«Πεθαίναμε μία μία από την πείνα!»

Μαρτυρίες σοκ από τις γυναίκες ομήρους της Μπόκο Χαράμ

«Κάθε μέρα βλέπαμε τον θάνατο μίας ομήρου και περιμέναμε τη δική μας σειρά» μαρτυρά μία γυναίκα στη Νιγηρία, που έχει μόλις διασωθεί από τα δεσμά της ομηρίας υπό τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, οι οποίοι μάχονται να εγκαθιδρύσουν ισλαμικό κράτος στη δυτική Αφρική. Τον θάνατο από τις ασθένειες, αφού στοιβάζονταν δεμένες στο δασικό καταφύγιο Σαμπίσα, το προπύργιο των ισλαμιστών, όπου δεν τους επιτρεπόταν να μετακινηθούν «ούτε εκατοστό», αλλά και από τους λιθοβολισμούς ή τα πυρά των απαγωγέων, που πριν τις απαγάγουν είχαν εκτελέσει εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια τους τους συζύγους τους και τους γιους τους. Συχνότερα, γνώριζαν τον θάνατο λόγω υποσιτισμού, αφού η μοναδική τροφή τους ήταν λίγο καλαμπόκι, ακατάλληλο για βρώση, αλλά και εξαιτίας της κακοποίησής τους, αφού οι περισσότερες χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικές σκλάβες ή ανθρώπινες ασπίδες στα εχθρικά πυρά.
Συνολικά 700 γυναίκες και κορίτσια-όμηροι της Μπόκο Χαράμ απελευθερώθηκαν την τελευταία εβδομάδα από Νιγηριανούς στρατιώτες, που συνεργάζονται για τον εντοπισμό των ομήρων με ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, του Καμερούν και του Νίγηρα. Το σύνολο των απαχθεισών εκτιμάται σε 2.000 και ανάμεσα σε αυτές που αναζητούνται ακόμα είναι 200 μαθήτριες σχολείου, που έχουν εξαφανιστεί από τις αρχές του 2014.

Οι όμηροι που απελευθερώνονται μεταφέρονται σε καταυλισμό προσφύγων, όπου τους προσφέρονται ιατρική φροντίδα, καθαρό νερό, ψωμί και τσάι.

Ξερό καλαμπόκι

Εκεί τις συνάντησαν ξένοι δημοσιογράφοι, που μεταφέρουν τις μαρτυρίες τους, στρέφοντας τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στο δράμα των γυναικών. «Αν χρειαζόταν να πας τουαλέτα, σε ακολουθούσαν. Ημασταν δεμένες» είπε η μία από τις απαχθείσες. Μία μάνα οκτώ παιδιών ομολογεί πως έχει να φάει δύο εβδομάδες. «Μας έδιναν μόνο ξερό καλαμπόκι. Δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα