$ 24 τρισ. αξίζουν οι ωκεανοί!

Το WWF αποτίμησε τη συνεισφορά τους και προειδοποιεί ότι καταστρέφονται!

Ποιο είναι -αν όχι το μεγαλύτερο- ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του πλανήτη; «Οι ωκεανοί» υποστηρίζουν οι ειδικοί εξηγώντας ότι η αξία τους μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήματα με ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 24 τρισ. δολάρια! Ενα χρηματικό ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στον πλούτο που παράγεται από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Το αστρονομικό οικονομικό δεδομένο έδωσε χθες στη δημοσιότητα το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) έπειτα από ειδική μελέτη που εκπόνησε για το θέμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι η υπερεκμετάλλευση των ωκεανών, η κακή διαχείρισή τους και οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν μια όλο και μεγαλύτερη απειλή για αυτόν τον οικονομικό πλούτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF, που επεξεργάστηκε στοιχεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ (Αυστραλία) και με το συμβουλευτικό γραφείο «Boston Consulting Group», ετησίως οι ωκεανοί προκαλούν μια οικονομική επίδοση που εκτιμάται γύρω στα 2,5 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, πάνω από τα δύο τρίτα της ετήσιας οικονομικής αξίας των ωκεανών παράγονται από στοιχεία που εξαρτώνται άμεσα από την υγιή κατάστασή τους.

«Για να διατηρήσουμε αυτό το μάννα, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από την υπερεκμετάλλευση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» εξηγούσε χθες η Αλίς Εΐμάρ-Ντιβερνέ, ειδική στις θάλασσες και στους ωκεανούς στο WWF Ελβετίας.
Σήμερα το ένα δεύτερο των κοραλλιών σε όλο τον κόσμο έχει ήδη εξαφανιστεί. Σύμφωνα με το WWF, οι εναπομείναντες ύφαλοι θα έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 35 χρόνια.
Εξάλλου, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση εκτιμά ότι το 90% των αλιευτικών αποθεμάτων αποτελεί ήδη αντικείμενο υπεραλίευσης ή πρόκειται να εξαντληθεί.

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα του WWF, «υπάρχει ακόμα χρόνος να αναστραφεί η τάση». Γι’ αυτόν τον σκοπό, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση προτείνει έναν κατάλογο οκτώ μέτρων, μεταξύ των οποίων τη συμπερίληψη των ωκεανών στους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ καθώς και την υιοθέτηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και την υποχρέωση να ενισχυθεί η προστασία των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα