Οι Αμερικανοί «άκουγαν» τον Ολάντ και τον… Βενιζέλο!

Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις επαφές που έγιναν το 2012

Τι σχέση μπορεί να έχουν ο Ολάντ και ο Βενιζέλος με την υπηρεσία NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των ΗΠΑ; Το να παρακολουθούν τον πρώτο ως ηγέτη πλέον δεν θεωρείται είδηση (!), μια και αυτό έχει γίνει σύνηθες σπορ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά το ότι «άκουγαν» πιθανότατα και τον κ. Βενιζέλο (από σπόντα, προφανώς) έχει το δικό του, πικάντικο, ενδιαφέρον…

Οπως αποκαλύπτεται, πάντως, από τον ιστότοπο WikiLeaks, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τον Μάιο του 2012. Τις ίδιες ακριβώς ημέρες (μεταξύ εκλογών Μαΐου και Ιουνίου 2012), λοιπόν, πήγαινε και ο… ανυποψίαστος κ. Βενιζέλος να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο και να τον ενημερώσει -στις 22 Μαΐου- επί 40 λεπτά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Επίσης, κατά τα Wikileaks, ο κ. Ολάντ ζήτησε ακόμα να οργανωθούν συναντήσεις μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων και στελεχών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ως ένδειξη του χάσματος που υπήρχε την περίοδο εκείνη μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου για το ελληνικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο από τις παρακολουθήσεις αποκαλύπτει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και υποστήριζε την υποχρέωσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

«Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική» αναφέρει ο ιστότοπος βάσει υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαΐου 2012, λέγοντας όσον αφορά τις συνομιλίες ότι ήθελε να συζητήσει με τους «αρμόδιους υπουργούς» τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και στις τράπεζες. «Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί πως, αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση».

Παράπονα στη Μέρκελ

Σύμφωνα με την υποκλαπείσα συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο. Αργότερα, ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.

Για την ιστορία, η NSΑ φέρεται ότι κατασκόπευε και την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.
Χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ολάντ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις και «δεσμεύτηκε να μπει τέλος στις απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων πρακτικές του παρελθόντος» που σχετίζονται με την κατασκοπεία.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα