Εμφάνιση ροκ σταρ για τον Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διεξάγει σκληρό αγώνα για τη διατήρηση της εξουσίας. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Μάλτεπε, κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για να ακούσουν τον Νταβούτογλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να ανατεθεί με ασφάλεια σε οποιονδήποτε άλλο πλην του κυβερνώντος κόμματος.

«Αγαπημένη Κωνσναντινούπολη είσαι μαζί μας; Μάς υποστηρίζεις; Θα υπάρξει μία νέα Τουρκία στις 7 Ιουνίου;» είπε υπό τις επευφημίες του πλήθους. «Αυτοί [η αντιπολίτευση] μιλούν. Το AKP δρα» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας το κεντρικό σύνθημα του κόμματος. Πρώην υπουργός Εξωτερικών , ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε την πρωθυπουργία όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρόεδρος τον Αύγουστο 2014.

Βρίσκεται τώρα υπό πίεση, αφού είναι η πρώτη εκλογική μάχη της οποίας δεν ηγείται ο Ερντογάν από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002. Θεωρητικά, του τουρκικό Σύνταγμα απαγορεύει στον αρχηγό του κράτους να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Νταβούτογλου, που δεν διαθέτει το χάρισμα του Ερντογάν, έφθασε στη συγκέντρωση σαν ροκ σταρ πετώντας με ελικόπτερο πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος πριν προσγειωθεί. «Είμαστε μάρτυρες της Ιστορίας, γράφουμε Ιστορία» φώναξε πριν αποβιβαστεί.

Ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αφού ο κανονισμός του κόμματός του δεν επιτρέπει στα μέλη του να υπηρετήσουν τρεις διαδοχικές πρωθυπουργικές θητείες.Εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο και έχει την πρόθεση να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να εγκαθιδρύσει προεδρικό πολίτευμα και να διατηρήσει τα ηνία της χώρας. Για να το καταφέρει, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών του 550μελούς κοινοβουλίου ή ενισχυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων των μελών του Κοινουβουλίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα