Ανεβάζουν τους τόνους οι ρώσοι για τον Εφραίμ

Η Μόσχα όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει το θέμα στην υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, αλλά συνεχίζει να το διατηρεί σε υψηλούς τόνους.

 

Χθες ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζητεί «να απελευθερώσει από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ», ενώ στα ρωσικά ΜΜΕ εξακολουθεί να παίζει ως πρώτη είδηση. Από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους από τις πιέσεις που ασκούνται, μια και θεωρούν ότι πίσω από την υπόθεση Εφραίμ υπάρχουν άλλοι λόγοι, υπονοώντας τον ενεργειακό πόλεμο και στις διεκδικήσεις των Ρώσων στον χάρτη που αλλάζει λόγω των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επέμειναν επίσης στη θέση που έχει εκφράσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις».

 

Στο μήνυμά του προς τον κ. Παπούλια, ο Πατριάρχης Μόσχας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν αμφισβητεί τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής Δικαιοσύνης και εκφράζει την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπαιδίου.

 

Ο κ. Κύριλλος προσθέτει παράλληλα: «Την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού, ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».

 

Ο πατριάρχης Μόσχας αναφέρει επίσης στο μήνυμά του ότι «στη Ρωσία στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και σε άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστοί αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς ένα γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ηγούμενο, μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής, εκείνες τις ίδιες μέρες κατά τις οποίες η Ορθόδοξη Ελλάδα γιορτάζει τα Χριστούγεννα».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιδρυμα «Αγιος Ανδρέας» σκέφτεται να προτείνει, μάλιστα, να πληρώσει εκείνο την εγγύηση που έχει οριστεί για να αποφυλακιστεί ο ηγούμενος Εφραίμ.

 

Τέλος, χθες ιδρύθηκε διεθνής επιτροπή κοινωνικών οργανώσεων με την ονομασία «Θα υπερασπιστούμε τον Αθω».

 

Οπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή προετοιμάζει σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, για τις οποίες παραχωρήθηκε η σχετική άδεια από τις δημοτικές αρχές της πόλης για την 30ή και 31η Δεκεμβρίου.

 

Ο ΛΑΟΣ, από τη μεριά του, συνεχίζοντας την τακτική του... παραπλανηθέντος, κατά δήλωσή του, Γιώργου Καρατζαφέρη, συνεχίζει την ίδια τακτική και σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Κάποιοι έκλεισαν -και μάλιστα ερμητικά- την πόρτα στη Ρωσία. Ομως να γνωρίζουν ότι η πόρτα είναι της Ελλάδας και όχι του σπιτιού τους.

 

Το αύριο της οικονομικής σωτηρίας της χώρας δεν περνά μόνο απ' την Ευρώπη, αλλά και από την Ορθόδοξη Ρωσία».

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: