ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΥΣΗ ΤΕΛΙΚΑ;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «πνευματικό παιδί» του Κωνσταντίνου Καραμανλή Προκόπης Παυλόπουλος μας θύμισε χθες ακόμη μία ιστορική φράση του Εθνάρχη. «Ανήκομεν εις την Δύσην» έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε που κάποιοι οραματίζονταν τον τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό και είχαν ως πρότυπα τα… δημοκρατικά καθεστώτα τύπου Καντάφι.

Η Ευρώπη, βέβαια, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών της εποχής του απέχει έτη φωτός από την Ευρώπη που στήνουν η Μέρκελ και η παρέα της. Οπως έλεγε ο ίδιος: «Επίστευα ότι η προσχώρηση της Ελλάδος στην Ηνωμένη Ευρώπη και η ενεργός συμμετοχή της στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως ισχυροποιεί τη διεθνή θέση της χώρας μου, ενισχύει την ασφάλειά της, συμβάλλει στη σταθεροποίηση της δημοκρατίας, υποβοηθεί και επιταχύνει την οικονομική της ανάπτυξη, εξασφαλίζει την κοινωνική ισορροπία και σε τελική ανάλυση κατοχυρώνει την πραγματική ελευθερία του ελληνικού λαού».

Με αυτά τα επιχειρήματα (και άλλα πολλά) έντυνε τη φράση «ανήκομεν εις την Δύσην». Απλώς τα υπενθύμισα, βλέποντας τη συμπεριφορά της σημερινής Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα.
Επειτα από τόσα χρόνια αναρωτιέμαι εάν το όραμα συμμετοχής μας σε αυτήν τη μεγάλη οικογένεια έχει καμία σχέση με όσα αποφασίζουν οι «μικροί ηγέτες» της σήμερα. Αυτοί που έχουν αντικαταστήσει την πολιτική με την οικονομία και τους ανθρώπους με αριθμούς.

Στο κομμάτι της ασφάλειας, όσα συμβαίνουν με τους μετανάστες, που κατά χιλιάδες εισβάλλουν απεγνωσμένοι στην Ελλάδα και οι εταίροι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έως τις πολιτικές εκείνες που διαλύουν την κοινωνική ισορροπία στη χώρα μας είναι ενδεικτικά της μεγάλης αλλαγής της Δύσης, η οποία βιώνει ετεροχρονισμένα την εποχή του μακαρθισμού με ένα συμπαγές πνεύμα οικονομικού μιλιταρισμού.

Σίγουρα εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας για το σημείο που φτάσαμε. Βέβαιο είναι ότι από το 1981 και μετά υιοθετήσαμε έναν κρατισμό τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σίγουρα αυτή η Ευρώπη, της Μέρκελ και του παγγερμανισμού, δεν ανήκει στη Δύση. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι εταίροι μας τόσο πιο γρήγορα θα εφαρμοστούν πολιτικές που θα μιλούν για Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι για Γερμανική Ενωση.

Διότι, ακόμη και εάν πετύχουν (κάτι που δεν είναι εύκολο) με τις άθλιες και άδικες συμπεριφορές τους απέναντι στην Ελλάδα να μας βγάλουν εκτός ευρωζώνης, θα έχουν καταφέρει απλώς να σβήσουν το όνειρο γενεών για μια Ευρώπη αρχών και αξιών, για μια Ευρώπη των λαών της με ενιαία ταυτότητα, για μια Ευρώπη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Εμείς και μόνοι μας θα «ανήκομεν εις την Δύση» εκείνοι χωρίς εμάς θα επιστρέψουν εκεί που ανήκαν πάντα…

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα