ΚΑΛΥΤΕΡΑ… ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Tα επεισόδια στα Σκόπια και τα κοσοβάρικα καλάσνικοφ

Για τον Γκρούεφσκι των Σκοπίων δεν χρειάζεστε ιδιαίτερες συστάσεις: ένας κλασικός Βαλκάνιος πολιτικάντης είναι, που συνδυάζει την πατριδοκαπηλία με την ανέξοδη δημαγωγία και επιβιώνει πολιτικά με σκληρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μυστικών υπηρεσιών.
Χάρη σε μια σειρά αχρείαστων ρητορικών προκλήσεων, εσωτερικής κυρίως κατανάλωσης, ο τύπος αυτός έχει καταφέρει να προσθέσει αρκετά προβλήματα στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, κι ας σέρνει -τρομάρα του- ελληνική ρίζα. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο παππούς του, Νικόλας Γρούιος, πολέμησε το ’40 με τον ελληνικό στρατό στην Αλβανία, τραυματίστηκε βαριά και πέθανε τελικά στο νοσοκομείο της Φλώρινας. Αλλά αυτό είναι μια παλιά ιστορία, που μάλλον δεν θέλει να θυμάται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός… Σήμερα έχει άλλους «πονοκεφάλους».

Επειτα από κάποια χρόνια φαινομενικής ηρεμίας, η κατάσταση στο γειτονικό κρατίδιο θυμίζει πάλι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Με μια πρώτη ματιά, αναζωπυρώνονται οι εθνικιστικές διενέξεις. Οι Αλβανοί των Σκοπίων στήνουν ένοπλο αντάρτικο από κοινού με τους καλά εξοπλισμένους και εμπειροπόλεμους ουτσεκάδες του γειτονικού Κοσόβου. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια κατηγορεί τον Γκρούεφσκι για οργανωμένη προβοκάτσια, ισχυριζόμενη ότι στήνει τις ένοπλες επιθέσεις με μοναδικό στόχο την πολιτική διάσωσή του μέσα από την καλλιέργεια κλίματος τρόμου στον σλαβικό πληθυσμό. Η αλήθεια είναι ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι πολιτικά αδίστακτος και μακιαβελικός, αλλά η πρόσφατη αιματοχυσία στο Κουμάνοβο, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ αστυνομικούς, μοιάζει απίθανο να είναι εντελώς… σκηνοθετημένη!

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και φαίνεται λίγο δύσκολο να παρακινεί ο Γκρούεφσκι Αλβανούς εξτρεμιστές να εισβάλουν στη χώρα του. Γεγονός είναι, όμως, ότι τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια οδήγησαν σε παραίτηση δύο πρωτοκλασάτους υπουργούς και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών – ο οποίος, όλως τυχαίως είναι πρώτος ξάδελφος του πρωθυπουργού.

Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι η αμερικανική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της φαίνεται να «αδειάζει» άγρια τη σκοπιανή κυβέρνηση, στηρίζοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και, εμμέσως, τις επιθέσεις των Αλβανών εξτρεμιστών!
Κάποιοι μπορεί να πουν ότι θα έπρεπε να χαιρόμαστε για τους μπελάδες του Γκρούεφσκι. Φοβάμαι ότι κάνουν τραγικό λάθος. Διότι, μπροστά στην ενθάρρυνση των αιμοσταγών Αλβανών ισλαμοφασιστών, είναι χίλιες φορές καλύτερη η γραφικότητα του φανφαρόνου, αλλά ακίνδυνου Γκρούεφσκι. Προτιμότεροι οι χρυσοποίκιλτοι Βουκεφάλες και τα ιμιτασιόν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα κοσοβαρικά καλάσνικοφ…

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα