«Καραβιές» λαθρομεταναστών φτάνουν κάθε μέρα στα νησιά!

Το Λιμενικό δεν προλαβαίνει τα περιστατικά! 284 άτομα εντοπίστηκαν χθες σε Λέσβο, Αγαθονήσι, Χίο και Σάμο

Δεν έχουν τελειωμό οι καραβιές των παράνομων μεταναστών που κάνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες απόβαση στα νησιά του Αιγαίου, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εντοπίστηκαν συνολικά 284 λαθρομετανάστες σε Λέσβο, Αγαθονήσι, Χίο και Σάμο. Το νησί της Λέσβου «βούλιαξε» για ακόμα μία φορά, καθώς 101 μετανάστες βγήκαν από τα τουρκικά παράλια. Οι πρώτοι 42 εντοπίστηκαν χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου από άνδρες του Λιμενικού που πραγματοποιούσαν περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών».
Λίγη ώρα αργότερα σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ακόμα μία φουσκωτή λέμβο με 45 λαθρομετανάστες να πλέει στην ίδια περιοχή. Οι αλλοδαποί διασώθηκαν και κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ τρία παιδιά μεταφέρθηκαν, για προληπτικούς λόγους, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βοστάνειο Νοσοκομείο. Ακόμα 14 λαθρομετανάστες βρέθηκαν να περπατούν στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης – Παναγιούδας και συνελήφθησαν. Λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Στη θέα των λιμενικών οι 42 αλλοδαποί έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα, όπου περισυνελέγησαν από παραπλέοντα σκάφη.

Σε βάρκα και φουσκωτό

Συναγερμός σήμανε και στη Χίο, όπου οι λιμενικές Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, 89 λαθρομετανάστες. Οι 46 από αυτούς εντοπίστηκαν στοιβαγμένοι πάνω σε μια μηχανοκίνητη λέμβο στην περιοχή Παναγιά Οινουσσών και οι υπόλοιποι 43 σε φουσκωτό, που έπλεε κοντά στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου στον Λαγκαδά. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του νησιού και υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις από εξειδικευμένο γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τέλος, 52 παράνομοι μετανάστες αποβιβάστηκαν χθες το μεσημέρι και στη Σάμο.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της μαζικής απόβασης των λαθρομεταναστών έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία των νησιών. Οι Αρχές αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το φαινόμενο, το οποίο πλέον απειλεί και τον τουρισμό εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, που ξεκινά σε λιγότερο από έναν μήνα.

Προωθούνται στην Ευρώπη μέσω Θεσσαλονίκης (κρυμμένοι σε νταλίκες,τρένα και αυτοκίνητα)

Κεντρικό σταθμό για την προώθηση παράνομων μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρώπης αποτελεί η βόρεια Ελλάδα, που συνεχίζει καθημερινά να… υποδέχεται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών. Πεζοί, κρυμμένοι σε νταλίκες, με αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα περνούν από τις πόλεις και τα χωριά της, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο λαθροδιακινητές, που με τα αυτοκίνητά τους μετέφεραν συνολικά 17 παράνομους μετανάστες με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με έμπειρο αστυνομικό, καθημερινά συλλαμβάνονται στη βόρεια Ελλάδα δεκάδες λαθρομετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και ανήλικα παιδιά.

Με πλοία, νταλίκες και πεζοί έρχονται οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα από την Τουρκία. Η μία διαδρομή είναι περνώντας τον Εβρο, οπότε έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δυσχερείς και επικίνδυνες συνθήκες, ειδικά τον χειμώνα. Η άλλη, με πλοία από τα παράλια της Τουρκίας, όπου οι δουλέμποροι είτε αποβιβάζουν το ανθρώπινο φορτίο τους σε κάποια ελληνική ακτή είτε εκπαιδεύουν έναν από τους λαθρομετανάστες να οδηγήσει αυτός το πλοιάριο ή απλά… πετούν τους παράνομους μετανάστες στη θάλασσα.
Οι Κούρδοι, κυρίως από το Ιράν και το Ιράκ (όσοι προέρχονται από την Τουρκία ζητούν πολιτικό άσυλο), φθάνουν με όποιο μέσο μπορούν στις ακτές της δυτικής Τουρκίας. Αρκετοί από αυτούς πηγαίνουν στην Πάτρα, όπου αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να επιβιβασθούν κρυφά στην καρότσα φορτηγών με προορισμό τα λιμάνια της Ιταλίας.

Οταν φτάσουν σε κάποια ελληνική πόλη, τα οργανωμένα κυκλώματα αναλαμβάνουν να τους προωθήσουν στη χώρα που αποτελεί τον τελικό προορισμό τους. Πλέον, ο κύριος όγκος πηγαίνει είτε προς την Ιταλία, όπου εγκαθίσταται σε γκέτο στα νότια της χώρας, είτε προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να αποκατασταθούν επαγγελματικά.
Οι λαθρομετανάστες με πλαστά έγγραφα φεύγουν σε μικρά γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη είτε με αυτοκίνητα είτε με τρένα ή αεροπλάνα, εκμεταλλευόμενοι τους πλημμελείς ελέγχους που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Αρ. Μάτιος

Απελπιστική η κατάσταση στην Ομόνοια

Ενα νέο «κύμα» παράνομων μεταναστών, αυτήν τη φορά από τη Μυτιλήνη, έκανε χθες την εμφάνισή του στην Ομόνοια, με ηλικιωμένους, γυναίκες και μικρά παιδιά να «αραδιάζουν» τα λιγοστά υπάρχοντά τους στο τσιμέντο και να δηλώνουν ότι «θα κοιμηθούμε στους δρόμους», αφού δεν έχουν κάποιο άλλο μέρος για να καταλύσουν. Τα πλοία που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να «ξεφορτώνουν» εκατοντάδες παράνομους μετανάστες, οι οποίοι, εξαντλημένοι από την περιπέτεια που έζησαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί, καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας και βρίσκουν καταφύγιο σε πλατείες, πεζοδρόμια και εισόδους κτιρίων.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κανέναν στην Αθήνα, επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε κάποιο σπίτι. Οσοι έχουν μαζί τους λίγα χρήματα «παζαρεύουν» για ένα φτηνό δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Ομόνοιας, αλλά οι περισσότεροι κοιμούνται στον δρόμο και -όπως λένε- είναι φοβισμένοι, επειδή δεν ξέρουν τι μπορεί να τους συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική, η πλατεία έχει γεμίσει ξανά με μετανάστες» αναφέρουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα στενά γύρω από την Ομόνοια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι Ελληνες πολίτες που σπεύδουν να συμπαρασταθούν στους νέους… θαμώνες της πλατείας, προσφέροντάς τους τρόφιμα ή λίγο γάλα για τα παιδιά τους.

Στη… θάλασσα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης αλλά και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο (μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης) θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο μήνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station), προκειμένου να σώσουν όσους το δυνατόν περισσότερους μετανάστες που προσπαθούν παράνομα να μεταβούν στην Ευρώπη, πολλές φορές με τραγικό τίμημα την ίδια τη ζωή τους.
«Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις ευρωπαϊκές πολιτικές» εξηγεί ο Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
Μάλιστα, αποκαλύπτει ένα συγκλονιστικό στοιχείο: «Τα Δωδεκάνησα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι το μοναδικό σημείο εισόδου της Ευρώπης χωρίς κανένα επίσημο σύστημα υποδοχής. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Αρχές, το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων έχουν τριπλασιαστεί με την περίοδο αιχμής, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, να βρίσκεται μπροστά μας».
Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, την τελευταία εβδομάδα περίπου 11.000 άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

1.300 πνίγηκαν στη Μεσόγειο μόνο τον Απρίλιο!

Απραγη η Ευρώπη, παρακολουθεί τους μετανάστες να φτάνουν κατά εκατοντάδες στον Νότο, προσπαθώντας να περάσουν στη… γη της επαγγελίας. Πολλοί από αυτούς χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), με αφορμή την τραγωδία με το ναυάγιο του αλιευτικού που οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 900 μετανάστες, αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Περισσότεροι από 1.750 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή του 2015, αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Αριθμοί ρεκόρ

Το πρώτο τετράμηνο του 2014 είχαν καταγραφεί 56 θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο. Στην πρόσφατη τραγωδία, περίπου 350 εκ των επιβαινόντων πιστεύεται ότι κατάγονταν από την Ερυθραία. Στο πλοιάριο επέβαιναν και πολίτες από τη Συρία, τη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Γκάμπια, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αιθιοπία και το Μπανγκλαντές. Μόνο τον Απρίλιο καταγράφηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 1.300 θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο. O ΙΟΜ φοβάται ότι οι συνολικά 3.279 θάνατοι προσφύγων το 2014 μπορεί να ξεπεραστούν φέτος μέσα σε μερικές εβδομάδες από σήμερα και ίσως φθάσουν τις 30.000 στα τέλη της χρονιάς.

Διασώθηκαν και δουλέμποροι

Σώθηκαν μόνο 27 και ανάμεσα στους «τυχερούς» ήταν δύο δουλέμποροι. Το ναυάγιο με τους μετανάστες την περασμένη Κυριακήστη Μεσόγειο με τους εκατοντάδες νεκρούς προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Οι ιταλικές Αρχές πέρασαν χειροπέδες σε δύο από τους επιζώντες που φαίνεται ότι ήταν ο καπετάνιος και ο δεύτερος του δουλεμπορικού. Τη σύλληψη των δύο ανδρών γνωστοποίησε ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο, μετά την άφιξη των διασωθέντων στο λιμάνι Κατάνια της Σικελίας. Την εντολή για τη σύλληψή τους έδωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας στην Κατάνια Τζοβάνι Σάλβι, ο οποίος διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία. Η ιταλική αστυνομία πήρε καταθέσεις από 27 επιζώντες του ναυαγίου. Ολοι μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής της Σικελίας. Εκτιμάται ότι πνίγηκαν περίπου 900 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά και 200 γυναίκες, που ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια.

Κουρουμπλής: Στην ατζέντα το μεταναστευτικό

Να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στην τακτική σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, ζήτησε χθες ο Ελληνας υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής από τους ομολόγους του, που συμμετέχουν στο Ατυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας στη Ρίγα της Λετονίας. Οσον αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο 10 σημείων για τη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος. Σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπίες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας, πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη.
Για τα ζητήματα διατροφής, που ήταν στην ημερήσια διάταξη, τόνισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων αναφορικά με κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα κ.λπ., ενώ επισήμανε ότι στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί η παχυσαρκία γιατί οι φτωχοί αναζητούν φθηνά τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα