Ο ΜΗ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τι θα έλεγαν στον Βαρουφάκη ογκόλιθοι που έχουν περάσει από τη θέση του

Mε τα χρόνια σε αυτή τη δουλειά έμαθα να μην έχω προκαταλήψεις για τους πολιτικούς ούτε εμπάθειες, γι’ αυτό όσοι διαβάζετε τα γραπτά μου αυτά τα τέσσερα όμορφα χρόνια στη «δημοκρατία» μας θα δυσκολευτείτε να ανακαλύψετε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και κοσμητικά επίθετα. Αυτό που συμβαίνει όμως με τον Γιάνη Βαρουφάκη -τον οποίο συνήθως βλέπω από μακριά στην Αίγινα και του έχω μιλήσει μία φορά στη ζωή μου- σε ένα προεκλογικό πάνελ ειλικρινά με ξεπερνά. Ο Γιάνης είναι ο ορισμός τού τι δεν είναι ο υπουργός μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας. Φυσικά δεν εννοώ την προσέγγισή του για το στιλ της εξουσίας. Αν είχε αποτελέσματα η πολιτική του, δεν θα με ένοιαζε που ανεβαίνει σε μηχανή και δεν επιβαίνει στην καθιερωμένη θωρακισμένη μπέμπα, ούτε που αφήνει το πουκάμισο έξω και φωτογραφίζεται σε γαλλικά περιοδικά.

Από την Ελλάδα της μιζέριας προτιμώ την Ελλάδα της υπερβολής. Εν προκειμένω όμως συμβαίνουν άλλα πράγματα, τα οποία θα περίμενα να έχει υπ’ όψιν του για έναν απλό, απλούστατο λόγο. Το ταμπελάκι μπροστά από τη θέση που κάθεται στο Eurogroup γράφει «Ελλάδα» δεν γράφει «Βαρουφάκης». Εμένα εξευτελίζει αν ομολογεί ότι βάζει κοριούς σε συνεδριάσεις κοινοτικών οργάνων, όχι τον εαυτό του. Εμένα, εσάς, τον πρωθυπουργό του, όλους τους διατελέσαντες προκατόχους του, τη φωτογραφία των οποίων μπορεί να δει στην αίθουσα συνεδριάσεων του πέμπτου ορόφου της οδού Νίκης. Αν ζούσαν ο ογκόλιθος Παναγής Παπαληγούρας -στην καρέκλα του κάθεσαι υπουργέ!-, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Γεώργιος Ράλλης, θα του έλεγαν ότι υπουργός Οικονομικών σημαίνει πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, είναι η φήμη, ο καθρέφτης της χώρας. Θα του έλεγαν ότι υπουργός Οικονομικών σημαίνει εμπιστοσύνη.

Οσοι πέρασαν από εκεί γνώριζαν ότι κάθε λέξη τους επηρεάζει την οικονομία, τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές. Είναι αδιανόητο ο υπουργός Οικονομικών να δηλώνει «τρομοκρατημένος» από την ασφυξία στην αγορά, ειδικά μάλιστα όταν αυτήν την προκάλεσε ο ίδιος ως στρατηγική εκβιασμού. Θα του έλεγαν, τέλος, ότι υπουργός Οικονομικών σημαίνει σιωπή. Αλογοσκούφης, Στουρνάρας, Βενιζέλος, Χαρδούβελης έδιναν συνέντευξη σε ελληνικό ή ξένο μέσο κάθε τρίμηνο το πολύ και όταν είχαν κάτι να πουν, όχι όταν δεν είχαν, όπως ο αποκλεισμένος από τις διαπραγματεύσεις Βαρουφάκης. Υπουργός Οικονομικών σημαίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και στους αριθμούς, όχι αοριστίες και θεωρίες για λαϊκά best seller. Yπουργός Οικονομικών σημαίνει, τέλος, το αλεξικέραυνο του εκάστοτε πρωθυπουργού, όχι το πρόβλημα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Γι’ αυτό με λύπη μου διαπιστώνω ότι η περίπτωση του δημοφιλούς, χαρισματικού, ευγενούς και με ωραία ελληνικά Βαρουφάκη θα διδάσκεται στο μέλλον ως το υπόδειγμα του μη υπουργού.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα