ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ 2015

Κοιτάξτε να τα βρείτε με τους Γερμανούς, γιατί, αν έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα τσακωθούμε για σας, μάλλον ζείτε σε άλλον κόσμο

  • Ελληνικό χρέος: Οι Αμερικανοί παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά το ελληνικό πρόβλημα, γιατί δεν επιθυμούν αναταράξεις στις αγορές. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις συνομιλίες της ελληνικής αντιπροσωπίας και των «θεσμών». Τυπικά εμφανίζονται ως παρατηρητές, αλλά έχω την εντύπωση ότι βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό, τουλάχιστον με το ΔΝΤ. Η στάση γενικώς των Αμερικανών αξιωματούχων είναι διακριτικά υποβοηθητική για τον «εξορθολογισμό» των μέτρων λιτότητας. Αλλά η επωδός, είτε συζητάς με τον τελευταίο κλητήρα του treasury department είτε με τον πιο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, είναι η ίδια: Κοιτάξτε να τα βρείτε με τους Γερμανούς, γιατί, αν έχετε την ψευδαίσθηση ότι εμείς θα τσακωθούμε μαζί τους για χάρη σας, μάλλον ζείτε σε άλλον κόσμο…
  • Αμερικανικοί… φόροι: Ο ταξιδιώτης στη σημερινή Αμερική έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από σημαντικούς πρόσθετους φόρους στον τομέα των μετακινήσεων και των διανυκτερεύσεων: από έξτρα επιβαρύνσεις για τις αποσκευές στις εσωτερικές πτήσεις, μέχρι έξτρα φόρους σε ποτά και φαγητά, κυρίως όμως στις διανυκτερεύσεις. Αλλοι από αυτούς καταλήγουν στα ομοσπονδιακά ταμεία και άλλοι στα ταμεία των επιμέρους πολιτειών. Γι’ αυτό και προκαλεί κατάπληξη εδώ η κουβέντα που γίνεται στην Ελλάδα για τον φόρο διανυκτέρευσης 3%-5%, που, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος των μεγαλοξενοδόχων Ανδρ. Ανδρεάδης, θα «καταστρέψει» τον ελληνικό τουρισμό. Στην Αμερική η εμπειρία δείχνει το αντίθετο και τα ταμεία γεμίζουν.
  • Αστυνομία και αστυνόμευση: Η αμερικανική αστυνομία δεν παίζει και αυτό είναι γνωστό. Τσαμπουκάδες, διαμαρτυρίες και τα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» όχι μόνο δεν περνάνε, αλλά επιβαρύνουν τη θέση του πολίτη, ακόμη κι αν έχει συλληφθεί εν αδικώ. Δύο νεαροί Αφροαμερικανοί, που έκαναν μπροστά μου σούζες με τα μηχανάκια και έγιναν αντιληπτοί από ομάδα αστυνομικών, συνελήφθησαν στο επόμενο τετράγωνο με συνοπτικές διαδικασίες και χειροπέδες! Μια οικογενειακή φίλη, που πήρε κλήση επειδή μιλούσε στο κινητό, πήγε στο δικαστήριο για να… βρει το δίκιο της, αλλά ο τροχονόμος της μητροπολιτικής αστυνομίας που παρέστη είχε καταγράψει ακόμη και το χρώμα του τηλεφώνου της. Με απλά λόγια, το κράτος δουλεύει και η δρακόντεια αστυνόμευση, παραδόξως (ή μήπως όχι…) απολαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη από την πλειονότητα της κοινής γνώμης.
  • Ανάπτυξη: Παρά την τραυματική εμπειρία της κρίσης του 2008, ο σφυγμός της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να χτυπάει στη Νέα Υόρκη των 13.000.000 κατοίκων. Το Μανχάταν έχει προ πολλού κορεστεί (το πάρκινγκ στοιχίζει αστρονομικά ποσά) και ολόκληρες συνοικίες στην απέναντι ακτή ανοικοδομούνται για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια των μεταναστών που αναμένεται να κατακλύσουν την αμερικανική μητρόπολη τα επόμενα χρόνια. Προσλήψεις και απολύσεις γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
  • Μέσα ενημέρωσης: Με δεκάδες συνδρομητικά/καλωδιακά κανάλια να μονοπωλούν πλέον την ψυχαγωγία των Αμερικανών, οι τέσσερις μεγάλοι «ελεύθεροι» σταθμοί (οι «big three» και το Fox), καθώς και το CNN, που βρίσκεται όμως χαμηλότερα στην κατάταξη, κρατούν τη σκυτάλη της ενημέρωσης. Το εντυπωσιακό ξέρετε ποιό είναι; Οτι οι μάχιμοι ρεπόρτερ μεταδίδουν τα γεγονότα στον δρόμο, ντυμένοι με καπελάκια και μπουφάν, που έχουν το σήμα και το λογότυπο των σταθμών. Για σκεφτείτε το. Στην Ελλάδα αυτό μάλλον θα αποτελούσε αφορμή… επεισοδίων.
  • Προεδρικές εκλογές και Ελλάδα: Οι σοβαροί παράγοντες της ομογένειας και όχι αυτοί που κρύβονται κάτω από το φουστάνι της Χίλαρι, μήπως και τσιμπήσουν καμία δουλίτσα, ξέρουν καλά ότι δεν υπάρχει Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος που να… «συμφέρει την Ελλάδα», αφού, μεταξύ άλλων, ουδέποτε τηρούν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους προς τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους. Πάντως, η Χίλαρι, που φαίνεται ότι θα πάρει το χρίσμα των δημοκρατικών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκλεγεί – για μια σειρά από λόγους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντικείμενο ενός επόμενου άρθρου. Κρατήστε το αυτό το τελευταίο και θα με θυμηθείτε…

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα