Οι εμίρηδες του Ελληνικού τσιμεντώνουν και τη Σερβία

Αντιδράσεις για τη φαραωνική κατασκευή σε έκταση 600.000 τ.μ. μέσα στο Βελιγράδι

Εκτός από το Ελληνικό, οι εμίρηδες του Αμπού Ντάμπι προωθούν τεράστιο έργο και στο Βελιγράδι, μέσω μιας νέας εταιρίας που ίδρυσαν προ 12μήνου και ονομάζεται Eagle Hills. Η τελευταία συμμετέχει πλέον στο σχήμα υπό τη Lamda Development, που έχει υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο σύμβαση με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς εξαγόρασε την επίσης κρατική εταιρία ακινήτων Al Maabar, που ήταν ο αρχικός συνέταιρος του ομίλου Λάτση.

Η Eagle Hills αποτελεί καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στο γειτονικό Βελιγράδι, όπου προωθεί επένδυση 3,6 δισ. ευρώ για την ανάπλαση μιας τεράστιας περιοχής της σερβικής πρωτεύουσας. Αρκετοί Σέρβοι βλέπουν με θετικό μάτι τις εξαγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το Βελιγράδι θα μετατραπεί σε «Ντουμπάι των Βαλκανίων», μέσω του έργου Belgrade Waterfront. Ομως, πολλοί άλλοι αντιδρούν στο τεράστιο έργο, καθώς θεωρούν ότι θα αλλάξει τον χαρακτήρα μεγάλου τμήματος της πόλης και ειδικά μιας μεγάλης παραποτάμιας περιοχής, εκεί όπου ο Σάβα συναντά τον Δούναβη. Το σχέδιο του αραβικού ομίλου προβλέπει την ανάπτυξη έκτασης μεγαλύτερης από 600.000 τετραγωνικά μέτρα για τη στέγαση 17.000 ανθρώπων σε πολυτελή διαμερίσματα, καθώς και την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και του μεγαλύτερου ουρανοξύστη στα Βαλκάνια.

Παρά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που υπόσχονται, ο δήμαρχος του Βελιγραδίου και οι Αραβες επενδυτές αντιδρούν στο έργο. Η Σερβική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής, για παράδειγμα, θεωρεί το στρατηγική σχέδιο (master plan) «επαγγελματικά απολύτως απαράδεκτο», ενώ πλήθος φορέων επισημαίνουν ότι στην ουσία τα νέα διαμερίσματα δεν θα απευθύνονται στους φτωχούς κατοίκους της γειτονικής χώρας. Η Eagle Hills παραμένει, πάντως, στο έργο, έχοντας εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη του δήμου του Βελιγραδίου και της κυβέρνησης. Εκτός από την Αθήνα και το Βελιγράδι, ο αραβικός όμιλος εμπλέκεται και σε μεγάλες αναπτύξεις σε Ιορδανία, Μαρόκο, Μπαχρέιν και Νιγηρία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα