Εγκλημα κατά συρροή: 16,2% έφτασε η ανεργία

Νέο αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε η ανεργία στην Ελλάδα φτάνοντας τον περασμένο Μάρτιο στο 16,2% από 15,9% που ήταν έναν μήνα πριν. Την ίδια στιγμή η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη «πανηγυρίζει» για τα μέτρα που πήρε για την καταπολέμησή της! Με βάση επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι έφτασαν τα 811.340 άτομα. Από αυτούς 232.617 ήταν θύματα του Μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο δωδεκάμηνο. Μάλιστα σε αυτούς δεν προσμετρώνται οι χιλιάδες που έκλεισαν τα καταστήματά τους λόγω της καθίζησης της αγοράς.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Μάρτιο η ανεργία διαμορφωνόταν στο 11,6%, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση του αριθμού των ανέργων που έχει σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο είναι της τάξης του 40,2%. Ο ανεξέλεγκτος καλπασμός της ανεργίας πλήττει καίρια τους νέους της χώρας. Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών η ανεργία βρίσκεται στο αστρονομικό 42,5%, (τέσσερις στους δέκα νέους είναι άνεργοι), ενώ στην ομάδα 25-34 ετών φτάνει το 22,6%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, οι νέοι, βρίσκεται εκτός εργασίας.

 

Το πρόβλημα όσον αφορά το φύλο της ανεργίας είναι αισθητά μεγαλύτερο στις γυναίκες (19,5%), γεγονός που σημαίνει ότι μία στις πέντε δεν εργάζεται. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες κυμαίνεται στο 13,8%. Σε επίπεδο περιφερειών, τη θλιβερή πρωτιά έχει το Νότιο Αιγαίιο με 30,4%, ενώ ακολουθούν τα Ιόνια νησιά με 24,5% και η Δυτική Μακεδονία με 20,6%. Στην Αττική η ανεργία τρέχει με ρυθμούς 15,8% και στην Κεντρική Μακεδονία με 16,5%. Επιβεβαιώνονται, λοιπόν, πλήρως οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις της ΓΣΕΕ, που κάνει λόγο εδώ και μήνες για πραγματική ανεργία στη χώρα στα επίπεδα 20%- 22% (αν προσμετρηθούν και όσοι δεν έχουν δουλειά και τυπικά δεν εμφανίζονται ως άνεργοι).

 

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας επιτείνει την ύφεση και, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, έως το τέλος του έτους οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000.

 

Ολα τα παραπάνω όμως η αρμόδια υπουργός Εργασίας φαίνεται να τα προσπερνά πολύ εύκολα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυρία Κατσέλη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας τα πεπραγμένα του υπουργείου. Κυρίως έδειξε να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί 2,7 δισ. ευρώ για να στηριχτούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία όμως δείχνουν την αποτυχία αυτών των μέτρων.

 

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετικέτες: