Πυρ σε δουλεμπορικά και τριπλά κονδύλια

Τι αποφάσισε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λαθρομετανάστευση

Τριπλασιασμό του μηνιαίου προϋπολογισμού των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. με την ονομασία «Τρίτων», που όμως δεν περιλαμβάνει επισήμως έρευνα και διάσωση, χωρίς προς το παρόν τη διεύρυνση των δράσεων που περιλαμβάνει αλλά μόνο των μέσων, αποφάσισε η χθεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση. Οπως ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με απολογητικό ύφος εξήγησε ότι το επείγον της κρίσης δεν επέτρεψε στην Ε.Ε. να προχωρήσει σε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο όπως αυτό που είχε προτείνει η Επιτροπή (το οποίο προέβλεπε αλλαγή της «αποστολής» αλλά και καταδίωξη των λαθροδιακινητών), ο προϋπολογισμός των επιχειρήσεων «Τρίτων» θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής έρευνας και διάσωσης «Μάρε Νόστρουμ», περίπου στα 120.000.000 ευρώ. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υποβάλει στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος ζητώντας έγκριση για την καταστροφή των πλοιαρίων των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. αποδέχεται τη συνδρομή μεμονωμένων κρατών σε ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την κρίση στα θαλάσσια σύνορα. Το βρετανικό βασιλικό ναυτικό αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο με τη ναυαρχίδα του στόλου «Bulwark», ελικόπτερα και πλοία περιπολίας. Το γερμανικό ναυτικό έχει υποσχεθεί συνδρομή με φρεγάτες και πλοίο ανεφοδιασμού, ο Ολάντ είπε ότι η χώρα του θα συμβάλει ώστε «να ενισχύσουμε την παρουσία της Ευρώπης στη θάλασσα αλλά και την επιτήρηση», ενώ η Ιρλανδία και το Βέλγιο ετοιμάζονται να στείλουν επίσης ναυτικές δυνάμεις. Πάντως, οι Βρετανοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι άτομα που τυχόν περισυλλεγούν από τη θάλασσα δεν θα δικαιούνται άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα οδηγούνται στο εγγύτερο ασφαλές έδαφος.

Αναφορικά με την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, οι εταίροι δεσμεύτηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης -όπως και με τις γειτονικές της Λιβύης- με στόχο τον περιορισμό των ροών παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου επανεγκατάστασης, που θα προβλέπει και μέτρα ενίσχυσης των επιστροφών. Πάντως, απέφυγαν να θέσουν όρια στον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί, πρόταση της Επιτροπής που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα από την πλευρά της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο αριθμός των θυμάτων στη Μεσόγειο ανέρχεται ήδη -τους πρώτους μήνες του 2015- στους 1.800 έναντι 100 το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προειδοποιεί ότι η φετινή θα είναι η πλέον πολύνεκρη χρονιά για τους μετανάστες στη Μεσόγειο. Η κρίση οξύνθηκε αφότου η Ιταλία σταμάτησε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης «Μάρε Νόστρουμ» που εκτεινόταν σε θαλάσσια περιοχή 27.000 τετραγωνικών μιλίων συμβάλλοντας στη διάσωση περισσότερων των 100.000 ανθρώπων πέρυσι, στα τέλη του 2014, όταν η Ε.Ε. αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότησή της, καθώς οι εταίροι υποστήριξαν ότι η έρευνα και διάσωση προσέλκυε μετανάστες. Η επιχείρηση αντικαταστάθηκε από την περιορισμένη -με προϋπολογισμό στο ένα τρίτο- επιχείρηση επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων «Τρίτων» που καλύπτει περιοχή έως 30 μίλια από τις ακτές.

Κατερίνα Στυλιανέα

Αλέξης Τσίπρας:  Πρέπει να επιμεριστούν τα βάρη! Στη Μάλτα ο Δημ. Αβραμόπουλος

Αποτελεσματική πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης, με αύξηση των κονδυλίων και για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστευτικών ροών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, αποφασίστηκε να τριπλασιαστούν τα κονδύλια για την έρευνα και διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο, με το διατιθέμενο ποσό να αυξάνεται στα 9.000.000 ευρώ μηνιαίως, όπως επίσης και να υιοθετηθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τους δουλεμπόρους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων της Ε.Ε. για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο «Τρίτων» και «Ποσειδών», θα αυξηθούν τα κονδύλια και θα φτάσουν σε αυτά που διετίθεντο για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με την παλαιότερη επιχείρηση Mare Nostrum, που υλοποιούσε η Frontex, ενώ θα αυξηθεί η ευρωπαϊκή συνδρομή σε αεροσκάφη και πλοία. Αυτό επιβεβαίωσε αμέσως μετά τη σύνοδο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ενωση θα επιχειρήσει καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλεμπόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνόδου, πέραν της αύξησης των κονδυλίων για την Ελλάδα, δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών πέραν της έρευνας, διάσωσης και φιλοξενίας των μόνιμων προσφύγων, τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ανθρωπιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των μεταναστών, χωρίς να σηκώνει το βάρος μόνο η Ελλάδα, να μην επικεντρώνεται η προσοχή μόνο στην κεντρική Μεσόγειο, αλλά να περιλαμβάνει και την ανατολική Μεσόγειο, και, τέλος, να υπάρξει ξεχωριστή αναφορά και στη Συρία, επιδιώκοντας η κυβέρνηση να ανεβάσει το θέμα αυτό ψηλά στην ατζέντα εν όψει μάλιστα και του καλοκαιριού, οπότε και αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, τη Μάλτα επισκέφτηκε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να παραστεί στις κηδείες των θυμάτων μεταναστών από τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στη Μεσόγειο. «Ηρθα στη Μάλτα για να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη βαθιά θλίψη και συμπόνια μας για τα αθώα αυτά θύματα και να τιμήσουμε τη μνήμη τους. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από εμπόλεμες χώρες και έκαναν επικίνδυνα ταξίδια, ακολουθώντας ένα απλό όνειρο: να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόσεφ Μούσκατ και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με τους οποίους συζήτησε το προτεινόμενο σχέδιο δράσης της Ε.Ε., που έχει ως βάση την κήρυξη «πολέμου» στους δουλεμπόρους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα