Οι Αλβανοί παίρνουν όσα οι Ελληνες!

Στα 440 ευρώ η μηνιαία αμοιβή, που δεν απέχει και πολύ από τον κατώτατο (586 €) στη χώρα μας

Με την επισήμανση ότι τα χαμηλά επίπεδα αμοιβών στην Αλβανία θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, το αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικής INSTAT παρουσίασε έρευνα που διενεργήθηκε για πρώτη φορά, με την οποία διακηρύττει ότι «ο Αλβανός εργαζόμενος είναι ο πιο χαμηλά αμειβόμενος στην Ευρώπη». Ειδικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, προέκυψε ότι ο μέσος όρος πληρωμής ενός Αλβανού εργαζομένου, στη χώρα του, ανέρχεται σε 2,2 ευρώ ανά ώρα. Αυτό αναλύεται σε μηνιαία αμοιβή 440 ευρώ, για οκτάωρη απασχόληση, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απέχει πολύ από τα 586 ευρώ του ελληνικού κατώτατου μισθού.

Ο διευθυντής του INSTAT Γκιέργκι Φιλίπι, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας για το κόστος εργασίας για το 2014, υποστήριξε μάλιστα ότι «η χαμηλή αυτή αμοιβή και το κόστος εργασίας θα πρέπει τουλάχιστον να χρησιμεύσουν για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές στη χώρα».
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Απασχόλησης της Αλβανίας Γκεντς Κοϊδέλι δήλωσε ότι τα χαμηλά προσόντα και η έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο τα επίπεδα αμοιβών στην Αλβανία παραμένουν χαμηλά, κάτι που δεν μπορεί να παραλληλιστεί με το επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης των νέων στην Ελλάδα που αμείβονται προς 2,9 ευρώ την ώρα.

Από την έρευνα του αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής διαπιστώνεται, επίσης, μεγάλη διαφορά στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες αμείβονται 10% περισσότερο από τις γυναίκες, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία της έρευνας για την αγορά εργασίας του 2014 έδειξαν παράλληλη αύξηση τόσο της απασχόλησης (1,3%) όσο και της ανεργίας (1,5%). Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φιλίπι, εξηγείται με το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό αντιδρά θετικά στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η ανεργεία

Σημειώνεται ότι πέρυσι άλλαξε στην Αλβανία ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού της ανεργίας προκειμένου να προσαρμοστεί στις τελευταίες προδιαγραφές του Παγκοσμίου Οργανισμού Απασχόλησης, με αποτέλεσμα το καταγεγραμμένο 13% να ανέλθει στο 21%, καθώς συνυπολογίστηκαν οι εργαζόμενοι στις αγροτικές δραστηριότητες. Το Ινστιτούτο Στατιστικής εκτιμούσε ότι αν συνυπολογίζονταν στη μέτρηση της ανεργίας οι απασχολούμενοι ως ωρομίσθιοι, η ανεργία θα ξεπερνούσε το 40%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα