έχουν τριπλασιαστεί οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενοι το Δουβλίνο 2. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο μπήκαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 10.445 άτομα, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ο αριθμός ήταν 2.863 άτομα. Μόνο τον Μάρτιο φέτος πέρασαν σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6.498 παράνομοι μετανάστες και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Λέρο και τη Σάμο. Και καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάζονται με τα πλοία της γραμμής κατά μέσο όρο περισσότεροι από 300 παράνομοι μετανάστες, προερχόμενοι από τα νησιά του Αιγαίου και λαμβάνοντας αδιακρίτως άδεια παραμονής έξι μηνών. Είναι θέμα χρόνου η κατάσταση να σταματήσει να είναι διαχειρίσιμη.
Δεύτερον, αυτό το κύμα αυξάνεται με τρομερούς ρυθμούς σε καθημερινή βάση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ροή μεγαλώνει διαρκώς, χωρίς όμως η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή (της Συρίας και γενικότερα της Μέσης Ανατολής) να παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και άρα να δικαιολογεί από μόνη της αυτό που συμβαίνει.

Ενα τρίτο στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι έχουν, αν μη τι άλλο, χαλαρώσει οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι και όσοι άλλοι έχουν λόγους να «γεμίζουν» την Ελλάδα με παράνομους μετανάστες. Το μήνυμα της ανεκτικότητας που επικρατεί βοηθάει ακόμη περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν υποτιμώνται, τέλος, και οι αρνητικές συνέπειες από τη συγκεχυμένη στάση της κυβέρνησης στον τρόπο λειτουργίας των κρατικών οργάνων και των υπαλλήλων, που χωρίς σαφείς εντολές -και με «δεμένα χέρια» σε πολλές περιπτώσεις- αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Την ίδια ώρα οι διαθέσιμες υποδομές γίνονται ολοένα και λιγότερο επαρκείς.

Με όλα αυτά τα δεδομένα θεωρείται πολύ πιο εύκολο πια να «έρθουν» στη χώρα μας (υπό τον μανδύα των μεταναστών ή των προσφύγων) και οργανωμένες συμμορίες εμπρηστών που, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, θα επαναλάβουν το έργο καταστροφής του παρελθόντος. Μάλιστα, την ανησυχία των αρμόδιων παραγόντων εντείνει το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα στριμωγμένη από τους δανειστές, που επιδιώκουν να την οδηγήσουν σε συμφωνία νέας συνθηκολόγησης, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα παιχνίδια επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, με την Τουρκία να διεκδικεί πάντα τον ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης στον μουσουλμανικό -και όχι μόνο- κόσμο. Δεν είναι λίγοι, επομένως, εκείνοι που θέλουν να δουν την Ελλάδα να «γονατίζει» πλήρως για οικονομικούς, κοινωνικούς, διπλωματικούς και γεωστρατηγικούς λόγους.

Οι ισχυρισμοί περί απλών «θεωριών συνωμοσίας», όσον αφορά τις μεγάλες πυρκαγιές στην πατρίδα μας, έχουν καταπέσει, άλλωστε, με τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δει (και μάλιστα όχι ολοκληρωμένα) το φως της δημοσιότητας. Ακόμη και οι εμπρησμοί του 2007 είχαν συνδεθεί μέσω του σχεδίου «Πυθία» με προσπάθεια αποσταθεροποίησης της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Επίσης, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ είχε παραδεχθεί ότι η χώρα του διέθετε τεράστια μυστικά κονδύλια, ώστε Τούρκοι πράκτορες να καίνε τα ελληνικά δάση! Κι αυτά συνέβαιναν τη δεκαετία του 1990. Πόσο μάλλον τώρα…

«Δεμένη» η χώρα από τη σύμβαση «Δουβλίνο 2»

To Δουβλίνο 2 προβλέπει ουσιαστικά ότι όποιος παράνομος μετανάστης εισέλθει σε ευρωπαϊκή χώρα και συλληφθεί δεν θα επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του αλλά στη χώρα της Ε.Ε. στην οποία πρωτοεισήλθε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για άσυλο, πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα μας.
Το Δουβλίνο 2 (ή Κανονισμός 343/2003) αποτελεί νομικό κείμενο που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2003 και καθορίζει τη χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο. Μόνο ένα κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης.

Αυτή η πρόβλεψη είχε τεθεί με στόχο την αποφυγή αποστολής των αιτούντων άσυλο από τη μια χώρα στην άλλη, καθώς και την αποτροπή της κατάχρησης του συστήματος ασύλου με την υποβολή περισσότερων αιτήσεων από μόνο ένα άτομο σε διαφορετικές χώρες. Ολα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εφαρμόζουν τον κανονισμό καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ελβετία και το Λίχτενσταϊν.
Η Ελλάδα ουσιαστικά εγκλωβίστηκε σε έναν κανονισμό που υπέγραψε χωρίς να εξασφαλίσει ανταλλάγματα, εκτός από τις κοινοτικές ενισχύσεις για τη Frontex και τα κέντρα κράτησης. Το Δουβλίνο 2 συνδέεται πλήρως με τη συνθήκη Σένγκεν που επιτρέπει στους πολίτες των χωρών της Ευρώπης να ταξιδεύουν μόνο με την ταυτότητά τους. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011, πάντως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που επιστρέφουν στην Ελλάδα μέσω του Δουβλίνο 2.

Ναυάγιο-σοκ στη Λαμπεντούζα! Φόβοι για 700 νεκρούς!

Υγρός τάφος για εκατοντάδες μετανάστες έγινε και πάλι η Μεσόγειος, θέτοντας επιτακτικά το θέμα της αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής, την ώρα που Ελλάδα και Ιταλία «βουλιάζουν» από τα καραβάνια προσφύγων οι οποίοι έρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες. Τουλάχιστον 700 μετανάστες φαίνεται ότι είναι τα θύματα της νέας ανείπωτης τραγωδίας στα ανοιχτά των ακτών της Λαμπεντούζα, όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε αναποδογύρισε στο Λιβυκό Πέλαγος. Εως αργά χθες το απόγευμα είχαν διασωθεί μόνο 49, ενώ οι δραματικές περιγραφές των μελών της ιταλικής ακτοφυλακής που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης δεν άφηναν κανένα περιθώριο ελπίδας.

«Προσπαθούμε να βρούμε επιζώντες ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στο νερό» είπαν Ιταλοί αξιωματούχοι. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Το σκάφος με τους περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στη μία πλευρά του. Αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο. Από τις αρχές του χρόνου, πάνω από 1.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Χθες το απόγευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς και δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». Ο Ρέντσι ζήτησε την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα της μετανάστευσης εντός της εβδομάδας.
«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων» ανέφερε στο δραματικό μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος. Αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κοινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ζήτημα ανακοίνωσε η Κομισιόν. «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει» υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα θα διεξαχθεί σήμερα, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η Ε.Ε. και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν, όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική και πλέον σκληρή δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε πως «καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι, όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα», τα οποία χαρακτήρισε «καθημερινές τραγωδίες».

«Παιχνίδι» από το τουρκικό προξενείο

Παιχνίδι με τους μετανάστες παίζει το τουρκικό προξενείο, μέσω των οργανώσεων που ελέγχει στη Θράκη. Σε ανακοίνωση-διαμαρτυρία που εξέδωσε το Σάββατο η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα επιτίθεται κατά των δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τις ανησυχίες που εξέφρασαν ως προς τη λειτουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις «ευαίσθητες» ακριτικές περιοχές της χώρας.
Σε ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα (Παρασκευή) στα γραφεία της Ενωσης Δήμων ΑΜΘ στην Κομοτηνή, ανέφεραν ότι, όπως διαπιστώθηκε, «υφίσταται κίνδυνος ανατροπής ισορροπιών στα πληθυσμιακά δεδομένα της Περιφέρειας, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ομάδων που ζουν στην περιοχή».

Επισήμαναν επιπροσθέτως ότι «υφίσταται επιθυμία κάποιων δυνάμεων για πυροδότηση της ηρεμίας, που είναι δυνατό να ανατραπεί από την παραμονή μεσομακροπρόθεσμα μονάδων-ομάδων, με ίδια χαρακτηριστικά με μονάδες-ομάδες στην περιοχή μας». Τέλος, ζήτησαν «τη γρήγορη και ασφαλή διέλευση των παράτυπων μεταναστών».
Η επισήμανση του υπαρκτού κινδύνου αλλοίωσης του πληθυσμού ερέθισε τη λεγόμενη «Τουρκική Μειονοτική Κίνηση», που χαρακτήρισε την ανακοίνωση «πρωτοφανές μνημείο ρατσισμού και εθνικιστικής μισαλλοδοξίας». Σε αυτήν αντιδρούν στο αίτημα των δημάρχων για «γρήγορη διέλευση των λαθρομεταναστών» κατηγορώντας τους για «ισλαμοφοβία»! Η αντίδραση αυτή επιβεβαιώνει εμμέσως τις ευθύνες και την εμπλοκή της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και τους φόβους ότι μπορεί να παίζει «παιχνίδι» ισλαμοποίησης της Ελλάδας.

Στη Ρώμη για συνομιλίες ο Αβραμόπουλος

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα «στέλνει» τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στη Ρώμη για συνομιλίες με την τοπική κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο κ Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί την ιταλική πρωτεύουσα στις 23 του μήνα, στον απόηχο της τραγωδίας με τους εκατοντάδες νεκρούς στη θάλασσα της Μεσογείου. Μάλιστα, ήδη ο Ελληνας επίτροπος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο συνομίλησαν τηλεφωνικά, προκειμένου ο κ. Αβραμόπουλος να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το τραγικό συμβάν.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάλεσε με ανακοίνωσή του την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της για το ζήτημα του μεταναστευτικού. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ πρόσθεσε ότι «το Προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα, που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε». Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο Αλέξης Τσίπρας

Ανδρέας Καψαμπέλης

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα