ΠΑΣΟΚ: Η Φώφη πρόεδρος του σωματείου

Μόλις 40.000-50.000 μέλη (έναντι 1.000.000 το 2007) πήραν μέρος στη χθεσινή ψηφοφορία

Με ψηφοφορία που θύμιζε (βάσει συμμετοχής) σωματείο, το πάλαι ποτέ παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ εξέλεξε χθες τον πέμπτο πρόεδρο στην ιστορία του και την πρώτη γυναίκα, τη Φώφη Γεννηματά. Η συρρικνωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ απεικονίζεται στα μόλις 40.000-50.000 μέλη που ψήφισαν (όταν τον Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινωθεί πως τον είχε ψηφίσει 1.000.000).

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί, ενώ το μητρώο των εκλεκτόρων παρέμεινε ανοιχτό καθ’ όλη την ώρα της ψηφοφορίας, προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι. Ωστόσο, η τελική συμμετοχή χαρακτηρίζεται απογοητευτική, καθώς απείχε πολύ από τον στόχο των 100.000 ψηφοφόρων. Σημειώνεται, πάντως, ότι στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων είχαν πάρει μέρος 35.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά τα μεσάνυχτα (με καταμετρημένους τους ψήφους σε 202 από τα 311 εκλογικά τμήματα), η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωνε 17.035 ψήφους, με δεύτερο τον Ανδρέα Λοβέρδο (8.579 ψήφοι) και τρίτο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με 8.498 ψήφους. Νωρίτερα, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. «Συγχαίρω τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Στην πιο δύσκολη φάση της χώρας θα δώσουμε μαζί τη μάχη της ευθύνης» ανέφερε και συνέχισε σε μια εκτός πραγματικότητας αναφορά (προφανώς λόγω της… ζάλης της ήττας), λέγοντας ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων αποτελεί «μήνυμα προοπτικής» για την παράταξη. Για να στηρίξει αυτή την άποψη συμπλήρωσε: «Η συμμετοχή της νέας γενιάς ξεπέρασε κάθε προσδοκία!»

Τη νέα πρόεδρο συνεχάρησαν και ο Ανδρ. Λοβέρδος αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, παρά τις βαριές κουβέντες που είχαν ανταλλάξει κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χαμηλή συμμετοχή φαίνεται ότι ευνόησε τη Φώφη Γεννηματά, ενώ σημαντική υπήρξε και η στήριξη από την πλευρά του Ν. Ανδρουλάκη. Πάντως, τα δύσκολα για την κυρία Γεννήματα τώρα ξεκινούν, με πρώτο την αμφισβήτηση που σίγουρα θα δεχτεί από τον κ. Βενιζέλο εν καιρώ.

Τι δήλωσαν οι τρεις υποψήφιοι προσερχόμενοι στην κάλπη

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει δημοσκοπικά, όμως οι υποψήφιοι αρχηγοί του αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρός του επιχείρησαν να εμφανιστούν αισιόδοξοι.
«Τώρα είναι η ώρα της βάσης. Σήμερα είναι ημέρα συμμετοχής και απόφασης» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά από τους Αμπελοκήπους, όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα για την επιλογή του 5ου κατά σειρά προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Σήμερα σε όλη την Ελλάδα με χιλιάδες ανθρώπους δίνουμε τα χέρια για να προχωρήσουμε μαζί. Μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά υπερήφανοι» υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά.

«Η σημερινή ημέρα θα είναι αφετηρία για την ανασυγκρότηση του κόμματος» δήλωσε από τη μεριά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγόταν, θα ήταν «πανταχού παρών σε όλη την Ελλάδα για την ανασυγκρότηση της παράταξης». Τέλος, ο Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος, που ψήφισε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, δήλωσε: «Σήμερα ζητούμε εντολή για το μέλλον της παράταξης και της χώρας, με ευθύνη, σχέδιο, δράση και αλήθεια, για να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας με την ευθύνη και τη δύναμη της γενιάς μας».

Νίκος Σταυρουλάκης

Ο Βενιζέλος δήλωσε «ανακουφισμένος» αλλά (πάντα) παρών

Με το γνωστό επιθετικό ύφος του προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και χωρίς να κρύβει την ανακούφισή του που αποχωρεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, άσκησε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος το εκλογικό του δικαίωμα, ψηφίζοντας για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος.
«Θέλω να πω σε αυτούς που φαντασιώνονται τη ρήξη ως μια στιγμή εθνικής υπερηφάνειας και λεβεντιάς, πως τέτοια επιλογή ρήξης στην πραγματικότητα δεν υπάρχει» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ρήξη σημαίνει υποβάθμιση και ταπείνωση, η χώρα τίθεται σε ακραίο κίνδυνο και έπειτα από λίγες μέρες είναι υποχρεωμένη η χώρα να προσέλθει σε συμφωνία για να χρηματοδοτηθεί με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Αρα, λοιπόν, όσοι έχουν στο μυαλό τους το δίλημμα “συμφωνία ή ρήξη” ας το βγάλουν. Η συμφωνία πρέπει να γίνει με τους καλύτερους όρους. Δυστυχώς, το χαμένο πεντάμηνο επιδεινώνει τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση. Ο αναποφάσιστος πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, δεν εφαρμόζει κάποια στρατηγική διαπραγμάτευσης. Απλώς δεν μπορεί να ξεπεράσει το αθεράπευτο εσωκομματικό δίλημμά του» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος δεν αποκάλυψε τι ψήφισε (αν και πολλοί θεωρούν ότι βρισκόταν πιο κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο), ενώ για τον μελλοντικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πρέπει να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου σχήματος, που προτείνει εναλλακτική λύση εξουσίας και καλύπτει όλο το εύρος, όχι μόνο της σοσιαλδημοκρατικής Κεντροαριστεράς αλλά του λεγόμενου προοδευτικού Κέντρου. Οσο για τον ίδιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Εγώ είμαι ενεργός πολίτης. Αυτό τα λέει όλα». Η απάντησή του προκάλεσε χειροκροτήματα στα λίγα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που ήταν εκεί.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος έφτασε μαζί με την κόρη του Ελβίνα λίγα λεπτά πριν από τη 1 στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, όπου ψήφισαν μαζί και αποχώρησαν. Εδειχνε δε μάλλον ανακουφισμένος, κάτι που σχολιάστηκε από πολλούς που τον είδαν.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα