Συνεταιρισμός Μπουτάρη – ΣΥΡΙΖΑ

4,5 έτη θητείας Μπουτάρη στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης είχαν ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα δεινά:Να είναι πλέον κατεστραμμένοι όλοι οι κεντρικοί και περιφερειακοί δρόμοι της πόλεως. Οι τεράστιες λακκούβες και οι πτυχώσεις του οδοστρώματος εγκυμονούν θανατηφόρους κινδύνους, κυρίως για δικυκλιστές.

Να είναι επίσης κατεστραμμένα όλα τα πεζοδρόμια της πόλεως, ακόμη και σε δρόμους βιτρίνες του ιστορικού κέντρου, όπως η οδός Αριστοτέλους.

Να βαδίζουν σκυφτοί οι πεζοί στα πεζοδρόμια λόγω των μη κλαδεμένων δένδρων.

Να διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, κυρίως λόγω της ασυδοσίας των οδηγών που σταθμεύουν όπου θέλουν! Συνέπεια βεβαίως της ελλείψεως ελέγχου και προστίμων.

Να έχει απαξιωθεί σε τεράστιο βαθμό το έργο της Υπηρεσίας ανακυκλώσεως, αφού οι σχετικοί κάδοι είναι έρμαια των εκατοντάδων βουλγαρόγυφτων που έχουν κατακλύσει την πόλη, κυκλοφορούν στους δρόμους της με τα αυτοσχέδια καρότσια τους και συνήθως καταστρέφουν τους γνωστούς γαλάζιους κάδους, στην (καρποφόρα) προσπάθειά τους να συλλέξουν ανακυκλώσιμα υλικά.

Αυτά, όμως, καθώς και πολλά άλλα που καταδεικνύουν την τραγική ανικανότητα της διοικήσεως Μπουτάρη, φαίνεται πως δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον γραφικό δήμαρχο της Θεσσαλονίκης.
Αντιθέτως, προτεραιότητα φαίνεται πως αποτελεί η … αποκαθήλωση των φωτογραφιών κάποιων προκατόχων του από τους τοίχους του δημαρχιακού μεγάρου!
Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, τo ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, της Πέμπτης 11 Ιουνίου, ανάμεσα στα 104 θέματα της ημερησίας διατάξεως, πρώτο – πρώτο βρίσκεται η εισήγηση του Γραφείου του Προέδρου του Δ.Σ., κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλου, για την λήψη αποφάσεως σχετικά με τους κανόνες δεοντολογίας για την ανάρτηση των πορτραίτων των διατελεσάντων δημάρχων της πόλεως της Θεσσαλονίκης!
Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει! Εντελώς!

Η εισήγηση του κ. Αβραμόπουλου (της οποίας το ακριβές κείμενο δεν διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά «διέρρευσε» στον Τύπο!) προβλέπει την αποκαθήλωση των πορτραίτων όσων διετέλεσαν δήμαρχοι επί της Γερμανικής Κατοχής, επί Επταετίας, καθώς και όσων έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις που έβλαψαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης (λέγε με Παπαγεωργόπουλο, προφανώς!).
Η κίνηση αυτή της διοικήσεως Μπουτάρη, εκτός από την απίστευτη εμπάθεια την οποία αποπνέει εναντίον ενός ανθρώπου που διετέλεσε δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επί 15 έτη, υποκρύπτει και άλλες σκοπιμότητες.
Όσον αφορά τον κ. Παπαγεωργόπουλο, υπάρχει παράταξη μέσα στο Δ.Σ. του Δήμου Θεσσαλονίκης, που κληρονόμησε την εκλογική του βάση και προφανώς φέρει το βάρος της ευθύνης υποστηρίξεώς του, τόσο ως προς το πρόσωπο όσο και προς το έργο του.
Αξίζει, όμως, να δούμε ποιοι είναι οι άλλοι πρώην δήμαρχοι, που μπήκαν στο στόχαστρο του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η ιστορία έχει παρελθόν. ΣΥΡΙΖΑίϊκο παρελθόν!
Ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α´ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Μαΐου 2014, όταν διεκδικούσε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προέβη στην αποκαθήλωση των πορτραίτων κάποιων πρώην δημάρχων, που κοσμούν τον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τότε, ο κ. Π. Αβραμόπουλος τα επανατοποθέτησε, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος αποκαθηλώσεώς των, αφού πρέπει να προηγηθεί σχετική απόφαση του Δ.Σ. Ήρθε λοιπόν η ώρα να υλοποιήσει την υπόσχεσή του προς τον κ. Μηταφίδη.
Ρίχνοντας μια ματιά στους διατελέσαντες δημάρχους επί Γερμανικής Κατοχής, το βλέμμα μας σταματά σε μία μεγάλη μορφή της πόλεως, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κατά το χρονικό διάστημα 1943-1944, Γεώργιο Σερεμέτη. Ο Γ. Σερεμέτης διακρινόταν για την επιστημονική κατάρτισή του, την ευγένεια και την ακεραιότητά του, χαρακτηριστικά που έγιναν αιτία να εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από το 1926 έως το 1945, ψηφιζόμενος από όλες τις παρατάξεις!

Όταν απεβίωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Μερκουρίου (1942), ο τότε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος συνεκάλεσε σύσκεψη στη μητρόπολη, στην οποία εκλήθησαν εκπρόσωποι του συνόλου του πολιτικού κόσμου, των αντιστασιακών οργανώσεων, επιστημονικών συλλόγων κ.α. και ομόφωνα πρότειναν στον Σερεμέτη να αναλάβει την δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Ο Σερεμέτης δέχθηκε και το έργο του ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο. Στα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν τα χιλιάδες καθημερινά συσσίτια για απόρους Έλληνες, η λειτουργία των νοσοκομείων, που κινδύνευαν να κλείσουν, μετά από σκληρές παρεμβάσεις του τόσο προς τις γερμανικές αρχές όσο και προς τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και η διάσωση πολλών τραυματισμένων μελών αντιστασιακών οργανώσεων, χάρη σε ένα κύκλωμα προστασίας τους που είχε οργανώσει στα νοσoκομεία της πόλεως. Επίσης, με αποτελεσματική παρέμβασή του στις αρχές κατοχής επέτυχε να αποχωρήσουν από την πόλη οι Γερμανοί τον Οκτώβριο του 1944 χωρίς να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις του λιμένα, όπως είχαν σχεδιάσει.

Αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα, με την πλούσια εθνική προσφορά, που κανένας μέχρι σήμερα δεν διανοήθηκε να στιγματίσει, έρχεται η διοίκηση Μπουτάρη να αποκαθηλώσει! Αξίζει να σημειώσουμε πως ο δήμαρχος Αθηναίων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Άγγελος Γεωργάτος (02/08/1941 – 11/10/1944) επετέλεσε πανομοιότυπο έργο με αυτό του Σερεμέτη (80.000 συσσίτια καθημερινώς, χιλιάδες σε παιδιά που γλύτωσαν τον θάνατο, διάσωση μελών εθνικής αντιστάσεως, αποτροπή καταστροφών στην Αθήνα κατά την αποχώρηση των Γερμανών κ.λπ.). Όχι μόνο δεν … αποκαθηλώθηκε, αλλά το έργο του εκτιμήθηκε μεταπολεμικά από πλήθος πολιτικών παρατάξεων και ακόμη και σήμερα πλατεία στην περιοχή Ιλισίων φέρει το όνομά του!

Αλλά και ο προκάτοχος του Σερεμέτη, Κωνσταντίνος Μερκουρίου, που είχε διοριστεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τον Ιωάννη Μεταξά, ήταν μία προσωπικότητα ιδιαιτέρως σεβαστή στους Θεσσαλονικείς. Ήταν ο μακροβιότερος δήμαρχος της πόλεως και σε αυτόν οφείλεται η ίδρυση του Οργανισμού Υδρεύσεως, αλλά και το ότι το Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός δεν σταμάτησε τη λειτουργία του, αφού επί θητείας του την ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η προσπάθειά του για κατευνασμό των γερμανικών στρατευμάτων κατά την είσοδό τους στην πόλη, λόγω των οδυνηρών τους απωλειών στη γραμμή των οχυρών Μεταξά από τη σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών τους, έγινε προσπάθεια από τους πολιτικούς του αντιπάλους να χαρακτηρισθεί ως φιλογερμανισμός και πράξη υποτέλειας.
Όσον αφορά στον δήμαρχο της Επταετίας Χρήστο Φλωρίδη, είναι ακόμη ζωντανές οι μνήμες των παλαιοτέρων Θεσσαλονικέων για τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις του στην αναμόρφωση της πόλεως, με σεβασμό στην αισθητική και την ιστορία της.
Και αν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει το ακαταλόγιστο για πολλές πράξεις του, λόγω ιδιοσυγκρασίας και αποκλινουσών συμπεριφορών, κανένα ακαταλόγιστο δεν υπάρχει για τους συνεργάτες του οι οποίοι πρέπει να ξέρουν πολύ καλά τί πάνε να κάνουν. Η ενέργεια στην οποία προβαίνουν δίνει ένα δυνατό πλήγμα στην ιστορία της πόλεως, διαστρεβλώνει τα γεγονότα, θίγει υπολήψεις, σπιλώνει μνήμες. Αν δεν ξέρουν τι προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι στην πόλη, να ανοίξουν τα στραβά τους να διαβάσουν και να μάθουν.

Για τον Μηταφίδη και τα λοιπά σταλινικά απολειφάδια που εγκολπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι αυτοί που υπηρέτησαν την πόλη και την πατρίδα είναι απλώς ιδεολογικοί αντίπαλοι και το όποιο έργο τους απαξιώνεται στη συνείδησή τους με κριτήριο αυτό και μόνο.
Και μόνον ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, αυτή τη χρονική περίοδο, που ο ελληνικός λαός χρειάζεται ενότητα και σύμπνοια λέει πολλά. Καταδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι την αυτοκριτική της για την πικρή περίοδο 1944-1949 την έκανε μόνον η μία πλευρά, ενώ η άλλη περιορίστηκε σε κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις νουνεχών ανθρώπων όπως ο Τάκης Λαζαρίδης και ο Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου. Οι υπόλοιποι εμμένουν να ζούνε με τις ιδεοληψίες τους, το μίσος, την εσωστρέφεια και την εκδικητικότητα. Είναι αυτοί που εμποτίζουν τις νέες γενιές με το δηλητήριο του μίσους για τον ταξικό ή ιδεολογικό αντίπαλο και τις οδηγούν να γράφουν στους τοίχους, εν έτει 2015, συνθήματα του τύπου «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς» ή «τα κονσερβοκούτια δεν σκούριασαν ακόμα, βάλτε τους φασίστες βαθειά μέσα στο χώμα»!

Η αγανάκτηση των πολιτών εναντίον των πολιτικών που ξεπούλησαν την πατρίδα οδήγησε σε επιλογές ακραίες, ένθεν κακείθεν του πολιτικού σκηνικού. Επιλογές που νομοτελειακά οδηγούν στην εσωτερική σύγκρουση, προς τέρψιν και ικανοποίηση όσων απεργάζονται την υλοποίηση οδυνηρών εξελίξεων σε βάρος των Ελλήνων. Οι χρήσιμοι ηλίθιοι που υπάρχουν σε κάθε πτυχή του πολιτικού σκηνικού καλούνται σήμερα να παίξουν τον δικό τους καταλυτικό ρόλο. Αυτόν τον ρόλο παίζει η διοίκηση Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η μείζων αντιπολίτευση του κ. Καλαφάτη καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους και να πάψει πια να σύρεται πίσω από τις επιλογές της διοικήσεως του Δήμου. Επειδή αυτή η ενέργεια του δημάρχου και των συνεργατών του έχει άμεσο και καθοριστικό αντίκτυπο στην Ιστορία της πόλεως, αφού η αποκαθήλωση κάποιων προσώπων, αλλά και η προγραμματισμένη ανάρτηση άλλων, μη εκλεγμένων με δημοκρατικές διαδικασίες (λ.χ. από ανταρτικές ομάδες μετά την αποχώρηση των Γερμανών!), θα οδηγήσει αντίστοιχα στην απαξίωση ή την καταξίωση συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και ενεργειών, με αντίκτυπο στην όλη χρονική περίοδο της θητείας τους, επιβάλλεται ο κ. Καλαφάτης να πιέσει την Διοίκηση του Δήμου να αποδεχθεί ψήφιση της εν λόγω προτάσεως με αυξημένη πλειοψηφία από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και οπωσδήποτε με ψήφους δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολιτεύσεως, δηλαδή με ψήφους της παρατάξεως Καλαφάτη. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε να μην αρκεί η ψήφος των συμβούλων της διοικούσας παρατάξεως, έστω και με τη στήριξη κάποιων μικρών, ακόμη και μονομελών, παρατάξεων για την έγκριση της εισηγήσεως. Έχει χρέος να το πράξει αυτό ο κ. Καλαφάτης. Χρέος απέναντι στην Ιστορία της πόλεως, απέναντι σε πρόσωπα που τίμησαν την πόλη και την κοινωνία της, χρέος απέναντι στην ίδια την παράταξή του.

Ο Γιάννης Χ. Κουριαννίδης είναι εκδότης του περιοδικού «Ενδοχώρα»

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα