ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Πώς κρίνεται η ιστορική αποτίμηση της προσφοράς ενός ηγέτη

Μερικές νηφάλιες σκέψεις, οι οποίες διατυπώνονται ύστερα από περισυλλογή και αφού έχει προηγηθεί συστηματική επαφή με πολίτες, ανεξαρτήτως προτιμήσεων. Βρισκόμαστε, άλλωστε, στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς αισθάνεται και ο κόσμος. Αυτός είναι ο τελικός κριτής. Το μεγάλο κόμμα σήμερα είναι η κοινωνία.

Αρχή πρώτη: Θεωρώ αδιανόητο τη στιγμή που τίθενται ζητήματα εθνικής ασφάλειας κατά μήκος των ελληνικών συνόρων στα Βαλκάνια (οι Τούρκοι εγείρουν ζήτημα δημοψηφίσματος για την «εθνική ταυτότητα» της μειονότητας στη Θράκη, ο Ερντογάν συναντά τον ηγέτη των Τσάμηδων στα Τίρανα, ο Ράμα ονειρεύεται «Μεγάλη Αλβανία» και εγείρει θέμα νομιμότητας ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο, η FYROM σπαράσσεται) εμείς εδώ να νομίζουμε ότι έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Αρχή δεύτερη: Κανένας δεν έχει δικαίωμα να λύσει τα εσωκομματικά προβλήματά του στις πλάτες του λαού. Θα τον γράψει με μαύρα γράμματα η Ιστορία. Αυτό ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει όμως και για τη Ν.Δ., την παράταξη που ενέταξε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η στιγμή που θα κριθεί τελεσίδικα η χρεοκοπία ή η παραμονή της πατρίδα μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ αποτελεί κορυφαίο ορόσημο. Αν πάει κάτι λάθος, το κάδρο θα γεμίσει με μοιραίους.

Αρχή τρίτη: Προφανώς και θα περιμένουμε τη συμφωνία για να την αξιολογήσουμε. Προφανώς και θα επισημάνουμε το κόστος που προκάλεσε στην οικονομία ο ερασιτεχνισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως από τη μια πλευρά της ζυγαριάς βρίσκεται η περιστασιακή αύξηση φορολογικών συντελεστών και από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος, δεν βλέπω εις τι μπορεί να συνίσταται το δίλημμα.

Αρχή τέταρτη: Ο Τσίπρας απεδείχθη ανέτοιμος. Διάβασε λάθος την Ευρώπη. Είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός όμως. Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται σαν δαίμονας. Ακόμη και σε περίπτωση αδιεξόδου, ως επικεφαλής της πλειοψηφίας θα έχει καθοριστικό λόγο στις εξελίξεις.

Αρχή πέμπτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποχρεωθεί να εφαρμόσει Μνημόνιο για να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις των ξεροκέφαλων αριστερόστροφων Ελλήνων έννοιες όπως η μεταρρύθμιση στην κοινωνική ασφάλιση, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Αρχή έκτη: Η φύση και η πολιτική απεχθάνονται την ανωμαλία. Καθετί πρέπει να κάνει τον μικρό ή τον μεγάλο κύκλο του. Οποιος επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από τεχνοκράτες θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του μύθου της Αριστεράς και για την έκρηξη των ποσοστών της Ακροδεξιάς.

Αρχή έκτη και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Η ιστορική αποτίμηση της προσφοράς ενός πολιτικού ηγέτη κρίνεται από τα υστερόγραφά του.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα