Η ΒΟΥΛΗ της… Βαϊμάρης!

Μαλλιά κουβάρια και χθες! Τραμπουκισμοί και διάλογοι-σοκ σε επιτροπές- Ολομέλεια

Την εποχή της «ανάπηρης» Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία) αρχίζει και θυμίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά και τους χθεσινούς τραμπουκισμούς, αλλά και τους διαλόγους-σοκ, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι δεν απέχουμε πολύ από το να ζήσουμε σκηνές ακόμα και με ξύλο μεταξύ βουλευτών, όπως συμβαίνει κατά καιρούς στην Ταϊβάν.
Οι πεζοδρομιακές ύβρεις και οι αντεγκλήσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι κάποιοι πυροδοτούν και συντηρούν εκρηκτικό κλίμα στις συνεδριάσεις της Βουλής, ώστε η νομοθετική διαδικασία να δυναμιτίζεται.

Η χθεσινή, νέα «μαύρη» ημέρα για το Κοινοβούλιο εξελίχθηκε χωρίς την παρουσία της Ζ. Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στο εξωτερικό. Επομένως, ακυρώθηκε και το επιχείρημα ορισμένων (με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά) ότι η πρόεδρος της Βουλής είναι η «αιτία του κακού».

Χάος επικρατεί τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις επιτροπές, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την προχθεσινή συνεδρίαση για την ΠΝΠ, αλλά και αυτήν για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπου ο Δ. Κυριαζίδης (Ν.Δ.) προέβη ωρυόμενος σε ένσταση κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου, την οποία ούτε ο ίδιος αργότερα ψήφισε.

Χθες, στην Ολομέλεια για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμων των δημόσιων φορέων, η αρχή έγινε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σήκωσε τους τόνους, για να ακολουθήσουν σκηνές «ροκ». «Οι ομιλίες σας είναι για να δίνουν όπλα στους δανειστές-εταίρους και σε όσους θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφυξία. Ή θα εκπροσωπείτε τις αιτιάσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών ή θα αναχθείτε στον ρόλο σας. Αποδεχόσασταν πλήρως αυτό που σας λέγανε – αυτό έχει αλλάξει» είπε ο κ. Βούτσης, με το ελληνικό Κοινοβούλιο να παίρνει… φωτιά.

Βουλευτές της Ν.Δ., όρθιοι, χτυπούσαν τα χέρια τους στα έδρανα, ζητώντας από τον κ. Βούτση να ανακαλέσει, ενώ συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν προς στιγμήν απειλητικά προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος δεν σταματούσε να βγάζει κραυγές. Επί σχεδόν πέντε λεπτά, η Ολομέλεια θύμιζε… χάβρα Ιουδαίων, με τον υπουργό Εσωτερικών (που νόμιζε ότι το μικρόφωνό του ήταν κλειστό) να επαίρεται στα «γαλλικά» ότι «ξέρει να χτυπάει» και τον Αλ. Μητρόπουλο από το προεδρείο να ψιθυρίζει «γ… το κέρατό μου».

«Δεν δεχόμαστε από εσάς μαθήματα πατριωτικής δικαιοσύνης. Είναι απαράδεκτα αυτά που λέγατε. Ετοιμάζεται σκηνικό ρήξης και ψάχνετε για ενόχους!» αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης. Ο δε κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Βούτση να ζητήσει συγγνώμη, με τον υπουργό να υποχωρεί. Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, είχε προλάβει να επιτεθεί στη Ρ. Μακρή, λέγοντάς της να «πάει να κάνει καμιά φωτογράφιση».

Από τον «πόλεμο» στην εκλογολογία

Από τις μάχες «σώμα με σώμα» στην εκλογολογία! Το ζήτημα έθεσαν επί τάπητος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. «Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να πάτε στον λαό να εξηγήσετε γιατί δεν μπορείτε και να ζητήσετε τη λαϊκή εντολή. Για να δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» είπε ο πρώτος, ενώ ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν φοβάται τις εκλογές. «Εμείς δεν φοβόμαστε, εδώ είμαστε κάθε μέρα και πιο δυνατοί» σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Ποιον απειλείτε με εκλογές; Τους δανειστές;» Κατόπιν τούτων ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) απασφάλισε τη βόμβα: «Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού, αυτό θα γίνει». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η ΠΝΠ ήταν απαίτηση των δανειστών, ενώ ο Ν. Μιχαλολιάκος ξεκαθάρισε ότι η Χ.Α. παραμένει πιστή στην καταγγελία του Μνημονίου και θα καταψηφίσει τη μνημονιακή ΠΝΠ. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε για ακόμη μια φορά τη σιωπή και μάλιστα μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο.

Στο Μαξίμου περιφερειάρχες-δήμαρχοι

Τη συνάντηση που επιδίωκαν με τον πρωθυπουργό πέτυχαν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, που θα τον δουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12 μ.μ. και στις 3 μ.μ. αντίστοιχα. Χθες η διοίκηση της ΚΕΔΕ μετέβη στη Βουλή και είχε μια σειρά επίσημων επαφών. Με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «νίκη της Αυτοδιοίκησης και της λογικής» τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξαιρέσει από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα.

«Θεωρώ ότι ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί η συνταγματική εκτροπή. Η διαβούλευση που ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το περιεχόμενο, κι όχι βεβαίως την πρακτική, που είναι απολύτως καταδικαστέα, της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι η αρχή. Πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό και η ανάγκη εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος να δώσει περαιτέρω λύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε η αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Σήμερα η ΚΕΔΕ αναμένεται να ορίσει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Μπαράζ κινητοποιήσεων για τα αποθεματικά

Απροσπέλαστο ήταν χθες για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Διπλή συγκέντρωση πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 11 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι. Στην Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που αντιδρούν στην αφαίμαξη, όπως λένε, των δήμων και των περιφερειών. Στις 12.30 το μεσημέρι, μέλη του ΟΤΑ Αττικής συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια.

Εξω από τη Βουλή βρέθηκαν χθες το πρωί δήμαρχοι από αρκετές περιοχές της χώρας. Οι εκπρόσωποι των δημάρχων επέδωσαν στο προεδρείο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων ψήφισμα της ΚΕΔΕ.
«Παραμένουν σε εκκρεμότητα ακόμη πολλά ζητήματα, όπως το πώς θα διασφαλιστεί νομοθετικά ο τρόπος και ο μηχανισμός με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των δήμων στα χρήματά τους, που θα παραμένουν δεσμευμένα στην τράπεζα χωρίς να υπόκεινται οι δήμοι σε έλεγχο σκοπιμότητας. Καθώς και η ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους που πιθανόν θα προκύψει για κάποιους δήμους που θα αναγκαστούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν σε εμπορικές τράπεζες για να καταθέσουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος» επισημαίνουν στην τοποθέτηση τους τα μέλη της ΚΕΔΕ.

Εν τω μεταξύ, κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονταν από νωρίς στο κέντρο της πρωτεύουσας έκλεισαν τον δρόμο σε πομπή οχημάτων των δήμων, επί της οδού Σταδίου, στο ύψος της Κλαυθμώνος, τη στιγμή που στην πλατεία βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των εργαζομένων των ΟΤΑ.

Θράσος Λοβέρδου και άγρια κόντρα με τον Λαφαζάνη!

Με θράσος και μιλώντας σαν εκπρόσωπος ξένων δυνάμεων, ο Ανδρέας Λοβέρδος εγκάλεσε χθες τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη για το άνοιγμα της χώρας στη Ρωσία. Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, όταν σημείωσε σχετικά: «Ξέρετε αν αυτά που λέτε για τον Turkish Stream επηρεάζουν άλλες συμφωνίες ή άλλους αγωγούς που περνούν από τη χώρα;» Ο κ. Λαφαζάνης, όμως, φρόντισε άμεσα να βάλει στη θέση του τον πρώην υπουργό, τονίζοντας σε έντονο ύφος: «Είστε η πέμπτη φάλαγγα, που δεν θέλει να ακούσει οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών, των media τα οποία αν ακούσουν κάτι για γερμανική Ευρώπη θεωρούν ότι είναι κατά της χώρας. Κάποιοι πρέπει να γράψουν ένα βιβλίο για τη συμπεριφορά των καλών πολιτικών απέναντι στους πιστωτές και τους αποικιοκράτες».

Τότε ο κ. Λοβέρδος σήκωσε εκ νέου το «γάντι», ρωτώντας τον αν επιμένει στη δήλωσή του περί ρήξης με τους Ευρωπαίους. «Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Είστε ο σκληρότερος κριτής για όσα λέει έξω από την Ελλάδα ο πρωθυπουργός» υποστήριξε. Ο κ. Λαφαζάνης παίρνοντας τον λόγο εξαπέλυσε εκ νέου δριμεία επίθεση στον επίδοξο δελφίνο: «Στο πρόσωπο του κ. Λοβέρδου βλέπουμε την Ελλάδα των Μνημονίων. Την Ελλάδα εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και στα χάλια που είμαστε».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα