«Εσβησε» ο βασιλιάς των νερών

Εφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Καραντάνης, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το θρυλικό νερό Καραντάνης αλλά και με σικ κέντρα τη χρυσή εποχή της νυχτερινής Αθήνας. Ο 72χρονος επιχειρηματίας -άφησε την τελευταία του πνοή την Πρωτομαγιά από ανακοπή καρδιάς- κηδεύτηκε την Τρίτη στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη.

Ο Ανδρέας Καραντάνης ήταν γιος του Κώστα Καραντάνη, που μαζί με τον αδελφό του Κλέαρχο δημιούργησε στο Λουτράκι το πρώτο εργοστάσιο νερού στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη, με την επωνυμία «Πηγή Καραντάνης Α.Ε.».

Ο ξαφνικός χαμός του σκόρπισε απέραντη θλίψη στα πιο κοντινά του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η δημοφιλής λαϊκή τραγουδίστρια Ελένη Ροδά (δεύτερη σύζυγός του, έχει αποκτήσει μαζί του έναν γιο, τον 35χρονο Κωνσταντίνο), η οποία αποκαλύπτει στην «Espresso» το σοκ που πέρασε από τον τρόπο που πληροφορήθηκε τον θάνατό του.

Δεν άνοιγε την πόρτα «Είχαμε ραντεβού και τον έπαιρνα τηλέφωνο, αλλά δεν απαντούσε. Ανησύχησα και ειδοποίησα την κόρη του (σ.σ: από τον πρώτο του γάμο) και τον γιο μας να δουν τι συμβαίνει. Πήγαν στο σπίτι του, του χτυπούσαν το κουδούνι, δεν άνοιγε και κάλεσαν κλειδαρά, για να τον βρουν τελικά νεκρό» λέει με συγκίνηση και προσθέτει για τον χαρακτήρα του: «Μπορεί να είχαμε χωρίσει, αλλά κάθε μέρα ήμασταν μαζί. Ο Ανδρέας είχε μια πολύ ευγενική ψυχή. Θα σας πω μόνο ότι εδώ και τριάντα χρόνια κάθε μήνα μοίραζε μηνιάτικα σε φτωχούς»!

Ιδιαίτερα αγαπητός επιχειρηματίας, ο Ανδρέας Καραντάνης τελείωσε το δημοτικό σε ελβετικό σχολείο, πήγε γυμνάσιο στα Ανάβρυτα και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Σε ηλικία 22 χρόνων παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο Ντόρα Μηναΐδη και απέκτησε μαζί της μία κόρη, τη Χριστίνα. Το 1975 τέλεσε τον δεύτερο γάμο του με την τραγουδίστρια Ελένη Ροδά, από την οποία χώρισε ύστερα από δέκα χρόνια έγγαμου βίου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 -κι ενώ η οικογενειακή επιχείρηση των Νερών Καραντάνη είχε πουληθεί από τη μητέρα του στην εταιρία Ηβη Παναγόπουλος- έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ασχολήθηκε ως επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων υψηλών προδιαγραφών, όπως είναι η περίφημη Αναμπέλα στον Αγιο Κοσμά, ένα γαλλικό ρεστοράν στο Κολωνάκι, το Drugstore στη στοά Κοραή (είχε από ουζερί, ζαχαροπλαστείο μέχρι… φαρμακείο), το παραλιακό πιάνο ρεστοράν Ιζαμπέλα (με τσιγγάνικα βιολιά από την Ουγγαρία και τρίο από την Κολομβία).

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στα χρόνια φιλίας και συνεργασίας τους οι υπεύθυνοι του μαγαζιού όπου σύχναζε στο Κολωνάκι -κυρίως με τον κολλητό του Νίκο Καρέλλα- είχαν βάλει «ρεζερβέ» στο τραπέζι στο οποίο συνήθιζε να κάθεται καθώς κι ένα τασάκι που έγραφε το όνομά του, ένα από τα πούρα που κάπνιζε κι ένα ποτήρι με το αγαπημένο του λικέρ. Οι στενοί συγγενείς του και πολλοί φίλοι -κυρίως εφοπλιστές και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό- που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία είχαν να πουν έναν καλό λόγο όχι μόνο για τις επιτυχημένες επαγγελματικές επιδόσεις του αλλά και για το ήθος του.

Η θρυλική Αναμπέλα Το 1965 ο Ανδρέας Καραντάνης άνοιξε την Αναμπέλα ως prive club, στην οδό Ακαδημίας (με ασημένια μαχαιροπίρουνα και πορσελάνινα πιάτα). Το σούπερ φημισμένο μαγαζί σε λίγο καιρό απέκτησε και το καλοκαιρινό του στέκι, στον Αγιο Κοσμά, εκεί που αργότερα έγινε το Ακρωτήρι. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία συνάντησης της κοσμικής Αθήνας εκείνης της εποχής. Οι θαμώνες -κυρίως μέλη της τότε αριστοκρατίας αλλά και πολλοί καλλιτέχνες, που σύχναζαν στα ρεπό τους- εκτός από φαγητό απολάμβαναν και μοντέρνο live πρόγραμμα από την Τζελσομίνα, τον Τόνι Πινέλι, τον Φέφε, ενώ έπαιζε μουσική η διάσημη ντισκ τζόκεϊ Μπούκυ Κοβαλένκο.

Πηγή: Espresso

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα