Διπλή αύξηση στα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας

Με αύξηση σε δύο φάσεις θα ενισχυθεί το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που λαμβάνουν περίπου 150.000 επιδοτούμενοι άνεργοι. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η αύξηση αυτή όμως, θα αφορά και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό όπως το επίδομα μητρότητας

Η πρώτη αύξηση - μετά από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου - θα επέλθει από 1ης Οκτωβρίου 2015 και η δεύτερη την 1η Ιουλίου 2015.
Αν και πλέον μόλις το 14,4% των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ η αύξηση θα είναι σημαντική και θα είναι σε συνάρτηση της αύξησης του κατώτατου μισθού. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσοι άνεργοι θεωρούνται εποχικοί, προερχόμενοι από τα τουριστικά επαγγέλματα, τότε ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, φτάνει περίπου στα 175.000 άτομα
Η πρώτη αύξηση θα ανέλθει σε 10,91% από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και επιπλέον 15,55% από την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα θα ανέρχεται πλέον στα 399,25 ευρώ την 1η Οκτωβρίου και στα 461,50 ευρώ την 1η Ιουλίου. Η τακτική επιδότηση ανεργίας σήμερα ανέρχεται στα 359 ευρώ το μήνα.
Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είχε γίνει με 6η Πραξη ΥΣ και εφαρμόστηκε στις 19/3/2012 με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και είχε μειωθεί κατά 22% ενώ αφορούσε και τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας.
Επίσης αύξηση θα προκύψει και στα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών και το επίδομα μητρότητας.
Συγκεκριμένα αύξηση θα επέλθει και στα κάτωθι επιδόματα:
Τα ειδικά ετήσια εποχιακά βοηθήματα ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων, μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών, δασεργατών κ.α.
Το ειδικό εφάπαξ βοήθημα των 187,20 ευρώ που χορηγεί ο ΟΑΕΔ μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας με προϋποθέσεις.
Το ειδικό βοήθημα των 216 ευρώ που χορηγείται έως 3 φορές το χρόνο μετά την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων.
Το επίδομα των αποφυλακισμένων (216 ευρώ για 3 φορές το χρόνο).
Το βοήθημα για επίσχεση εργασίας
Η καταβολή του κατώτατου μισθού ως ειδική παροχή μητρότητας για περίοδο 6 μηνών.

news247.gr

Ετικέτες: