Γιατί ήρθε σήμερα στην Αθήνα ο Aυστριακός καγκελάριος

Την ώρα που η κόντρα Ελλάδας – δανειστών έχει φτάσει στα άκρα και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απειλητικά για τη χώρα, Μέρκελ και Γιούνκερ στέλνουν νέο μήνυμα στον Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έχει τετ α τετ αυτή την ώρα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μεταφέρει μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου και του επικεφαλής της Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει τις εξελίξεις. Για την ώρα παραμένει άγνωστο αν το μήνυμα θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου ή αν ο στόχος είναι να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές,

Συνάντηση και με Παυλόπουλο

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να επιδείξουν αλληλεγγύη απηύθυνε ο Αυστριακός καγκελάριος και κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εκφραστής αυτής της απόφασης.

Το κρίσιμο τετ α τετ με Τσίπρα

Το κρίσιμο ραντεβού όμως του Βέρνερ Φάιμαν είναι αυτό με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκεί ο Αυστριακός καγκελάριος θα παραδώσει το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Φάιμαν θα περιμένει την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μπορέσει να δώσει σε Μέρκελ και Γιούνκερ μία πρώτη εκτίμηση για το πώς αντιμετώπισε ο Ελληνας πρωθυπουργός τα όσα του διαμήνυσαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Σε ρόλο ειρηνοποιού ο Φάιμαν: Στηρίζω τον ελληνικό λαό

«Στηρίζω τον ελληνικό λαό που σε αυτή τη δύσκολη κατάστασή του προτείνονται περισσότερα πράγματα καταστροφικά για την κοινωνία», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος. Παράλληλα αναγνώρισε ότι τα πνεύματα έχουν οξυνθεί, αλλά σκοπός είναι «να αποφευχθεί η καταστροφή», όπως υπογράμμισε. «Ποτέ δεν βοήθησε η ανταλλαγή προσβολών», πρόσθεσε ο κ. Φάιμαν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατηγόρησε χθες τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει στον ελληνικό λαό παραποιημένες τις προτάσεις της Κομισιόν και μάλιστα δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό, αλλά όχι για την κυβέρνησή του, μια ένδειξη του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές.

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό και δήλωσε ότι η χώρα μας χρειάζεται στήριξη για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να εκπληρώσει και τις υποχρεώσεις της.

Αυτοψία Φάιμαν στα χωριά SOS, στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας και στον Ευαγγελισμό

Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά χρειάζεται να την υποστηρίξουμε για να αποτρέψουμε την έξοδό της από την Eυρωζώνη, σημείωσε ο Φάιμαν μιλώντας στο δίκτυο ORF.
“Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς”, σημείωσε ο Φάιμαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
“Υψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό”, σημείωσε.
Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, πρόσθεσε.
Η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική, σχολίασε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος και υπογράμμισε: “Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία”.
Ο Φάιμαν εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας, χρησιμοποιώντας την Αυστρία ως υπόδειγμα χώρας στην οποία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υγειονομική περίθαλψη οικονομικά βιώσιμη.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνώρισε ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι, σημείωσε, “να αποφευχθεί μια καταστροφή”.
Τέλος στην ερώτηση αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πεισθεί, ο Φάιμαν απάντησε: “Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του”.

Μετά το ξέσπασμα Γιούνκερ, νέα προσπάθεια προσέγγισης

Από το πρωί, πάντως, κυκλοφορούσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει τον Ελληνα πρωθυπουργό και να δεχθεί τις προτάσεις των Θεσμών.

Ντάισελμπλουμ: Εξαρτάται από την Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις

«Εξαρτάται από τους Έλληνες να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά είναι ακόμα πιθανή μία συμφωνία» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την Τρίτη, το Euro Working Group ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων, κρίνοντας πως η πρόταση για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ δεν είναι είναι πλήρης και ότι τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και ως εκ τούτου δεν έχουν εξασφαλισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Πίτερ Σπίγκελ: Δεν θα αποφασιστεί τίποτα στο Eurogroup

Τις αμφιβολίες των Βρυξελλών ως προς το αποτέλεσμα που αναμένεται να εξαχθεί από το Eurogroup της Πέμπτης επιβεβαίωσε στον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, αξιωματούχος της ΕΕ.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος στον λογαριασμό του στο Twitter, ο εν λόγω αξιωματούχος τού είπε πως δεν πρόκειται να αποφασιστεί τίποτα αύριο (σ.σ.: Πέμπτη) και ότι πιθανότατα το συγκεκριμένο Eurogroup θα είναι μικρής διάρκειας λόγω αυτού του γεγονότος. 

Πηγή:iefimerida

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα