Η μεγάλη κομπίνα με τα φωτοβολταϊκά

Ανυποψίαστα θύματα καταγγέλλουν ότι ο επιχειρηματίας Γεώργιος Μπίμπας τους έπειθε να επενδύουν τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής σε δήθεν μεγαλόπνοα έργα με εναλλακτικές πηγές ενέργειας και βιολογικές καλλιέργειες

«Είναι ασφαλέστερο από το να τοποθετήσεις τα χρήματά σου σε θυρίδα ή σε τράπεζα». «Είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο εγχείρημα στη χώρα». «Είμαστε πιστοποιημένοι από την εποπτεύουσα Αρχή και έχει εγκριθεί να μας επιχορηγήσει το Invest in Greece». Αυτές οι φράσεις ανήκουν σε πασίγνωστο μεγαλομέτοχο ομίλου με φωτοβολταϊκά, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν ανυποψίαστοι πολίτες, μαζί με τους συνεργούς του, τους έπειθε να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε δήθεν μεγαλόπνοα έργα που αφορούσαν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και βιολογικές καλλιέργειες (ρόδια, μανταρίνια και μανιτάρια).

Η σκανδαλώδης υπόθεση απασχολεί τη Δικαιοσύνη, η οποία εξετάζει τις καταγγελίες ανυποψίαστων θυμάτων που έχασαν τις οικονομίες τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους Παύλου Μαρινάκη και Αλέξιου Αθανασόπουλου. Για το ζήτημα αυτό έχουν κατατεθεί τρεις μηνυτήριες αναφορές και αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να υποβληθεί και η τέταρτη. Η πρώτη κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2014 και οι υπόλοιπες τον Φεβρουάριο του 2015. Ηδη για την πρώτη μήνυση ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για κακούργημα και η υπόθεση έχει ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή. Οι άλλες δύο έχουν πλέον συσχετιστεί και βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο οι μηνυτές πολλαπλασιάστηκαν, ενώ η οικονομική ζημία που φέρεται να έχουν υποστεί τα θύματα μέχρι σήμερα αγγίζει τα 600.000 ευρώ!

Παραπλάνηση

Σύμφωνα με τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει τα θύματα της καλοστημένης απάτης και έχει στη διάθεσή της η «κυριακάτικη δημοκρατία», «η εν λόγω εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένο και οργανωμένο τρόπο δράσης. Αρχικώς προσέλκυε τα θύματά της μέσω ψευδών και παραπλανητικών διαφημίσεων, παρουσιάσεων και καταχωρίσεων στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση. Εν συνεχεία, όταν τα θύματα καλούσαν τηλεφωνικώς στα γραφεία της οργάνωσης, είχαν την πρώτη επαφή με τα εκτελεστικά μέλη, τα οποία φρόντιζαν να τους κλείσουν ραντεβού πάντοτε στα γραφεία τους». Εκεί ο «αρχηγός» και οι συνεργοί του, σύμφωνα με τη μήνυση, άρχιζαν την πλύση εγκεφάλου. Συνολικά οι μηνυτές στρέφονται κατά έξι προσώπων, του μεγαλομετόχου και πέντε συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και ένας δικηγόρος! Οι επίδοξοι επενδυτές πείθονταν από τάχα εγκεκριμένες επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που φυσικά δεν είχε καμία βάση. Επί της ουσίας, ο επικεφαλής του ομίλου παρουσίαζε στοιχεία για την οικονομική και τη χρηματοδοτική θέση του, τα οποία όμως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα είχαν, ενώ, παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ήδη αγοράσει την έκταση όπου θα δημιουργούνταν ηλιοθερμικό-φωτοβολταϊκό πάρκο, έχοντας υπογράψει μόνο ένα… προσύμφωνο!

«Από το χρονικό εύρος μέσα στο οποίο εκτείνονται οι υποθέσεις απάτης, δηλαδή τουλάχιστον από το 2011, και από το γεγονός ότι οι μηνυόμενοι δρουν ανεξέλεγκτοι μέχρι και σήμερα αποδεικνύεται η διαρκής και μακροχρόνια δράση τους. Πρόκειται για έναν “Ομιλο”, που συγκροτήθηκε από τον πρώτο μηνυόμενο με σκοπό να έχει διαρκή εγκληματική δράση, όπως και έχει. Σε καμία περίπτωση δεν σχηματίστηκε για περιστασιακούς λόγους. Οι “κομπίνες” που κατασκεύαζαν και συνεχίζουν να κατασκευάζουν είναι πολλές και εκτείνονται σε τεράστιο φάσμα οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, συνεχίζονται για χρόνια, επεκτείνονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και έχουν πολλά θύματα ανά την Ελλάδα» αναφέρουν στη μήνυσή τους τα θύματα.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας ακολούθησε την πεπατημένη. Δεν εμφανιζόταν σε όλες τις επενδύσεις η μητρική εταιρία, η οποία λειτουργούσε υπό το καθεστώς της Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρίας, αντίθετα είχε δημιουργήσει… 25 θυγατρικές που λειτουργούσαν υπό το καθεστώς Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης. Το παράξενο όμως είναι ότι ως εταίροι στις εν λόγω εταιρίες εμφανίζονται σταθερά η μητρική ΑΕΒΕ και περίπου τα ίδια πρόσωπα, με σύστημα rotation. Σε μία εταιρία μάλιστα εμφανίζεται ως εταίρος και ένας… φοιτητής.

Νέος ΑΦΜ

«Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σύστηνε», σύμφωνα με τις μηνύσεις, «τη μία εταιρία μετά την άλλη, χωρίς να έχει σπουδαίο ή σοβαρό λόγο. Η “μητρική” ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 και οι “θυγατρικές” ιδρύθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012. Για κάθε “μεγαλόπνοο έργο” του εμφανιζόταν και μία άλλη εταιρία, η οποία φαινόταν “καθαρή” και “αμόλυντη”. Νέος ΑΦΜ, νέος διακριτικός τίτλος και, όλως περιέργως, το ελάχιστο απαιτούμενο εταιρικό κεφάλαιο, πράγμα παράδοξο εν συγκρίσει με τα δήθεν “φιλόδοξα” σχέδια της εκάστοτε εταιρίας. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών είχε κοινή έδρα».

Μηνύσεις από όλη τη χώρα και το εξωτερικό

«Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας και, συνεπώς, δεν μπορούν να εκτεθούν λεπτομέρειές της» επισημαίνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο ένας εκ των δύο συνηγόρων των μηνυτών, ο Παύλος Μαρινάκης, που επισημαίνει: «Είναι γεγονός πως ο αριθμός των θυμάτων που κινούνται δικαστικώς όλο και αυξάνεται. Είναι εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός των ανυποψίαστων πολιτών από κάθε άκρη της χώρας (αλλά και Ελληνες του εξωτερικού), οι οποίοι φαίνεται πως έπεσαν θύματα του εν λόγω ομίλου, σύμφωνα και με τις πληροφορίες των εντολέων μας. Πρόκειται για μια υπόθεση που μέρα με τη μέρα αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού συνεχώς συγκεντρώνουμε νέα στοιχεία. Αλλωστε, ήδη για την πρώτη μήνυση ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα