Ετοιμος για στροφή 180º ο …Βενιζέλος!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου φαίνεται ότι επανεξετάζει την απόφασή του για αποχώρηση. Ποιες εισηγήσεις δέχεται και πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι δελφίνοι

Δεύτερες σκέψεις κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την αποχώρησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οσο μάλιστα πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος (15-17 Μαΐου) τόσο εντείνονται τα σενάρια αλλά και οι εισηγήσεις ώστε να κάνει στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Στενοί συνεργάτες του, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ο Στέλιος Αγγελούδης και ο Δημήτρης Καρύδης, έχουν ήδη κάνει «διαβήματα» προς τον κ. Βενιζέλο για να αλλάξει την απόφασή του και να μην παραιτηθεί από το αξίωμα που κατέχει. Ωστόσο, μια τέτοια αναδίπλωση μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς οι υποψήφιοι δελφίνοι πιέζουν ασφυκτικά, προκειμένου να διεκδικήσουν τον… θρόνο του 4%! Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα υπομνήματά τους επικαλούνται το ρευστό σκηνικό στην οικονομία και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές σε περίπτωση ενός «ατυχήματος».

«Αν πάμε σε εκλογές στα μέσα ή στο τέλος του καλοκαιριού, δεν μπορεί η παράταξη να εισέλθει σε μια νέα φάση εσωστρέφειας με εσωκομματικές εκλογές» λένε χαρακτηριστικά, θέσεις οι οποίες έχουν φτάσει και στ’ αυτιά των δυνάμει υποψηφίων. Ακόμη ένα επιχείρημα στη φαρέτρα των συνεργατών του Ευ. Βενιζέλου είναι η ενδεχόμενη νίκη της Φώφης Γεννηματά. Κι αυτό γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται η επάνοδος των «παπανδρεϊκών», κάτι που ουσιαστικά θα σημάνει τον παραγκωνισμό των ταγμένων «βενιζελικών» από θέσεις και οφίτσια που κατείχαν εδώ και χρόνια.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του κ. Βενιζέλου σε πρόσφατη συνέντευξή του όπου, ερωτηθείς αν θα είναι εκ νέου διεκδικητής της ηγεσίας, είπε: «Μα δεν είναι το θέμα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι ο μετασχηματισμός και η ανάπλαση του χώρου αυτού». Ετσι δημιούργησε τις πρώτες υποψίες περί αλλαγής στη στάση, με δεδομένο ότι είναι γνωστή η εξουσιομανία του. Ομως και η επόμενη αποστροφή του ήταν χαρακτηριστική των προθέσεών του: «Δεν είπα ποτέ ότι θα φύγω από τον δημόσιο βίο. Προσπαθώ να βοηθήσω. Ξέρετε, ποτέ δεν έκανα επιλογή προσωπικού χαρακτήρα».

Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά ο κ. Βενιζέλος αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του προέδρου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει το μέλλον των συνεργατών του στην παράταξη. Ως εκ τούτου, εδώ και αρκετό διάστημα κυοφορείται στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη το σενάριο για μεταβατικό πρόεδρο (ουσιαστικά υπό ομηρία). Δύο είναι τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι: ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει πάντως τις λιγότερες πιθανότητες να ηγηθεί μιας τέτοιας «πρωτοβουλίας». Ο έτερος «υποψήφιος», ο Κ. Σκανδαλίδης, δεν απορρίπτει την ιδέα, αν και συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι επιθυμεί να είναι κάτι περισσότερο από ένας μεταβατικός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, στης οποίας τα αυτιά έχουν φτάσει οι φήμες, φέρεται ότι έχει ήδη στείλει τελεσίγραφο προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι δεν θα «ανεχτεί» μια στροφή 180 μοιρών του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς εκτιμά ότι αυτή είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία της να διεκδικήσει την καρέκλα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, ήδη έχει στο πλευρό της μια γκάμα «φίλων», η οποία περιλαμβάνει, εκτός τους «γεννηματικούς» Κώστα Γείτονα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Θανάση Τσούρα, και συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Χρήστο Πρωτόπαπας. Επίσης, με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας έχουν συνταχθεί η Τόνια Αντωνίου και ο Παντελής Καμάς. Όλοι αυτοί από το .μετερίζι τους πιέζουν έντονα για να προχωρήσει η αλλαγή και να ωφεληθούν και οι ίδιοι από μια τέτοια εξέλιξη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια υποψηφιότητα-έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Αν και ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Καμίνη, μάλλον ο δήμαρχος Αθηναίων έχει καεί. Ο ίδιος, παράλληλα, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του με τα εσωκομματικά θέματα του ΠΑΣΟΚ. Στην αναζήτηση υποψηφίου από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς επιδίδονται εδώ και αρκετό καιρό οι κ. Καψής, Μπίστης και Αθανασόπουλος, ώστε να βρουν και οι ίδιοι χώρο και ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα