ΣΟΚ με τον ΕΝΦΙΑ

Προσγείωση στην πραγματικότητα από τον Τσίπρα! Στον… πάγο ο κατώτατος μισθός και το αφορολόγητο 12.000 €

Σοκ προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, καθώς και ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στη φορολογία εισοδήματος, που αποτέλεσαν προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενδέχεται να μετατεθούν για το… 2016!

Σε προχθεσινή συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό» ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις φοροελαφρύνσεις και την ενίσχυση των εισοδημάτων με την πορεία των εσόδων, την ευρύτερη κατάσταση στην οικονομία και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Αναφέρθηκε επίσης σε φορολογικά μέτρα που εξετάζονται, όπως οι υποχρεωτικές συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα και η επιβολή ειδικού φόρου στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία!

Ειδικότερα επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προχωρήσει αλλά σταδιακά, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των δανειστών. Σε μεταγενέστερο χρόνο μπορεί να γίνει και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Ο ΕΝΦΙΑ συνδέεται με την πορεία δύο βασικών δεικτών: του πρωτογενούς πλεονάσματος και της πορείας του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το «πακέτο μέτρων Βαρουφάκη» μπορεί να εξασφαλίσει ότι το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2%, το οποίο είναι ο στόχος. Αν αυτό συμβεί -και αν βοηθήσει η ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%-, τότε οι πόροι που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν χαμηλότερο φόρο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσουμε και φέτος τον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.
  • Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ δεν θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014, αλλά για εισοδήματα του 2015. Και αυτή η κυβερνητική εξαγγελία συνδέεται με πρωτογενές πλεόνασμα και ΑΕΠ. Αν δεν προκύψουν πρόσθετοι πόροι, τα εισοδήματα του 2015 θα φορολογηθούν με την ισχύουσα κλίμακα και από του χρόνου… βλέπουμε.
  • Υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος επί των διανυκτερεύσεων στα πολυτελή ξενοδοχεία, στα πρότυπα και άλλων χωρών (π.χ. Ιταλία). Είναι μία από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Θα καταστεί υποχρεωτική η πραγματοποίηση συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα πάνω από ένα ποσό 50 – 70 ευρώ, μέτρο που εντάσσεται στην προσπάθεια να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Δεν αποκλείεται το μέτρο να δοκιμαστεί καταρχάς πιλοτικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (π.χ. νησιωτικές περιοχές, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού).
  • Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά με κάποιες αλλαγές όρων και με την πρόβλεψη μέρος των εσόδων τους να χρησιμοποιηθεί για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στέλιος Κράλογλου

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν περιθώρια

 Η πρώτη μετεκλογική, τηλεοπτική, συνέντευξη του πρωθυπουργού είχε πολλαπλό ενδιαφέρον. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε προσεκτικός, ενημερωμένος και σίγουρα πιο ώριμος σε σχέση με το παρελθόν, ιδιαίτερα το αντιπολιτευτικό. Η διάθεσή του για συνδιαλλαγή με τους εταίρους και απομόνωση τόσο των ακραίων όσο και των επιπόλαιων φωνών στον χώρο του ήταν εμφανής.

Ταυτόχρονα, με την επικοινωνιακή δεινότητα που διαθέτει, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει -ενόψει του επιδιωκόμενου συμβιβασμού– τα όρια αντοχής της ήδη δεινοπαθούσας ελληνικής κοινωνίας. Ανάλογες υποσχέσεις, που όμως δεν τήρησαν, είχαν δώσει κατά καιρούς και οι προκάτοχοί του. Ο ίδιος θα αποτελέσει εξαίρεση; Μακάρι.

Περιθώρια για επανάληψη της εικόνας ενός πρωθυπουργού που ξεκινά σθεναρός και αποφασιστικός αλλά καταλήγει να διολισθαίνει -στο όνομα της «σωτηρίας» της πατρίδας- από τη μια μνημονιακή υποχώρηση στην άλλη δεν υπάρχουν…

Η συνέντευξη «Στον ενικό» σάρωσε την τηλεθέαση

Σάρωσε σε τηλεθέαση η εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον ενικό» στο Star, με προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η εκπομπή, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στις 23.30 και τελείωσε στις 2.48 τα ξημερώματα της Τρίτης, σημείωσε 31,6% στο γενικό σύνολο και 22,8% στα νεανικά κοινά, αποδεικνύοντας (και σε νούμερα) το άγχος του ελληνικού λαού για την πορεία της χώρας μέσα στην Ευρώπη αλλά και το μείζον θέμα της οικονομικής ρευστότητας στην αγορά.

Τεράστια νούμερα θεαματικότητας της τάξεως του 41,9% χτύπησε στις ηλικίες 65 και άνω, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας αγωνιούν για τις συντάξεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών παρακολούθησαν επισταμένως τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ΦΠΑ στα νησιά, τη συνέχιση του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτήν την κατηγορία η τηλεθέαση σκαρφάλωσε στο 37,3%.

Τα νούμερα είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία της εκπομπής, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Χατζηνικολάου τόνισε ότι ουδέποτε το σάιτ του «ενικού» δεν έχει λάβει τόσο πολλές ερωτήσεις.
Ο δημοσιογράφος, διαβασμένος, ευγενής, με χιούμορ, αν και δεν χαρίστηκε στον πρωθυπουργό, στο τέλος της συνέντευξης του ζήτησε να τα λένε πιο συχνά τηλεοπτικά και εκείνος δέχτηκε.
Στα απέναντι κανάλια η σατιρική «Ράδιο Αρβύλα» του ΑΝΤ1 «μοιράστηκε» κατά κάποιον τρόπο τα ποσοστά με τον «ενικό», αφού έκανε 26,3% στο γενικό σύνολο και 31,9% στο 15-44. Από την άλλη πλευρά, η ενημερωτική εκπομπή του Mega και του Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή» κατατροπώθηκε. Η τηλεθέαση στο γενικό σύνολο άγγιξε το 8,1% και το 5,5% στα νεανικά κοινά.

Μαρία Ανδρέου

Οπισθεν στις προεκλογικές εξαγγελίες και δημοψήφισμα αν δεν βρεθεί λύση

Αλλαγή στάσης για τη Μέρκελ! Τι είπε για την αποφυλάκιση Ξηρού

«Θέλω συμφωνία έως τις 9 Μαΐου, που να συνοδεύεται από χρηματοδότηση» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στην πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε προσγειωμένος στη σκληρή πραγματικότητα και φάνηκε διατεθειμένος να τρέξει «κατοστάρι» για να την πετύχει, δείχνοντας πιο διαλλακτικός προς τους δανειστές και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κάνει πίσω σε πολλές προεκλογικές εξαγγελίες του. Αν όμως η συμφωνία δεν τον ικανοποιεί, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος για δημοψήφισμα (ή για εθνικές κάλπες, αν κριθεί ότι τον εξυπηρετούν καλύτερα).
Απευθυνόμενος στην εγχώρια κοινή γνώμη, που έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με την παράταση της εκκρεμότητας, είπε ευθέως ότι η συμφωνία καθυστερεί επειδή «υπάρχουν πάνω στο τραπέζι προτάσεις για υφεσιακά μέτρα από τους εταίρους», τα οποία απορρίπτει.

Γνωρίζοντας όμως ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θα περάσουν από κόσκινο τη συνέντευξή του, ο κ.Τσίπρας επιφύλαξε ιδιαίτερα θετική αναφορά στην Ανγκελα Μέρκελ, την οποία διαχώρισε από τα «κέντρα» που θέλουν παράδοση άνευ όρων της κυβέρνησης, αλλάζοντας γραμμή σε σχέση με το αντιπολιτευτικό παρελθόν του. «Η κυρία Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση. Εχει να διαχειριστεί δύο καυτά θέματα για την πορεία της Ευρώπης και το δικό της πολιτικό μέλλον: τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία και τη συμφωνία με την Ελλάδα. Μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για τη Μέρκελ και την Ευρώπη αλλά και για εμάς» είπε. Σε μια επίδειξη υψηλής πολιτικής… φιλοφρόνησης, πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Eίναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη, έχει τη γερμανική κουλτούρα, που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει» ανέφερε εκπλήσσοντας.

Από την τρίωρη «ανάκριση» του πρωθυπουργού προέκυψαν πολλά πολιτικά συμπεράσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από τους ακραίους του κόμματός του τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την τρομοκρατία, ενώ και για το θέμα των πολιτικών ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων εμφανίστηκε ιδιαίτερα… συναινετικός, «στρογγυλεύοντας» τις παλαιότερες θέσεις του και τονίζοντας ότι δεν είναι ρεβανσιστής.

Ο Καραμανλής

Για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, ανέφερε ότι δεν του πρότεινε να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε (όχι πειστικά πάντως) ότι η μοναδική πρόταση έγινε στον Προκόπη Παυλόπουλο. Διευκρίνισε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ του ιδίου και του πρώην πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τα περί πολιτικού φλερτ «παραφιλολογία καφενείου».
Για την υπόθεση Ξηρού, υπερασπίστηκε τον νέο νόμο για τις φυλακές και την κατ’ οίκον κράτηση φυλακισμένων με βαριά αναπηρία, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε από τη συγκεκριμένη διάταξη να γίνει εξαίρεση για το μέλος της 17Ν, «που θέλει απλώς κάπου να πεθάνει» λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Επέμεινε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ δεν έχουν χαλάσει και δεν έχει επηρεαστεί η διαπραγμάτευση.

Για το μεταναστευτικό, αφού επανέλαβε τη γνωστή θέση του, ότι πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα που «είναι προσφυγικό», εξέπληξε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσέδωσε στους νέους πρόσφυγες: «Οι πρόσφυγες που έρχονται είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και έχουν τάμπλετ και iPhone. Θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Τεράστιο πρόβλημα» ανέφερε. Παραδέχτηκε επίσης ότι οι αυξανόμενες ροές θα επηρεάσουν τον τουρισμό, γι’ αυτό, όπως τόνισε, «κοιτάμε να βρούμε λύση για τα νησιά».

Μαρίνα Μάνη

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα