Alpha Bank: Παγιδευμένη στην αβεβαιότητα η οικονομία

Ανησυχία για τα έσοδα

Παρά την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία, που προσδιορίζεται από το σχετικά αδύναμο ευρώ και τις μειωμένες τιμές ενέργειας, η πραγματική οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει ουσιωδώς παγιδευμένη στο κλίμα ανασφάλειας, σημειώνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.

Όπως αναφέρουν στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων οι αναλυτές, της, η διαρκώς παρατεινόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβερνήσεως με τους θεσμούς, καθώς και η διαφαινόμενη έλλειψη ρευστότητας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οδήγησε στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, όπως αποτυπώνεται στην καθοδική πορεία τόσο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών.

Παράλληλα, προσθέτουν πως η αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας επιτείνει τη δημοσιονομική αδυναμία της χώρας καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.

«Τούτο δύναται να οδηγήσει σε ανάγκη μέτρων, ιδιαίτερα φορολογικών, που θα έχουν περαιτέρω συσταλτικά αποτελέσματα επί της πραγματικής οικονομίας» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Όπως επισημαίνουν, οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνονται από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναθεωρεί σε μεγάλο βαθμό επί τα χείρω τις χειμερινές προβλέψεις της για τον ρυθμό αναπτύξεως στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σήμερα ρυθμό αναπτύξεως 0,5% για το 2015 έναντι 2,5% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Βασική παραδοχή στις προβλέψεις αυτές είναι ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα επέλθει το αργότερο έως τον Ιούνιο αποκαθιστώντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνημ καθώς και τη ρευστότητα στον δημόσιο τομέα και το τραπεζικό σύστημα.
Πτώση επενδύσεων

Σύμφωνα με την Alpha Bank, κύριος παράγοντας που προσδιορίζει τη μεγάλη υποχώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ το 2015 είναι οι επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται τώρα θα μειωθούν κατά 3,1% το 2015 (δηλαδή θα αφαιρέσουν από το ΑΕΠ 0,4 ποσοστιαίες μονάδες), έναντι αύξησης 8,4% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε θετικό έδαφος, αλλά πολύ χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Η μέτρια αύξηση της ιδιωτικής καταναλώσεως κατά 0,6% το 2015 στηρίζεται κυρίως στην πτώση του γενικού επιπέδου τιμών και ειδικά των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων και όχι σε ουσιαστική ισχυροποίηση της θέσεων των νοικοκυριών με κάποια σημαντική αύξηση των θέσεων απασχολήσεως» σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Και προσθέτουν ότι «η επιβράδυνση της πορείας ανακάμψεως της χώρας κατά το 2015 έχει προκαλέσει οπισθοδρόμηση και στη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών. Η αδυναμία συλλογής εσόδων κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβερνήσεως το 2014 σε σχέση με τον τεθέντα στόχο».

Για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα έσοδα της Ελλάδος από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, λόγω της διακρατήσεως ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP. Αν λοιπόν δεν ληφθεί υπόψη το ποσό αυτό – σύμφωνα με τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής – προκύπτει πολύ μικρότερο πρωτογενές αποτέλεσμα το 2015, έναντι 3% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του Προϋπολογισμού 2015.

Πηγή:in.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα