Νέα σφαγή χριστιανών στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 27 νεκρούς άφησε πίσω του τα τελευταία εικοσιτετράωρα το νέο τσουνάμι ισλαμικής βίας που έπληξε τη Νιγηρία. Θύτες οι φανατικοί ένοπλοι της αιμοσταγούς οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και θύματα οι πιστοί χριστιανοί που ατύχησαν να βρεθούν στον δρόμο των δολοφόνων τους, σε διάφορες πόλεις της βορειοανατολικής Νιγηρίας, οι οποίες μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας Τζόναθαν Γκούντλακ.

 

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και συνεχίστηκαν κατά τις επόμενες μέρες, σε διάφορα σημεία της χώρας. Αποτροπιασμό προκάλεσε μέσα σε αυτές και η επίθεση ενόπλων την Παρασκευή εναντίον οκτώ πιστών Χριστιανών, που εκείνη την ώρα προσεύχονταν σε εκκλησία στη Γιόλα, πρωτεύουσα της πολιτείας Ανταουάμα, στην περιοχή όπου νωρίτερα είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους ακόμη 17 Χριστιανοί από άνδρες της Μπόκο Χαράμ.

 

Το ξέσπασμα της σεκταριστικής βίας, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται «στη θέληση της Μπόκο Χαράμ να εκκαθαρίσει τη χώρα από το χριστιανικό στοιχείο», αλλά και «στην επιδίωξή της να ιδρύσει στη χώρα ένα ισλαμικό κράτος, στο οποίο θα εφαρμόζεται η σαρία»!

 

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, εκατοντάδες κάτοικοι των πόλεων στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας έχουν τραπεί σε φυγή, εγκαταλείποντας τις εστίες τους, έπειτα από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσαν να αποκαταστήσουν την τάξη και στους άνδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης που προκάλεσαν το μακελειό. Ειδικότερα, στην πόλη Ποτίσκουμ, όπως δήλωσε ο Λαουάν Τάνκο, επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Γιόμπε, «σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στους άνδρες μας και στους μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου», από τις οποίες «προκλήθηκαν θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί».

 

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαχητές-οπαδοί της Μπόκο Χαράμ (το όνομά της σημαίνει «είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία») σκορπούν τον τρόμο στη Νιγηρία. Ανήμερα τα Χριστούγεννα η οργάνωση πραγματοποίησε επίθεση με στόχο χριστιανικό ναό κοντά στην Αμπούτζα και μία δεύτερη στα κεντρικά της χώρας. Κι όλα αυτά την ώρα που ένας καμικάζι έριχνε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε επάνω σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή. Σαράντα εννέα νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων.

 

 

Γιώργος Τραπεζιώτης

Ετικέτες: