Βενιζέλος: «Ανόητη πράξη υποταγής» η ΠΝΠ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για την επίμαχη ΠΝΠ που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, όσο και της γενικότερης διαπραγματευτικής τακτικής εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ανόητη πράξη υποταγής» την πράξη της κυβέρνησης για το «μάζεμα» των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ και των άλλων φορέων.

«Κάνετε ανόητη πράξη υποταγής όπως κάνατε με τα 11 δισ. του ΤΧΣ και μετά κλαίγατε και λέγατε δώστε τα μας πίσω», είπε και πρόσθεσε: «Μόνοι σας ευνουχίζετε την διαπραγμάτευση και το παρουσιάζετε ως πράξη αντίστασης στο κοινό σας ενώ είναι πράξη ταπείνωσης. Δεν θέλετε να βλέπετε την τρόικα. Τώρα όμως δεν χρειάζεται γιατί οι ροές ελέγχονται από την ΤτΕ. Αποκαλύψατε τα πάντα στην τρόικα».

«Εκλιπαρούμε για μια δόση μια μπρόστατζα αυτούς που χαρακτηρίζετε εγκληματίες. Τους καταγγέλλετε και τους γλείφετε ταυτόχρονα. Ποια η γραμμή της κυβέρνησης; Θέλουμε ή όχι τις δόσεις;», αναρωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου για «απόλυτη αποτυχία» σε όλα τα επίπεδα και πως «η απόλυτη αδυναμία να καταλήξετε σε απόφαση ευθύνης σας οδηγεί να εκτοξεύετε απειλές».

«Ότι θα πάτε σε εκλογές ή δημοψήφισμα», είπε.

«Το δημοψήφισμα; Κάννες;», αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος για να πετάξει το «καρφί» αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Παπανδρέου: «Αυτά συζητά ο Τσίπρας με τους επισκέπτες του στο Μαξίμου».

Αναφορικά με τις εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει: «Θα πάτε σε εκλογές με τι πρόγραμμα; Αυτό της Θεσσαλονίκης; Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε πείτε το αλλά εξηγήσετε στο λαό τα ψέματά σας».

Κλειστός κύκλος εξουσίας

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Υπάρχει ένας κλειστός κύκλος εξουσίας που έχει στο μυαλό του κάποιο σχέδιο το οποίο δεν το ξέρει ούτε το υπουργικό σχήμα ούτε η πλειοψηφία των βουλευτών. Υπάρχει ζήτημα αδιαφάνειας στο εσωτερικό σας για αυτό σκεφτείτε τι ακριβώς συμβαίνει».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε για την συνταγματικότητα της ΠΝΠ και για την αναδρομικότητα της ισχύς της, υποστηρίζοντας ότι έρχεται να καλύψει πιθανές ποινικές ευθύνες της κυρίας Ρένας Δούρου.

Ακόμη, υπενθύμισε αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας με συγκίνηση είπε για κάθε λέξη του Συντάγματος που είναι γραμμένο με το αίμα σας . Του Συντάγματος του Καραμανλή, Παπανδρεου, Σημίτη. Όμως ο Μαρξ είπε ότι το Σύνταγμα καθιερώνει στην διάταξη και ακυρώνει στην υποσημείωση. Και εσείς το ακυρώνεται στις υποσημειώσεις. Τόσο βαμμένο στο αίμα σας το Σύνταγμα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης της Πράξης για τα ταμειακά διαθέσιμα δεν αφορά τις δημοκρατικές και συνταγματικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα ακύρωνε την συζήτηση της πρώτης ΠΝΠ που αφορά την ΕΒΖ και την ρύθμιση οφειλών αλλά «αφορά στην διαχειριστική ευθύνη των διοικούντων φορέων και τις ποινικές ευθύνες για απιστία».

«Αφορά την αναδρομική ισχύ να καλυφθεί η κυρία Δούρου που έχει ποινική ευθύνη και δεν έχετε την βεβαιότητα ότι αρκεί η ΠΝΠ και άρα θέλετε να την περιλάβετε με την μορφή νόμου Αυτή είναι η εξήγηση της επίσπευσης», είπε.

«Δεν λογαριάζετε τίποτα. Το πιο κραυγαλέο είναι η παράταση του μνημονίου χωρίς την έγκριση της Βουλής», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει: «Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως  κακώς υπογράψαμε χωρίς χρήματα και η Βουλή ακόμα δεν έχει ενημερωθεί».

Επίσης, τόνισε ότι η ΠΝΠ δεν αποτελεί «πράξη αντίστασης» και σημείωσε: «Όπως σας ακούω να πανηγυρίζεται. Σας είδα έμπλεους συγκινήσεων θεωρώντας ότι κάνετε πράξη αντίστασης επειδή με ΠΝΠ συγκεντρώνετε ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ δηλαδή προχωράτε σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό. Αυτό είχε γίνει το 192… Νομίζετε ότι κάνετε αντίσταση στον Ντράγκι και Σοιμπλε; Αντιθέτως συμμορφώνεστε  με τις υποδείξεις τους. Σας τα πήραν και αυτά μέσα από τα χέρια για να κολληθεί η χώρα με την πλάτη στον τοίχο».

Η σκληρή τακτική των δανειστών ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ποιον έχει ωφελήσει πολιτικά η σκληρή και μυωπική τακτική των Βρυξελλών;», αναρωτήθηκε για να απαντήσει απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εσάς! Εσείς είστε οι ωφελημένοι. Εμείς πληρώσαμε με αίμα για να σωθεί η χώρα».

Παράλληλα, υποστήριξε πως όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: το ένα να προσχωρήσετε πανηγυρικά στην πολιτική μας. 

«Κανονικά θα έπρεπε να συζήτησε συγνώμη από τον λαό που έχει ακούσει και δεχθεί τα ψέματα σας. Αυτό θα ήταν και το σωστό.  Το άλλο να καταστραφεί η χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα μπορούσατε να κλείσετε  την διαπραγμάτευση αν δεν είχατε εσωτερικά προβλήματα. Με εσάς τους ίδιους έχετε προβλήματα».
Πηγή: protothema.gr

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα