«Φλερτάρουν» οι εταιρίες με Βουλγαρία

Ανησυχία από επιχειρήσεις του Βορρά για φοροεπιδρομή

Oπου φύγει, φύγει… Τις σκέψεις αυτές κάνουν τελευταία όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να βάλουν συνέταιρο το κράτος στα λιγοστά κέρδη τους, αν εφαρμοστούν οι φορολογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Ετσι, έπειτα από καιρό επανέρχονται οι ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής για μαζική φυγή προς τη γειτονική Βουλγαρία, που έχει κλέψει ήδη σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης, χάρη στο χαμηλό εργατικό κόστος της. Αλλωστε, στη σκιά της επικείμενης φοροεπιδρομής -ειδικά αν υπάρξει «σκληρή» συμφωνία με τους δανειστές-, η Βουλγαρία του φορολογικού συντελεστή 10% φαντάζει όαση.

Επιχειρήσεις που είχαν ήδη μεταφέρει την παραγωγή τους επί βουλγαρικού εδάφους σκέφτονται πλέον και τη μεταφορά της έδρας τους, ώστε να γλιτώσουν τη φορολογία, ενώ εταιρίες που δεν είχαν καμία σχέση με τη Βουλγαρία βρίσκονται με το ένα πόδι στο να αποκτήσουν στενότατους δεσμούς με τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξενοδόχου στην Κατερίνη, που δημιούργησε πρόσφατα εταιρία στη Βουλγαρία και εκμίσθωσε το ξενοδοχείο του σε αυτήν, ώστε να φορολογείται στη γείτονα.

«Το κακό είναι ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται μεταξύ εταιριών που είναι ακόμα υγιείς και έχουν κάποια -έστω, μικρά- κέρδη. Κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουμε και την τελευταία ζωντάνια από τον επιχειρηματικό ιστό της Θεσσαλονίκης» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Με τον κλάδο των επίπλων και των δομικών υλικών να έχει καταρρεύσει, ο τομέας που αντιστέκεται ακόμα και αναμένεται να δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η μεταποίηση των τροφίμων. «Οι επιχειρήσεις σκέφτονται ότι το πατριωτικό αίσθημά τους έχει εξαντληθεί. Αλλωστε, θεωρούν παράλογο να κρατούν την κερδοφορία τους ελληνική, όταν το κράτος παίρνει το 50% των καθαρών κερδών τους και η γειτονική Βουλγαρία έχει φορολογικό συντελεστή 10%» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, μεταφέροντας τους προβληματισμούς μελών της βιοτεχνικής κοινότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποια κι αν είναι η συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα στραφεί και πάλι προς τον ιδιωτικό τομέα για να κλείσει τις «τρύπες» του Προϋπολογισμού.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα