Πυρετός επαφών στο Μαξίμου για «εθνική συνεννόηση»!

Ο Τσίπρας αναζητεί πολιτικούς συμμάχους στο εσωτερικό για να περάσει τη συμφωνία

Σε αναζήτηση νέων πολιτικών συμμάχων βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει και από τις συναντήσεις που είχε χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στη συνέχεια θα άκουγε, εντός των κομματικών τειχών, τη σκληρή ομάδα Λαφαζάνη να εισηγείται πλήρη ρήξη και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα…

Αυτές οι τρεις συναντήσεις δεν θεωρούνται άσχετες με τα σενάρια μιας ευρύτερης στήριξης -αν όχι σχηματισμού μιας άλλης κυβέρνησης, με πιο διευρυμένη κοινοβουλευτική βάση- στην περίπτωση που ξεπεραστούν τα προβλήματα και επιτευχθεί τελικώς συμφωνία με τους δανειστές. Το Ποτάμι έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να ψηφίσει οποιοδήποτε κείμενο προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ, η αποχώρηση Βενιζέλου από την ηγεσία δημιουργεί νέα δεδομένα και η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε διατεθειμένη (όπως προ ημερών και ο μέντοράς της Κώστας Σκανδαλίδης) να στηρίξει μια συμφωνία με «θετική προοπτική», εγκαταλείποντας την πολεμική του προκατόχου της. Οσο για την κυρία Μπακογιάννη, ανήκει στα στελέχη της Ν.Δ. που, παρά την κριτική προς την κυβέρνηση, θεωρούν ότι μια κακή συμφωνία είναι προτιμότερη από τη μη συμφωνία. Αυτό το «κάδρο» παραπέμπει κατά πολλούς σε μια προσεχή αναδιάταξη των συσχετισμών, που θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός επαχθούς συμβιβασμού. Και, υπό την έννοια αυτήν, η χθεσινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Στο παρασκήνιο είναι γνωστές εδώ και καιρό, άλλωστε, οι πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό ο κ. Τσίπρας να διευρύνει την κυβέρνησή του, ώστε η ψήφιση όχι μόνο της πιθανής συμφωνίας αλλά και των εφαρμοστικών νόμων που θα ακολουθήσουν να μην εξαρτάται από τους διαφωνούντες του κόμματός του ή τους ΑΝ.ΕΛ. του Π. Καμμένου.
Χθες το απόγευμα, πάντως, ο πρωθυπουργός δέχθηκε και μια ανεπίσημη συνάντηση στο Μαξίμου, από τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, του οποίου άκουσε τις συμβουλές για τη διαχείριση της κατάστασης…

Το αδιέξοδο έριξε για τρίτη μέρα τις μετοχές

Ακόμη υψηλότερα εκτινάχθηκαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 4,77% οριακά πάνω από τις 700 μονάδες, στις 703, που είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο γενικός δείκτης συσσώρευσε συνολικές απώλειες 14,59% το τελευταίο τριήμερο ή 7,3 δισ. ευρώ σε όρους πραγματικής αξίας.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού κρατικού τίτλου σκαρφάλωσε χθες στο 12,92%, έναντι 12,249% προχθές, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το άλμα του πενταετούς και του διετούς ομολόγου, τα οποία εκτοξεύθηκαν αντιστοίχως στο 19,95% (από 18,706% προχθές) και το 29,92% (από 28,532% προχθές), υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν ισχυρές πιθανότητες να μην αποπληρωθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι στη λήξη τους. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης το εικοσαετές (10,52% από 10,179% προχθές) και το τριακονταετές ομόλογο (9,72 από 9,353% προχθές).

Ανδρέας Καψαμπέλης

Tι είπε ο Αλέξης με Θεοδωράκη και Γεννηματά

Με το βλέμμα στην ευρύτερη υπερψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή (εάν επιτευχθεί), αλλά και στην «επόμενη ημέρα» στην περίπτωση κυβερνητικών κλυδωνισμών, συναντήθηκαν διαδοχικά στο Μαξίμου χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού και τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έκρυψε ούτε αυτή τη φορά την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο στον ρόλο του συγκυβερνήτη. Κάλεσε την κυβέρνηση να διαλέξει είτε τον δρόμο «της καταστροφής και του Κούγκι» στα δεξιά της είτε τον «δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας» στα αριστερά της – εμφανίζοντας προφανώς το Ποτάμι… στα αριστερά και τους ΑΝ.ΕΛ. στα δεξιά. Φυσικά, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι 17 βουλευτές του θα στηρίξουν στη Βουλή «μια ευρωπαϊκή συμφωνία».

Τα «φώτα» έπεσαν στη Φώφη Γεννηματά, καθώς αμέσως μετά την εκλογή της ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του Αντώνη Σαμαρά. Είναι ενδεικτικό ότι την υποδέχθηκε στο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Και μόνο το τετ α τετ θεωρήθηκε σημαντικό βήμα στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, παρότι η κυρία Γεννηματά επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το εάν το κόμμα της θα ψηφίσει θετικά στη Βουλή, καθώς «δεν γνωρίζουμε ακόμη τη συμφωνία».
Η δήλωσή της, ωστόσο, ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και όχι εισπρακτικά μέτρα θεωρήθηκε καλή «μαγιά» συνεννόησης από κυβερνητικά στελέχη, παρότι η ίδια επανέφερε τη γνωστή θέση για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης «έστω και τώρα».

Μαρίνα Μάνη

Ξέχασε τα «μπλοκάκια» η Νάντια Βαλαβάνη

Στο αέρα άφησε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, όσους μισθωτούς αμείβονται και με μπλοκ παροχής υπηρεσιών για δεύτερη απασχόληση! Ενώ οι φορολογούμενοι περίμεναν ειδική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ξεκαθάριζε αν μπορούν να επιλέξουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί ή ως επαγγελματίες για τα εισοδήματα από τη δεύτερη απασχόλησή τους, η τροπολογία αυτή δεν κατατέθηκε πότε!
Το πρόβλημα αφορά όσους έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και εισόδημα από μπλοκάκι, οι οποίοι, ενώ πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο του εισοδήματός τους και έτσι να καλυφθούν από το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, φέτος θα… φάνε κατακέφαλα φόρο 26% από το πρώτο ευρώ για ό,τι γράφει το μπλοκάκι!

Πάντως χθες με το… κουτσουρεμένο μίνι φορολογικό έγινε στη Βουλή το πρώτο βήμα συναίνεσης. «Ναι» εκτός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είπαν η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε παρών. Η Χρυσή Αυγή, αντιθέτως, απουσίασε από την ψηφοφορία.

Ωστόσο και πάλι υπήρχαν στιγμές έντασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινίχθηκε ότι αν συνεχίσει η κυβέρνηση στην ίδια τακτική τότε «η χώρα θα έχει καταστραφεί και θα επιστρέψουμε σε ένα κράτος των Βαλκανίων του 1950».
Ο Ν. Φίλης απάντησε «δε θα σάς κάνουμε το χατίρι της αριστερής παρένθεσης» και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο (σ.σ. της υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια) εμπίπτει στον ποινικό νόμο. Σε αυτό συνέργησαν ο τότε πρωθυπουργός, αξιωματούχοι και ο τότε διοικητής της ΤτΕ Προβόπουλος».

Τέλος ο Β. Κεγκέρογλου σε… άπταιστα Κρητικά είπε: «Τσι κότες κάνετε κύριε Φίλη[.] Σας κάνει διάψευση ο κύριος Ολάντ, από μία ξένη, τρίτη χώρα, όχι από τη Γαλλία και κάνετε την κότα, την μεγάλη, την πουλάδα»!

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα