Η ΖΩΗ ταπείνωσε ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Επέστρεψε το στικάκι με την έκθεση της ΤτΕ εξαπολύοντας μύδρους εναντίον του

Στον τοίχο κόλλησε χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά δεδομένα του επέστρεψε πίσω την Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 της ΤτΕ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου του Χρέους, η πρόεδρος της Βουλής όχι μόνο χαρακτήρισε την έκθεση «απαράδεκτη», αλλά πρόσθεσε ότι «η Βουλή δεν δέχεται στικάκια», παραπέμποντας ευθέως στο περίφημο USB που περιείχε τη «λίστα Λαγκάρντ». Μάλιστα, η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ουσιαστικά ότι η παράδοση σήμερα της εν λόγω έκθεσης μόνο τυχαία δεν έγινε, καθώς επιλέχθηκε να έρθει στη Βουλή λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους.

«Χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση προς τη Βουλή, σήμερα στις 10.40 σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία αυτή. Και προβαίνει σε σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» είπε αρχικά η ΠτΒ. Συμπλήρωσε, δε, καρφώνοντας τον Γ. Στουρνάρα, ότι «η κίνηση αυτή είναι δηλωτική του πώς τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές θέσεις, εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας, επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στη διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις», ενώ τον κατηγόρησε ότι «έχει συμπράξει με τη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του ως διοικητής της ΤτΕ».

Παράλληλα, η Ζ. Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι την επόμενη εβδομάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα κληθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση του συμβιβασμού με τη Siemens.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πιστός στους θεσμούς ευελπιστεί να γίνει ο… νέος Παπαδήμος

Θέσεις που δίνουν «σύνθημα» για μαζική εκροή καταθέσεων (bank run) και κινούνται στη γραμμή των δανειστών μας εκφράζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική 2014-2015, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Προφανώς, με τον τρόπο αυτόν ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να γίνει αρεστός στο ξένο στοιχείο και να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ, ώστε να αποτελέσει τη «χρυσή μεταβατική εφεδρεία», ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του, Λουκά Παπαδήμου.

Ο διοικητής της ΤτΕ σε δραματικούς τόνους αναφέρει στην έκθεσή του ότι «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας, που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Προσθέτει δε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, «η Ελλάδα, από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της νότιας Ευρώπης» και «μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο κ. Στουρνάρας καλεί Ελλάδα και δανειστές να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις, «ώστε να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα». Οπως εκτιμά ο ίδιος, η απόσταση Ελλάδας – δανειστών είναι μικρή και «η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής».

Αίσθηση προκαλεί η έμμεση παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη περί μη βιωσιμότητας του χρέους, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε επί σειράν ετών: «Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία, που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε».

Αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας θα γίνει εντονότερη στο β’ τρίμηνο του 2015, με κίνδυνο η οικονομία να μπει σε νέα φάση ύφεσης. Επιπλέον, επιχειρεί να δικαιολογήσει την υστέρηση πέρυσι του πλεονάσματος έναντι του στόχου (1,5% του ΑΕΠ), σημειώνοντας ότι οφείλεται, «εκτός από την υστέρηση των εσόδων, και στην αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.».

Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας ζητά, μεταξύ άλλων, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα από παρεμβάσεις διαρθρωτικού και λιγότερο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Ζητάει να καταργηθούν φοροαπαλλαγές

Εμμεση προτροπή για κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με στοχευμένη επιδοματική πολιτική περιλαμβάνει η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική.

Σε ειδικό κεφάλαιο για τις φοροαπαλλαγές αναφέρεται ότι κοστίζουν συνολικά στον Προϋπολογισμό 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ή 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν κυρίως τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τον ΦΠΑ και τη φορολογία κεφαλαίου και ακινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φοροαπαλλαγές:

  • στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κοστίζουν 1,047 δισ. ευρώ.
  • στον ΦΠΑ 970.000.000 ευρώ.
  • στη φορολογία κεφαλαίου 659.000.000 ευρώ
  • στις κληρονομιές και γονικές παροχές 545.000.000 ευρώ.

Στην έκθεση διατυπώνονται και εκτιμήσεις για διατήρηση της πτωτικής τάσης των τιμών των ακινήτων το 2015, έστω με χαμηλότερους ρυθμούς, ενώ τονίζεται ότι η ανάκαµψη της αγοράς κατοικιών αναµένεται µε σχετική καθυστέρηση, καθώς εξαρτάται κυρίως από την ενίσχυση του διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών χρηµατοδότησης από το τραπεζικό σύστηµα.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύµατα, εκτιµάται ότι οι τιµές των διαµερισµάτων (σε ονοµαστικούς όρους) το α’ τρίµηνο του 2015 ήταν κατά µέσο όρο µειωµένες 3,9% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2014. Για το σύνολο του 2014, οι τιµές των διαµερισµάτων µειώθηκαν µε µέσο ετήσιο ρυθµό 7,5%, έναντι µείωσης κατά 10,9% το 2013.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται ειδική αναφορά στον τουρισμό, που αποτελεί τον βασικότερο μοχλό της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο τουρισμός αναπτύχθηκε το 2014 λόγω εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της ίδρυσης υπουργείου Τουρισμού, το 2012, όταν δηλαδή ήταν στην κυβέρνηση ο σημερινός διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο τελευταίος, πάντως, συνεχίζει την προπαγάνδα αναφέροντας στην έκθεση ότι ο τουρισμός βελτιώθηκε στις πόλεις λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συντελέστηκαν πρόσφατα, όπως η λειτουργία των καταστηµάτων τις Κυριακές!

Τον στηρίζει η Ν.Δ., θ ατου κάνει μήνυση (λέει) η Ραχήλ

Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. γίνεται «ασπίδα» του Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή την απόφαση της προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη την ετήσια έκθεση της ΤτΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έκανε λόγο για «παραλήρημα» της Ζ. Κωνσταντοπούλου και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει.

«Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου; Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος; Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στον διασυρμό των θεσμών από την κυρία Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;» δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης.

Εν τω μεταξύ, μήνυση (!) κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε ότι θα καταθέσει σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, κατηγορώντας τον ότι προωθεί το Grexit και ότι με τις δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. Καλεί δε τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στις δηλώσεις του, που «διακυβεύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού». Λίγη ώρα πριν και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα