Γαλλικός «ξεσηκωμός» για τις δηλώσεις του Σόιμπλε!

Θα ήθελε πολύ να αναγκαστεί το Παρίσι να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά… «αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία»!

Δύσκολα φαίνεται ότι μπορεί να κοπεί το συνήθειο της γερμανικής παρεμβατικότητας στα εσωτερικά άλλων χωρών – στο όνομα βέβαια της προσαρμογής των οικονομικών δεδομένων με βάση τα όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί (ή μήπως γερμανικοί;) δημοσιονομικοί κανόνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναχτύπησε», αυτήν τη φορά όχι με αφορμή το… αγαπημένο του ελληνικό ζήτημα, αλλά με στόχο τη δημοσιονομικά «άτακτη» Γαλλία. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση «θα χαιρόταν αν κάποιος την ανάγκαζε (να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις)» δήλωνε το βράδυ της Παρασκευής, διευκρινίζοντας όμως κυνικά στη συνέχεια ότι «αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία»!

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση του Παρισιού εκτός από άμεση ήταν και ιδιαιτέρως έντονη. «Η Γαλλία απεχθάνεται τον εξαναγκασμό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, υπογραμμίζοντας: «Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη». Ο Σαπέν είπε ακόμη ότι η αρχή (την οποία συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο) είναι ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και όχι στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη.

Αντιδράσεις

Στην τοποθέτηση Σόιμπλε αντέδρασε συνολικά ο γαλλικός πολιτικός κόσμος. «Η γαλλοφοβία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική» σχολίασε στον λογαριασμό του στο twitter ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που ήταν υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό. Οι δηλώσεις του «καταδεικνύουν τη νέα γερμανική αλαζονεία την ώρα που (η Γερμανία) κυριαρχεί στην Ευρώπη» και της επιβάλλει θυσίες, σημείωσε.

Για τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, οι δηλώσεις του Σόιμπλε πλήττουν σοβαρά «την τιμή της πατρίδας». Η κυβέρνηση, τόνισε, θα πρέπει «να καλέσει αμέσως τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Παρίσι και να απαιτήσει μια επίσημη συγγνώμη από την κυρία Μέρκελ».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα