Δίστομο: Η συγκλονιστική ζωή του Αργ. Σφουντούρη σε ταινία

Το ντοκουμέντο του επιζώντος από τη σφαγή και οι αποζημιώσεις

Γροθιά στο στομάχι ήταν όσα είπε ο Αργύρης Σφουντούρης στην παρουσίαση-συζήτηση που διοργανώθηκε με αφορμή την προβολή στους κινηματογράφους της ταινίας-ντοκουμέντο «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» στις 11 Ιουνίου. (Στις 10 Ιουνίου είχε γίνει η σφαγή του Διστόμου από τους ναζί.)

Με τα λόγια του ξεσκέπασε όλους όσοι έβαζαν κάτω από το χαλί την ιστορική μνήμη, αλλά και το δράμα των συγγενών των Ελλήνων που δολοφονήθηκαν από τα στρατεύματα κατοχής. Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κ. Σφουντούρης (που πρόσφατα είχε συγκλονίσει με την παρουσία του σε εκπομπή στο γερμανικό κρατικό κανάλι) υποστήριξε: «Με την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο το θέμα των αποζημιώσεων έχει γίνει πρώτο θέμα στη Γερμανία, όπου μέχρι τώρα ήταν κυριολεκτικά το τελευταίο θέμα, το θάβανε. Εγινε επίσημο θέμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 70 χρόνια».

Η ταινία αφορά τη συγκλονιστική ζωή του και τον αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εταιρία διανομής της ταινίας, ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. Ομιλητές εκτός από τον ίδιο τον Αργύρη Σφουντούρη ήταν οι Μαρία Κανελλοπούλου (με καταγωγή από τα Καλάβρυτα), βουλευτής, μέλος της Διακομματικής Κοιν. Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιωάννης Σταθάς (με καταγωγή από το Δίστομο), βουλευτής, μέλος της Διακομματικής Κοιν. Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος του ΕΣΔΟΓΕ, και Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής.

Βόμβα έριξε η Χριστίνα Σταμούλη, η οποία αποκάλυψε ότι το σχέδιο των Γερμανών είναι να ποντάρουν στη βιολογική παραγραφή των εγκλημάτων που έχουν κάνει, καθώς όσα από τα θύματα του ναζισμού γλίτωσαν φεύγουν με την πάροδο των χρόνων από τη ζωή.

Νίκος Ελευθερόγλου

 

Ετικέτες: