Δίνει 150 δισ. για να γίνει υπερδύναμη

Η Τουρκία επενδύει σε ένα κολοσσιαίο τριπλό πρόγραμμα (διαστημικό, πυρηνικό και εξοπλιστικό) ,ώστε να καταστεί ρυθμιστικός παράγοντας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Με ένα κολοσσιαίο τριπλό πρόγραμμα (διαστημικό, πυρηνικό, εξοπλιστικό) ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Αγκυρα φιλοδοξεί να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη, ρυθμιστικός παράγοντας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ασίας έως το 2023, επετειακό έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο τριπλό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή και η εκτόξευση 17 δορυφόρων έως το 2023, η δημιουργία πεδίου εκτόξευσης στο έδαφός της, η κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, και η ολοκλήρωση γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος με την παραγωγή οπλικών συστημάτων δικής της κατασκευής.

Στόχος είναι «η Τουρκία να έχει εξοπλιστική αυτάρκεια έως το 2023» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια του Κέντρου Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων της κρατικής εταιρίας ΤΑΙ (21 Μαΐου), ενώ οι ρυθμοί απεξάρτησης από τις ξένες βιομηχανίες παραγωγής αμυντικών συστημάτων είναι εντυπωσιακοί.

Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε: «Η χώρα το 2002 ήταν εξαρτημένη σε ποσοστό 80% στην αμυντική βιομηχανία και σήμερα 45%. Στόχος μας είναι να γίνει 100% αυτάρκης με την απάλειψη της εξάρτησης το 2023. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανεξάρτητη Τουρκία».

Το τουρκικό διαστημικό κέντρο αποτελεί μέρος συμφωνίας της Τουρκίας με την ιταλική εταιρία Telespazio για την κατασκευή του στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk-1, ο οποίος θα εκτοξευτεί τον Νοέμβριο. Βρίσκεται στην περιοχή Kazan, βορειοδυτικά της Αγκυρας, ανήκει στο υπουργείο Εθν. Αμυνας και στην Türksat, και το διαχειρίζεται η εταιρία ΤΑΙ. Προς το παρόν, η Τουρκία εξαρτάται από άλλες χώρες για δοκιμές εκτόξευσης δορυφόρων της. Τον περασμένο Δεκέμβριο έστειλε στο Διάστημα τον Göktürk-2 από το Τζιουκουάν (Κίνα). Ο Göktürk-2 είναι ο δεύτερος εθνικός δορυφόρος, μετά τον Rasat που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία το 2011. «Αυτή η εγκατάσταση είναι βήμα στο Διάστημα» είπε για το κέντρο ο Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει αυτήν τη στιγμή προγράμματα για δύο πυρηνικούς σταθμούς, τα οποία αναμένεται να στοιχίσουν περί τα 20 και 22 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Το 2011 η ρωσική εταιρία Rosatom ανέλαβε να κατασκευάσει και να λειτουργήσει έναν πυρηνικό σταθμό 4.800 μεγαβάτ στη Μερσίνα, παρά τις διαμαρτυρίες για επισφαλή τοποθεσία λόγω του σεισμογενούς ρήγματος που διέρχεται από την περιοχή. Το 2013 μια κοινοπραξία των ιαπωνικών εταιριών Mitsubishi Heavy Industries και Itoshu Corp. και της γαλλικής GDF Suez συμφώνησε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό 4.500 μεγαβάτ στη Σινώπη.

Κατασκεύη πυραύλων

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει το εξωφρενικό ποσό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλισμούς έως το 2023. Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X και η ολοκλήρωση του πυραυλικού προγράμματος αεράμυνας. Το 2011 ανήγγειλε την ανάπτυξη πυραύλου με ανώτατο βεληνεκές τα 2.500 χλμ., ενώ φέτος τον Ιανουάριο, Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει πύραυλο βεληνεκούς 800 χλμ. Για την ίδια περίοδο, έως το 2023, η Ελλάδα δεν θα δαπανήσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νίκος Σταυρουλάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα