«Εξαγωγές στη Ρωσία μόνο με άδεια»

Σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι των επιθεωρητών σε ελληνικές εταιρίες

Την ώρα που οι έλεγχοι ποιότητας των Ρώσων επιθεωρητών στις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο προερχόμενος από τη Λιθουανία επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπίας της Ε.Ε. στη Ρωσία Vygaudas Ušackas δήλωσε ότι μεμονωμένες χώρες, προς τις οποίες η Ρωσία θα χαλαρώσει το εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τις εξαγωγές τους μόνο με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ηδη, οι Ρώσοι επιθεωρητές της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας Rosselkhoznadzor, που έχουν έρθει στη χώρα μας προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων των ιχθυοκαλλιεργειών, των γαλακτοκομικών και του κρέατος, έχουν ξεκινήσει την Τρίτη 21/4 από την Αχαΐα -στις εγκαταστάσεις της εταιρίας κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης- και τη Θεσσαλονίκη στην αλλαντοποιία Εδεσμα, συνέχισαν χθες στην εταιρεία Γείτονας στην Αρτα και στην αλλαντοποιία Σαρημπόγια στη Δράμα, ενώ συνεχίζουν σήμερα το έργο τους στη Θεσπρωτία (ιχθυοκαλλιέργειες Ανδρομέδα) και στις Σέρρες (γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ).

Θα ακολουθήσουν οι εγκαταστάσεις της γαλακτοκομικής εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ στη Θεσσαλονίκη, της Οξύρρυγχος στη Δράμα, της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών Neptunus (θυγατρική της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στην Αργολίδα), της εταιρίας Kayak στην Αθήνα (γαλακτοκομικά), της Τρικαλινός (αυγοτάραχο), της ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα (γαλακτοκομικά) και οι επιθεωρήσεις θα ολοκληρωθούν στις 29/4 με την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής στην Αθήνα και την εταιρία αλιευμάτων Κοντοβερός.
Οι επιθεωρητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, ελέγχουν ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία των εταιριών που επισκέπτονται, βλέπουν κατά πόσον οι εταιρίες αυτές είναι προσαρμοσμένες με τη νομοθεσία της Ρωσίας, ελέγχουν τα πρότυπα ποιότητας, την ιχνηλασιμότητα κ.ά.

Παρόμοιοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον και σε άλλες εταιρίες που ενδιαφέρονται να εξάγουν στη Ρωσία, αφού η διαδικασία παραμένει ανοιχτή και μπορούν να γίνονται αιτήσεις.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η διενέργεια της επιθεώρησης επιχειρήσεων από τη Rosselkhoznadzor δεν συνεπάγεται τη δυνατότητα άμεσης εξαγωγής, αλλά μόνο τη δυνατότητα εξαγωγής εφόσον εκλείψουν όλοι οι υφιστάμενοι περιοριστικοί παράγοντες, όπως είναι το εμπάργκο, διευκρινίζει το υπουργείο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα