ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ

H επιλογή του Βαρουφάκη από τον Τσίπρα και το σχέδιο Τόμσεν

Το 2009 ο Παπανδρέου επέβαλλε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή της Αμερικής, στα οικονομικά της ευρωζώνης. Το πρόσχημά του ήταν η επαπειλούμενη χρεοκοπία της πατρίδας μας και η κωλυσιεργία της Ε.Ε. να συγκροτήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν για το ότι ήταν ο επισπεύδων είναι πολλές: Η συνέντευξη Στρος Καν, η συνέντευξη Λοβέρδου στη δημόσια τηλεόραση το 2014, το βιβλίο Σημίτη, στο οποίο καταγράφεται ρητώς η άρνηση των Ευρωπαίων να βάλουν στα πόδια τους αυτόν τον θεσμό -μεγάλη ήττα-, ακόμη και οι δηλώσεις του ίδιου του Παπανδρέου.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 δεν έκρυβε στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι αναζητά «τεχνική βοήθεια» από το Ταμείο. Πώς χρησιμοποίησε την Ελλάδα το ΔΝΤ όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστό. Πάτησε μέσω αυτής πόδι στην ευρωζώνη, καθόλου τυχαίο που η γενική διευθύντριά του μετέχει και σε συνεδριάσεις ευρωπαϊκών οργάνων. Με την κυβέρνηση Σαμαρά το ΔΝΤ τα πήγε καλά παρά τις αναταράξεις, αλλά όταν έφτασε στην τελική συμφωνία, το Ταμείο «σήκωσε την μπάρα» ψηλότερα από τους Ευρωπαίους εταίρους, ζητώντας δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στη Συγγρού ψιθυρίζεται -αν και αρχικά θεωρείτο απίστευτο- ότι το ΔΝΤ ύψωσε τον πήχη για να πέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
και να ανέβει στην εξουσία ο βιαστικός ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείτο ο ιδανικός χρήσιμος ηλίθιος.

Οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ και καιρό την Ευρώπη για τη χαλάρωση της λιτότητας, η άγουρη, άπειρη ελληνική Αριστερά κρίθηκε ότι είναι ο ιδανικός «εταίρος» για να της καταφέρουν ένα τέτοιο πλήγμα. Ο Τσίπρας, χαμένος μέσα στον αντιμερκελισμό της περιόδου εκείνης, γοητεύτηκε από την ιδέα να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή πανευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μιλούσε θετικά για τον ρόλο του ΔΝΤ, το έκανε μία φορά τουλάχιστον στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώπιον του διοικητή Στουρνάρα.

Η επιλογή του για τη θέση του υπουργού Οικονομικών σηματοδότησε αυτήν ακριβώς την πεποίθησή του: Δεν είναι τυχαίο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης χαρακτηρίζεται ψιθυριστά από την αρχή ως «άνθρωπος του ΔΝΤ». Η στρατηγική που επέλεξε αρχικώς ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος την εισήγηση του υπουργού του, είναι επίσης του ΔΝΤ, του Τόμσεν πιο συγκεκριμένα. Πρώτα «κούρεμα» χρέους, μετά συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Εως και το Σάββατο που μας πέρασε ο… παραγκωνισμένος Βαρουφάκης ανέπτυξε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το σχέδιο Τόμσεν, που προβλέπει «αναδιάρθρωση χρέους χωρίς νέα δάνεια». Το μόνο που δεν μας λένε είναι ότι αυτό το σχέδιο μπορεί και να προβλέπει χρεοκοπία εντός ευρώ. Αυτό το ξεχνούν.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα